Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Ευρωεπενδύσεις: Διαλύεται η εταιρία

Τη διάλυση και εκκαθάρισή της EFG Ευρωεπενδύσεις Aναπτύξεως ΑΕΕΧ αποφάσισε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας. Για την ψήφο της η Eurobank ακολούθησε την απόφαση της μειοψηφίας.

EFG Ευρωεπενδύσεις: Διαλύεται η εταιρία
Τη διάλυση της εταιρίας αποφάσισε σήμερα η γενική συνέλευση της επενδυτικής EFG Ευρωεπενδύσεις Aναπτύξεως, αντί της διαπραγμάτευσής της στη Σοφοκλέους.

Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκαν μέτοχοι που εκπροσωπούν το 96% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, εκ των οποίων το 90% ψήφισε υπέρ της διάλυσης της εταιρίας, ενώ το υπόλοιπο 6% ψήφισε κατά.

Η EFG Eurobank, η οποία ελέγχει το 50% της EFG Ευρωεπενδύσεις, προτίμησε να ψηφίσει ανάλογα με την απόφαση που έλαβαν οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Έτσι, πρώτα ψήφισαν οι μειοψηφούντες μέτοχοι υπέρ της απόφασης και στη συνέχεια η EFG Eurobank ακολούθησε την απόφαση των υπολοίπων και επέλεξε να ψηφίσει υπέρ της διάλυσης της εταιρίας.

Μετά την απόφαση αυτή θα ακολουθήσει η εκκαθάριση της EFG Ευρωεπενδύσεις Aναπτύξεως με ρευστοποίηση του ενεργητικού της και διανομή του προϊόντος εκκαθάρισης στους μετόχους, ο διορισμός των εκκαθαριστών, αλλά και η ανάκληση των αποφάσεων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Η έκτακτη γ.σ. συνήλθε μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της εταιρίας προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι οι μέτοχοι για το μέλλον της εταιρίας, σύμφωνα με τις επιλογές και επενδυτικές τους επιδιώξεις.

Παρά την άσχημη διεθνή συγκυρία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εurobank, η συνετή διαχείριση των διαθεσίμων της εταιρίας κατά τη διάρκεια του 2002, απέδωσε θετική απόδοση κατά 3% και ξεπέρασε το δείκτη αναφοράς, ο οποίος σημείωσε υποχώρηση της τάξεως του 24,5%. Η απόδοση αυτή κατέταξε την εταιρία πρώτη μέσα στις ελληνικές εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου κατά το 2002.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2003, το ΔΣ είχε ενημερώσει τους μετόχους για την πρόθεσή του να ζητήσει την απόφαση της Γ.Σ. ως προς την καταλληλότερη αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης των χρηματιστηριακών αξιών. Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση για το μέλλον της εταιρίας έπρεπε να ληφθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι μέτοχοι λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αρνητική χρηματοοικονομική συγκυρία, διεθνώς και στην Ελλάδα, πιθανόν να οδηγούσε, μετά την εισαγωγή της εταιρίας EFG Ευρωεπενδύσεις Αναπτύξεως στο Χρηματιστήριο Αξιών (X.A.) το 2003, σε μείωση της χρηματιστηριακής τιμής της σε σχέση με την πραγματική της εσωτερική αξία.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα οφείλετο στον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων της εταιρίας, αλλά στη γενικότερη συμπεριφορά των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v