Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Απάντηση σε εξώδικη δήλωση για ισολογισμό

Απάντηση σε εξώδικη δώληση θυγατρικής της σχετικά με τους λόγους ενοποίησής της στην λογιστική κατάσταση του 2002, έστειλε σήμερα η εταιρία MLS Πληροφορική προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

MLS: Απάντηση σε εξώδικη δήλωση για ισολογισμό
Απάντηση σε συνέχεια εξώδικης δήλωσης που εστάλη προς το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την εταιρία NEA MEDIA A.E.B.E. έστειλε σήμερα η MLS προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Η εξώδικη δήλωση της ΝΕΑ MEDIA αναφέρεται στον συνυπολογισμό των οικονομικών της στοιχείων στη σύνταξη των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης εταιρίας MLS Πληροφορική.

Σχετικά με το θέμα η MLS τονίζει ότι η κατά την κατάρτιση του Ισολογισμού της 31-12-2002 δεν ενοποίησε με τη μέθοδο της ”ολικής ενοποίησης” την NEA MEDIA και επομένως δεν περιλαμβάνονται στον Ενοποιημένο Ισολογισμό του Ομίλου τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της, ούτε έγινε ενοποίηση των πωλήσεων και των κερδών της στα Αποτελέσματα Χρήσης του Ομίλου.

Η εταιρία ήταν υποχρεωμένη κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 2190/20 (Άρθρο 106), να αποτιμήσει τη συμμετοχή της στη NEA MEDIA (που ανέρχεται σε ποσοστό 20,082% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της) με την μέθοδο της ”καθαράς θέσεως”, όπως και έπραξε. Σχετική αναφορά έγινε τόσο στις Σημειώσεις του Ενοποιημένου Ισολογισμού της 31/12/2002 όσο και στο σχετικό Δελτίο Τύπου, προς το επενδυτικό κοινό. Η επιστολή επίσης τονίζει ότι επειδή η συμμετοχή στην NEA MEDIA ανέρχεται σε ποσοστό ανώτερο του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, ως συγγενής εταιρία θα πρέπει υποχρεωτικά σύμφωνα με το άρθρο 106 του νόμου 2190/20 να περιληφθεί με την μέθοδο της ”καθαράς θέσεως”.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η μέθοδος της ”καθαράς θέσεως” δεν περιλαμβάνει ενοποιήσεις στοιχείων ισολογισμού και αποτελεσμάτων (π.χ. πάγια, αποθέματα, δάνεια, πωλήσεις και κέρδη) όπως απαιτείται να πράξει κατά την ενοποίηση θυγατρικών εταιριών, οι οποίες ενοποιούνται με την μέθοδο της ”ολικής ενοποίησης”. Στις θυγατρικές εταιρίες επειδή υπάρχει πλειοψηφία 50% του μετοχικού κεφαλαίου ή πλειοψηφία στο Δ.Σ. τους (άσκηση διοίκησης) είναι υποχρεωμένες, αφού εξαρτώνται από την μητρική εταιρία, να συντάσσουν λογαριασμούς προς ενοποίηση όποτε αυτό τους ζητηθεί. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις συγγενείς εταιρίες, και κατά συνέπεια η αποτίμηση που απαιτεί η μέθοδος της ”καθαράς θέσης” γίνεται βάσει των στοιχείων του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού όπως προκύπτει από την παράγραφο 4 του άρθρου 106 του Ν. 2190/20.

Έτσι η MLS τονίζει ότι κατά την σύνταξη του Ενοποιημένου Ισολογισμού της 31.12.2002 έπραξε ακριβώς αυτό που αναφέρεται παραπάνω, στηριζόμενη για την αποτίμηση της NEA MEDIA στον τελευταίο νόμιμα δημοσιευμένο και ελεγμένο Ισολογισμό της 30.6.2002 της εταιρίας, τον οποίο, όπως σημειώνει, έχει ήδη αποστείλει συνημμένα με την από 2/4/2002 επιστολή της.

Όσο για το σημείο που αναφέρει ότι ισολογισμός της NEA MEDIA (1.7.2001 – 30.6.2002) είναι διαφορετικού οικονομικού έτους από την MLS Πληροφορική (1.1.2002 – 31.12.2002) και συνεπώς, υπάρχει αδυναμία χρήσης και άρα ενοποίησης, αυτό, σύμφωνα με την MLS, έρχεται σε αντίθεση τόσο με το γράμμα όσο και το πνεύμα του Νόμου 2190/20 στον οποίο αναφέρεται ότι ”η λογιστική αξία αυξάνεται ή μειώνεται με το ποσό της τυχόν μεταβολής που σημειώθηκε μέσα στην χρήση στα ίδια κεφάλαια κάθε συγγενούς επιχείρησης, στα οποία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, περιλαμβάνονται και τα πληρωτέα μερίσματά της, στο μέτρο που αναλογεί στο αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής” (παράγραφος 4 άρθρου 106).

Τέλος διευκρινίζει ότι η εταιρία μείωσε την καθαρή θέση του Ενοποιημένου Ισολογισμού κατά 269.252,03 ευρώ, δηλαδή την διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης (720.566,94 ευρώ) και λογιστική αξίας της συμμετοχής μας (451.314,91 ευρώ).”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v