Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Σε τελικό στάδιο η εξαγορά σε ΗΠΑ (update)

Στα περυσινά επίπεδα θα κινηθεί στο α’ τρίμηνο του 2003 η Τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε ο πρόεδρος της Μ. Σάλλας. Στόχος της tράπεζας είναι το άνοιγμα 20 νέων καταστημάτων στην Αττική, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για εξαγορά τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Σάλλας: Σε τελικό στάδιο η εξαγορά σε ΗΠΑ (update)
Ναι στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών, αλλά με προϋποθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας έτσι σε σχετική προτροπή του υπουργού Oικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη από το βήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Αν δεν ληφθούν υπόψη κρίσιμα θέματα, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οι στρατηγικές κινήσεις θα είναι προς όφελος των μετόχων των τραπεζών, πράγμα που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο κ Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ετήσια Γ.Σ. της τράπεζας.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα έχουμε μεγάλες μεταβολές στα επιτόκια παρά μόνο οριακές–διορθωτικές κινήσεις.

Επιπλέον, χαρακτήρισε το 2002 ως πολύ δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η κρίση στις κεφαλαιαγορές επιδεινώθηκε. ”Αυτό που βλέπουμε είναι μια υποχώρηση της ζήτησης διεθνώς, που δεν έχει καταγραφεί ακόμα στην Ελλάδα, όπου όμως σημειώνεται κάμψη του ρυθμού αύξησης” τόνισε ο κ. Σάλλας.

Η μείωση αυτή φαίνεται στην καταναλωτική πίστη, η οποία όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς, αποδίδεται και στο γεγονός ότι έχει επέλθει η σύγκλιση με τα δεδομένα της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά το 2003 και ιδιαίτερα σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς, ο πρόεδρός της τόνισε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι σε καμία περίπτωση κάτω από τα αντίστοιχα περυσινά.

Επιπλέον, σημειώνεται πως η τράπεζα θα προχωρήσει στη λειτουργία ακόμα 20 καταστημάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με στόχο τα επόμενο τρία χρόνια να φτάσουν στα 140, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την εξαγορά τράπεζας στη Νέα Υόρκη (πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την Interbank).

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσει προσφορά για τη βουλγαρική DSK και ενδιαφέρεται για τις αγορές της Σερβίας και της Ρουμανίας.

Σημειώνεται ότι αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς και στο θέμα του Ιράκ, όπου τονίστηκε ότι η επιχειρηματική δράση ασφαλώς επηρεάστηκε και ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια περιορισμού της κρίσης, ενώ ο ρόλος των τραπεζών θα είναι να βοηθήσουν τις όποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν πρόβλημα να το ξεπεράσουν.

Τέλος, σημειώνεται πως το μέρισμα που θα διανείμει η τράπεζα για το 2002 ανέρχεται στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Μαντέλας

- Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Μ. Σάλλα

”Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το 2002 ήταν ένα ακόμη δύσκολο έτος σε παγκόσμια κλίμακα, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των περισσότερων τραπεζών, τα οποία παρουσίασαν σημαντική μείωση. Παρά όμως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο αναμφίβολα επηρέασε αρνητικά ορισμένους τομείς της δραστηριότητάς μας, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς κατάφερε να ισχυροποιήσει τη θέση του, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και επάρκειας κεφαλαίων, μέσα από μία σειρά στρατηγικών επιλογών που στόχο έχουν πάντα την ανάπτυξη”.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος Πειραιώς κατά το 2002, ανέφερε ότι: ”Μία ιδιαίτερης σημασίας επιλογή ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΕΤΒΑbank. Με την εξαγορά αυτήν, πέρα από την αύξηση του μεριδίου αγοράς σε ποσοστό 10% και πλέον σήμερα, επιτύχαμε μία σημαντική διεύρυνση στο πελατολόγιό μας και, κυρίως, διασφαλίσαμε τη δυνατότητα των εργασιών του Ομίλου κατά ποσοστό 40% εως 50% μέσα στα προσεχή χρόνια, χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων μετοχικών κεφαλαίων.”

Παράλληλα, υποστήριξε ο κ. Σάλλας, ”ολοκληρώσαμε το 2002 μία δεύτερη σημαντική επιλογή μας, αυτή της στρατηγικής συμμαχίας με την ING. Με τη συμμαχία αυτή θέσαμε τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση του Ομίλου μας σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών και ταυτόχρονα για την ανάπτυξη των εργασιών μας σε νέους τομείς της ελληνικής αγοράς, όπως των τραπεζο-ασφαλιστικών και των ομαδικών ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης θέσαμε τις προυποθέσεις για ενίσχυση της παρουσίας μας στην αγορά της διαχείρισης περιουσίας τρίτων”.

Κατά το 2002, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς πέτυχε σημαντική ανάπτυξη σε όλα τα βασικά του μεγέθη. Το ενεργητικό του Ομίλου έφθασε τα 14.788 εκατ. ευρώ, έναντι 12.421 εκατ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας άνοδο 19,1%. Οι καταθέσεις, τα repos και τα ομόλογα από πελάτες διαμορφώθηκαν σε 10.316 εκατ. ευρώ, έναντι 9.767 εκατ. ευρώ το 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 5,6%. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 9.071 εκατ. ευρώ, από 6.445 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40,7%.

