Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Επιστολή 7 τραπεζών για εξαγορά πακέτου

Την πρόθεση 7 τραπεζών για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της ΕΧΑΕ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, εξέφρασε, με επιστολή του προς τον κ. Αλεξάκη, ο κ. Απ. Ταμβακάκης, μιλώντας ως εκπρόσωπός τους.

ΕΧΑΕ: Επιστολή 7 τραπεζών για εξαγορά πακέτου
Την πρόθεση 7 χρηματοοικονομικών ομίλων να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ εξέφρασε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Π. Αλεξάκη, ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκης.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι 7 τράπεζες, ανταποκρινόμενες στην πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου να διαθέσει πακέτο μετοχών της εταιρίας το οποίο κατέχει, υπέβαλαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος πρόταση εξαγοράς του 33,4% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ.

Το ποσοστό αυτό αφορά αρχικώς την αγορά τοις μετρητοίς 10.144.381 μετοχών από τους ενδιαφερόμενους και την αναδοχή ποσότητας 13.601.829 μετοχών, που αθροιστικά αντιστοιχεί 23.601.829 μετοχές.

Οι 7 ενδιαφερόμενοι είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Τράπεζα, η EFG Eurobank Εργασίας, η Εμπορική Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, για το υπό αναδοχή τμήμα μετοχών αναλαμβάνεται η υποχρέωση να προσφερθούν, με εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικής τοποθέτησης σε όλους τους λοιπούς (τους παλαιούς) μετόχους που θα κατέχουν μετοχές ΕΧΑΕ σε ορισμένη ημερομηνία η οποία θα καθορισθεί, οι αναλογούσες σε κάθε μέτοχο μετοχές στην ίδια τιμή που θα καθορισθεί για την εξαγορά του πρώτου τμήματος μετοχών από τους 7 χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΠΡΟΣ

κ. Παναγιώτη Αλεξάκη

Πρόεδρο Χρηματιστηρίου Αθηνών

Σοφοκλέους 10- ΑΘΗΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Alpha Τράπεζα Α.Ε., EFG Eurobank Εργασίας Α.Ε., Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Ελλάδος Α.Ε., ανταποκρινόμενοι στην ανακοινωθείσα πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διάθεση του πακέτου των μετοχών της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., το οποίο κατέχει, από κοινού συνεργαζόμενοι, υπέβαλαν στις 28.03.03 πρόταση προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση αφενός εξαγοράς τοις μετρητοίς της αναλογούσας σε κάθε ένα χρηματοοικονομικό όμιλο, ως παλαιού μετόχου της ΕΧΑΕ, ποσότητας μετοχών, δηλαδή 10.144.381 μετοχών και αφετέρου αναδοχής για το υπόλοιπο του πακέτου, δηλαδή 13.601.829 μετοχών και αθροιστικά για το σύνολο των 23.746.210 μετοχών, που αντιστοιχούν στο 33,4% του συνόλου των μετοχών της ΕΧΑΕ.

Για το υπό αναδοχή τμήμα μετοχών αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσφέρουν, με εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικής τοποθέτησης, σε όλους τους λοιπούς (τους παλαιούς) μετόχους που θα κατέχουν μετοχές ΕΧΑΕ σε ορισμένη ημερομηνία, που θα καθορισθεί, τις αναλογούσες σε κάθε μέτοχο μετοχές, στην ίδια τιμή που θα καθορισθεί για την εξαγορά του πρώτου τμήματος μετοχών από τους 7 χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Η πρότασή μας και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τρεχόντως εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Την οριστικοποίηση των προτεινόμενων θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση στη συνέχεια.

Οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι:

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Alpha Τράπεζα ΑΕ, EFG Eurobank Εργασίας ΑΕ., Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Ελλάδος Α.Ε.

Για λογαριασμό όλων των χρηματοοικονομικών ομίλων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Α. ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v