Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Μείωση ενοποιημένων μεγεθών το 2001

Κατά 49% και 76%, αντίστοιχα, μειώθηκαν ο ενοποιημένος τζίρος και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΕΧΑΕ το 2001. Η εταιρία θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,37 ευρώ, εκ των οποίων 0,19 ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί ως προσωρινό μέρισμα.

ΕΧΑΕ: Μείωση ενοποιημένων μεγεθών το 2001
Μείωση της τάξης του 49% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 78,897 εκατ. ευρώ (δρχ. 26,9 δισ.), έναντι 154,393 εκατ. ευρώ (δρχ. 52,6 δισ.) του 2000, ενώ μειώση 76% παρουσίασαν και τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 28,801 εκατ. ευρώ (δρχ. 9,8 δισ.), έναντι 119,16 εκατ. ευρώ (δρχ 40,6 δισ.).

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, ανήλθαν σε 25,579 εκατ. ευρώ (δρχ 8,7 δισ.), έναντι 87,234 εκατ. ευρώ (δρχ. 29,7 δισ.) το 2000, σημειώνοντας κάμψη 71%.

Tα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, της μητρικής, η οποία έκλεισε την πρώτη της υπερδωδεκάμηνη χρήση, ανήλθαν σε 47,954 εκατ. ευρώ (δρχ. 16,3 δισ).

Επισημαίνεται ότι η εταιρία συνέταξε για πρώτη φορά ισολογισμό, με αποτέλεσμα πολλά από τα μεγέθη του να μην μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της προηγουμένης περιόδου, όπως είχαν αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις της 31/12/2000.

Η ΕΧΑΕ θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,37 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων 0,19 ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στους μετόχους ως προσωρινό μέρισμα.

Οσον αφορά στον κύκλο εργασιών, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση, παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της αρνητικής διεθνούς και ελληνικής χρηματιστηριακής συγκυρίας η οποία είχε ως βασικό αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των συναλλαγών όπως συνέβη και σε άλλα χρηματιστήρια. Στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε μείωση της αξίας των συναλλαγών και της μέσης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιριών κατά 58% και 32%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Στην υποχώρηση των εσόδων του ομίλου συνέβαλε και η δραστική μείωση των αυξήσεων κεφαλαίου των εισηγμένων ή των προς εισαγωγή εταιριών, των οποίων η αξία ήταν κατά 84% κατώτερη εκείνης του 2000.

Η ΕΧΑΕ ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Το συνολικό ποσόν της αύξησης ανήλθε σε 164,494 εκατ. ευρώ (δρχ. 56,05 δισ.) και τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθούν σε 470 εκατ. ευρώ (δρχ. 160 δισ.) περίπου. Δεδομένου ότι μέχρι τις 31/12/2001 είχε πραγματοποιηθεί μέρος μόνο της παραπάνω αύξησης, οι επιπτώσεις της δεν αποτυπώνονται εξολοκλήρου ούτε στα ίδια κεφάλαια αλλά ούτε και στην κερδοφορία της μητρικής εταιρίας.

Επιπλέον, ο όμιλος ΕΧΑΕ προέβη σε έξοδα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του 2001, λόγω της αναδιοργάνωσης των εταιριών του, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της ώριμης αγοράς. Ειδικότερα, στο ΧΑΑ δημιουργήθηκαν τμήματα μάρκετινγκ, υποστήριξης του επενδυτικού κοινού, πωλήσεων, ερευνών και ανάπτυξης καθώς και τομέας ανάπτυξης εργασιών με στόχο την προώθηση της αγοράς και την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού. Ακόμη, ο όμιλος απέκτησε, για πρώτη φορά, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μάρκετινγκ το οποίο έχει ως στόχο την προβολή και προώθηση των ενεργειών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του. Ακόμα, στο ΧΚΘ δημιουργήθηκε η κατάλληλη υποδομή με την πρόσληψη νέου προσωπικού και την επέκτασή του σε νέα, μεγαλύτερα κτίρια.

Επισημαίνεται τέλος, η υποχρεωτική απόσβεση των εξόδων ίδρυσης, αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και των εξόδων εισαγωγής στο ΧΑΑ της μητρικής εταιρίας, συνολικού ύψους 5,272 εκατ. ευρώ (1,8 δισ. δρχ.), έτσι ώστε να μπορέσει να διανείμει προμέρισμα στους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v