Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Εξηγήσεις για σημειώσεις ορκωτού

Επιστολή που περιλαμβάνεται εκτενής αναφορά στις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή έστειλε σήμερα η Πλαστικά Θράκης προς το Χ.Α., όπου αναφέρεται και η προσδοκία βελτίωσης τζίρου και αποτελεσμάτων για το 2003.

Πλαστικά Θράκης: Εξηγήσεις για σημειώσεις ορκωτού
Επιστολή με εκτενή αναφορά στα ίδια κεφάλαια και τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή έστειλε προς τις χρηματιστηριακές αρχές η διοίκηση της εταιρίας Πλαστικά Θράκης, στην οποία επίσης αναφέρεται ότι για το 2003 αναμένεται ότι θα υπάρξει βελτίωση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των αποτελεσμάτων της.

Τα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρείας μειώθηκαν σε σχέση με τα αντίστοιχα της χρήσης 2001 κυρίως λόγω των αναλογουσών στη χρήση αποσβέσεων επιχορηγήσεων παγίων επενδύσεων, ύψους ποσού 3.063.258,18 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 1123 / 1980 περί Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου και της υπ΄ αριθμό 29 / 1016 / 1988 Γνωμάτευσης του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής,, οι επιχορηγήσεις που παρέχονται από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις, λόγω της πραγματοποίησης νέων παγίων παραγωγικών επενδύσεων, με την είσπραξή τους καταχωρούνται σε πιστώση του υπό στοιχεία Α.ΙΙΙ.3 λογαριασμού ”Επιχορηγήσεις επενδύσεων παγίων Ενεργητικού” Ιδίων Κεφαλαίων. Σε κάθε χρήση διενεργείται αναλογική απόσβεση επί των επιχορηγήσεων, σε ποσοστό ίσο με το αντίστοιχο ποσοστό των τακτικών και πρόσθετων αποσβέσεων, η οποία μεταφέρεται στα αποτελέσματα χρήσεως.”

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις στο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού λογιστή – η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Παρατήρηση υπ΄ αριθμό 1: ”Η διοίκηση της Εταιρίας έκρινε σκόπιμη την αποτίμηση της συμμετοχής αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5γ. του άρθρου 28 του Κ.Β.Σ (Π.Δ. 196 / 92), δηλαδή στο κόστος κτήσης, διότι θεωρεί ότι αυτή απεικονίζει την πραγματική αξία της θυγατρικής αυτής. Όπως αναφέρθηκε και στο Ενημερωτικό Δελτίο (για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας το Νοέμβριο 1999 με σκοπό την εξαγορά του 80% της εταιρείας Don & Low Ltd) για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας αυτής, εξετάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως η περιουσιακή της διάρθρωση, η θέση της στην Ευρωπαϊκή αγορά, το αντικείμενο των εργασιών της καθώς και οι συνέργειες που θα προκύψουν για την Εταιρεία, τα οποία αξιολογήθηκαν από τη Διοίκηση της Εταιρείας, σύμφωνα με την μακρόχρονη εμπειρία της στον κλάδο των πλαστικών. Το κόστος κτήσης περιλαμβάνει και την υπεραξία για τα κατεχόμενα εμπορικά σήματα, τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας παραγωγής στον κλάδο των υφαντών υφασμάτων και την κατεχόμενη τεχνογνωσία (know how) παραγωγής μη υφαντών υφασμάτων.”

Παρατήρηση υπ΄ αριθμό 2: ”Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Νόμου 2992 / 2002, του άρθρου 38 του Νόμου 2238 / 1994, της Εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών 1047166 / 10364 / Πολ. 1142 / 1997 και της υπ΄ αριθμό 288 / 2352 / 1997 Γνωμάτευσης του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής, το κέρδος που προκύπτει από την πώληση χρεογράφων ή από την αποτίμησή τους στο τέλος της χρήσεως καταχωρείται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού και συμψηφίζεται με αντίστοιχες μελλοντικές ζημίες μέσω του πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων.”

