Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικαταστάτη των Tractebel-ΑΕΓΕΚ ψάχνουν τα ΕΛΠΕ

Χωρίς την κοινοπραξία Tractebel - ΑΕΓΕΚ, θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ στην κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 390MW στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, αναζητείται αντικαστάτης, ενώ συστάθηκε η ”Ενεργειακή Θεσσαλονίκης”, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης και τη λειτουργία του σταθμού.

Αντικαταστάτη των Tractebel-ΑΕΓΕΚ ψάχνουν τα ΕΛΠΕ
Χωρίς την βελγική Tractebel και την ελληνική ΑΕΓΕΚ, αλλά μόνα τους τελικώς θα κατασκευάσουν την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 390MW τα ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, τα ΕΛ.ΠΕ, όπως επισημαίνουν, παραμένουν ανοιχτά στην πρόθεσή τους ”για σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής και μάλιστα το ΔΣ αποφάσισε την έναρξη της σχετικής διαδικασίας στο αμέσως προσεχές μέλλον με δημόσια προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος”.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ αναφέρεται, ότι κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε η διακοπή συνεργασίας με την Tractebel μετά από αίτημα της τελευταίας, αλλά και με την ΑΕΓΕΚ, ενώ ενέκρινε τη σύσταση της ”Ενεργειακής Θεσσαλονίκης ΑΕ” θυγατρική κατά 100% των ΕΛ.ΠΕ η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης και τη λειτουργία του σταθμού.

Για την κατασκευή της μονάδας, το ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ ανακήρυξε ως προσωρινό μειοδότη την αυστριακή εταιρία VATECH HYDRO (EPC contractor), η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία General Electric. H αυστριακή εταιρία κλήθηκε για τις τελικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή των συμβολαίων που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ξεκινήσει σε 26 μήνες.

Επίσης, το ΔΣ ενέκρινε το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης το οποίο έχει προταθεί από τη χρηματοδοτική εταιρία του μειοδότη (VATECH FINANCE) με την εγγύηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών της Αυστρίας.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης καλύπτει άνω του 80% του συνόλου της επένδυσης υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την οικονομική της απόδοση. Το 70% της χρηματοδότησης θα προέρχεται από κοινοπρακτικό δάνειο 14ετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v