Αποτέλεσμα της υψηλότερης αύξησης των μεγεθών, σε σύγκριση με το μέσο όρο της αγοράς, ήταν η βελτίωση των μεριδίων αγοράς του Ομίλου στην Ελλάδα. Ετσι, στο τέλος του 2002 ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς κατείχε:

* στο σύνολο των χορηγήσεων το 10,3%, που αντιστοιχεί στην 5η θέση της αγοράς,

* στην καταναλωτική πίστη το 12,6%, που αντιστοιχεί στην 3η θέση της αγοράς, ενώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι πιστωτικές κάρτες, το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 21,1%,

* στη στεγαστική πίστη το 7,1%, που αντιστοιχεί στην 5η θέση της αγοράς,

* στην αγορά της χρηματοδοτικής μίσθωσης το 18,1%, που αντιστοιχεί στην 1η θέση της αγοράς,

* στο σύνολο των καταθέσεων το 8,2%, που αντιστοιχεί στην 5η θέση της αγοράς,

* στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το 6,3%, που αντιστοιχεί στην 6η θέση της αγοράς,

* στο χώρο των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου το 18,6%, που αντιστοιχεί στην 1η θέση της αγοράς,

* στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το 5,2%, που αντιστοιχεί στην 4η θέση της αγοράς, και

* στο e-banking την 1η θέση της αγοράς, με 100.000 πελάτες.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η πολιτική βελτίωσης των οργανικών εσόδων, κυρίως των καθαρών εντόκων εσόδων, αλλά και της συγκράτησης των δαπανών λειτουργίας, είχε σαν συνέπεια τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας του Ομίλου με την ενίσχυση, κυρίως, των κερδών από εμπορικές τραπεζικές εργασίες.

Τα οργανικά κέρδη του 2002, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έκτακτα αποτελέσματα, τα αποτελέσματα των χρηματοοικονομικών πράξεων και οι προβλέψεις, διαμορφώθηκαν σε 135,6 εκατ. ευρώ έναντι 55,0 εκατ. ευρώ το 2001, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 146,6%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, υπενθυμίζεται οτι, τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου Πειραιώς το 2002 διαμορφώθηκαν σε 115,1 εκατ. ευρώ, έναντι 99,1 εκατ. ευρώ το 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 16,2%. Τα μετά από φόρους κέρδη, που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 66,2 εκατ. ευρώ το 2002, έναντι 59,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 11,0%, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται σε 0,40 ευρώ έναντι 0,36 ευρώ πέρυσι.

Το προτεινόμενο για διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 41,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε 25 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Με βάση τη μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής το Μάρτιο, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,0%, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από την τρέχουσα απόδοση οποιασδήποτε μορφής παραδοσιακών τοποθετήσεων.

Οσον αφορά στους στόχους του ομίλου Πειραιώς για το 2003, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξή της, δημιουργώντας 20-25 νέα καταστήματα που θα ενισχύσουν την παρουσία της κυρίως στην Αττική. Τα καινούργια καταστήματα, σε συνδυασμό με τα υπό ωρίμανση 50 νεοϊδρυθέντα της τελευταίας τριετίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καταλυτικά στη περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων της τράπεζας. Η διεύρυνση αυτή του δικτύου θα γίνει ουσιαστικά χωρίς σημαντικές νέες προσλήψεις, αλλά με εσωτερική μετακίνηση προσωπικού από τις κεντρικές διευθύνσεις προς τα καταστήματα. Κύριος στόχος παραμένει, και το 2003, η συγκράτηση του κόστους.

Η αναπτυξιακή πολιτική στις ξένες αγορές συνδυάζεται τόσο με την ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στις χώρες της Βαλκανικής, όσο και με την επέκταση των δραστηριοτήτων του στις ανεπτυγμένες χρηματοοικονομικές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο διαγωνισμό για την εξαγορά της D.S.K. στη Βουλγαρία, ενώ επίσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς μιας ακόμη μικρής τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Ανεξάρτητα από την έκβαση του διαγωνισμού στη Βουλγαρία, ο Όμιλος έχει αποφασίσει να διευρύνει το δίκτυο των καταστημάτων στις χώρες της Βαλκανικής με 10 ακόμη μονάδες μέσα στο 2003.

Tα δύο κοινά επιχειρηματικά σχήματα της Πειραιώς με τον Όμιλο ING, στις αγορές των αμοιβαίων κεφαλαίων και του bankassurance, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέσα στο τρέχον έτος. Η έναρξη και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την συγχώνευση της ΕΤΒΑbank αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό στόχο, ο οποίος προσδίδει δυναμική στην πορεία ανάπτυξης των εργασιών και των αποτελεσμάτων της τράπεζας μέσα στο 2003.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Ομίλου, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και της Πειραιώς Επενδυτικής, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Επίσης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγχώνευσης της Πειραιώς Leasing με την ETBA Leasing, δημιουργώντας και στο χώρο της χρηματοδοτικής μίσθωσης την πρώτη σε μέγεθος εταιρία. Ακόμη, ας σημειωθεί οτι εγκρίθηκε από τις Αρχές η δημιουργία της πρώτης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, της ”Πειραιώς Αστικά Ακίνητα ΕΕΑΠ” (πρώην ANTIUM), οι μετοχές της οποίας αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών εως το τέλος του έτους.

Το 2003 θα έχει ολοκληρωθεί επίσης μεγάλο μέρος των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο, σταδιακά, θα είναι έτοιμο προς εκμετάλλευση απο το 2004.

Τέλος, σχετικά με τη μεγέθυνση των εργασιών κατά τους πρώτους μήνες του 2003, ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι κινούνται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έτους. Δηλαδή, με ένα ρυθμό επέκτασης των εργασιών πάνω από 20%. Για την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου, σημείωσε οτι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα αποτελέσματα κινούνται σε θετικά επίπεδα σε σύγκριση με το 2002.

Η βελτίωση η οποία καταγράφηκε το προηγούμενο έτος απο την Τράπεζα Πειραιώς, πρόσθεσε, εάν δεν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, ότι θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v