Παρατήρηση υπ΄ αριθμό 3: ”Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του αναπτυξιακού νόμου 1892 / 90, παρέχεται το δικαίωμα στις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στη Δ΄ Περιοχή να διενεργούν πρόσθετες προαιρετικές αποσβέσεις σε ποσοστό μέχρι και 150% επί των τακτικών αποσβέσεων. Η Διοίκηση της Εταιρείας έκρινε σκόπιμο και διενήργησε πρόσθετες αποσβέσεις με συντελεστές μικρότερους από τους αντίστοιχους της προηγούμενης χρήσης προκειμένου να διανείμει μεγαλύτερο μέρισμα για τη χρήση 2002, έναντι της χρήσης 2001.”

Παρατήρηση υπ΄ αριθμό 4: ”Η Εταιρεία έθεσε σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2002 νέο μηχανογραφικό σύστημα (ERP) με σύγχρονο λογισμικό πολλαπλών εφαρμογών προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις υποχρεώσεις της (σύνταξη Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων, εφαρμογή Αναλυτικής Λογιστικής,), καθώς και την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών πληροφόρησης των εταιρειών του ομίλου. Για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος απαιτείτο μεταξύ των άλλων η εφαρμογή ενιαίου τρόπου αποτίμησης όλων των αποθεμάτων. Για το λόγο αυτό, μετά από έγκριση της Επιτροπής Λογιστικών Βιβλίων άλλαξε η μέθοδος αποτίμησης των αγοραζόμενων αποθεμάτων από τη μέθοδο FIFO, που εφαρμόζετο μέχρι 31/12/2001, στη μέθοδο του μέσου σταθμικού όρου, που εφαρμόζεται παγίως για τα παραγόμενα προϊόντα από τη σύσταση της εταιρίας. Η μεταβολή αυτή της μεθόδου αποτίμησης των αγοραζόμενων αποθεμάτων βελτίωσε τα κέρδη της χρήσεως κατά 20.630 ευρώ περίπου.”

Παρατήρηση υπ΄ αριθμό 5: ”Μεταξύ της ομάδας λογαριασμών του κυκλοφορούντος ενεργητικού Δ ΙΙ Απαιτήσεις, περιλαμβάνονται και λογαριασμοί ύψους 130.000 ευρώ, τα οποία είναι επισφαλή προς είσπραξη κατά την κρίση του Ορκωτού Ελεγκτή της εταιρείας. Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι θα εισπραχθούν και για το λόγο αυτό δεν προέβη στη διαγραφή τους με μεταφορά στον υπο στοιχεία Β2 ”Λοιπές Προβλέψεις” λογαριασμό του Παθητικού. Επί πλέον η Εταιρεία έχει σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις ποσό συνολικού ύψους 253.230,91 ευρώ οι οποίες εμφανίζονται στον ως άνω αναφερόμενο λογαριασμό Παθητικού.”

Παρατήρηση υπ΄ αριθμό 6: ”Η εταιρεία μας κατά πάγια τακτική, δεν σχηματίζει πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Εφαρμόζει, δηλαδή, τη Γνωμοδότηση με αριθμό 205 / 88 της Ολομέλειας των Νομικών Συμβούλων της Διοίκησης, καθώς και το Νόμο 2065 / 92 άρθρο 10 παράγραφο 13 περίπτωση ΙΕ΄. Η Γνωμοδότηση αυτή αναφέρει ότι πρόβλεψη γίνεται μόνο γι αυτούς που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη χρήση. Η Διοίκηση της Εταιρείας, ως συνέπεια των ανωτέρω, θεωρεί ότι δεν υφίσταται θέμα λογιστικοποίησης των ως άνω παρατηρήσεων του πιστοποιητικού του ορκωτού λογιστή - ελεγκτή και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων τις οικονομικές καταστάσεις ως έχουν.”

Οι προοπτικές της Εταιρείας για την τρέχουσα χρήση, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι ενθαρρυντικές. Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά, ότι θα υπάρξει βελτίωση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των αποτελεσμάτων της τρέχουσας χρήσης σε σχέση με την προηγούμενη, με την επιφύλαξη τυχόν δυσμενών διεθνών συγκυριών που θα επηρεάσουν την εξαγωγική δραστηριότητά της.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v