Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση σε 8 ερωτήματα δίνει η Μότορ Όϊλ

Απάντηση σε οκτώ ερωτήματα κλήθηκε να δώσει η εταιρία Μοτορ Όϊλ προς τις χρηματιστηριακές αρχές και οι οποίες μεταξυ άλλων αφορούν τις σημειώσεις του ορκωτού, τα τοκοχρεολύσια, τα δάνεια και τις προοπτικές της.

Απάντηση σε 8 ερωτήματα δίνει η Μότορ Όϊλ
Απάντηση σε 8 ερωτήσεις κλήθηκε να δώσει η εταιρία ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ, από τις χρηματιστηριακές αρχές.

Οι ερωτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρονται στο προβλεπόμενο ύψος του τραπεζικού δανεισμού, το ύψος των τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών, το εκτιμώμενο ύψος των τοκοχρεολυσίων, τυχόν ενέργειες των πιστωτών.

Επίσης το Χ.Α. ζητά από την εταιρία να σχολιάσει θέματα όπως οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή, οι προοπτικές, καθώς και ένα σχολιασμό για το δείκτη ξένα προς ίδια κεφάλαια



Σχετικά με το ύψος του τραπεζικού δανεισμού η εταιρία απαντά:

”Το ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας στις 31/3/2003 προβλέπεται να είναι περίπου στα 36 εκατ. ευρώ, από 67 εκατ. ευρώ στις 31/12/2002. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός θα κυμαίνεται στα 148 εκατ. ευρώ με τυχόν μικρές αποκλίσεις λόγω αποτίμησης και σχέσης με τις ισοτιμίες στις 31/3/2003.”

Σχετικά με το δείκτη Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια απαντά:

”O δείκτης Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια στην μητρική λογιστική κατάσταση της 31/12/2002 είναι στο επίπεδο του 2,5. Θεωρούμε ότι βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο καθώς παρέχει την δυνατότητα για οικονομικότερη και αρτιότερη χρηματοδότηση των εργασιών και των επενδύσεων της εταιρείας, λόγω χρήσης δανείων με πολύ χαμηλά επιτόκια, και μεγιστοποίηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων αλλά και της μερισματικής απόδοσης.”

Η απάντηση της εταιρίας σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τονίζει δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ όσον αφορά το ύψος των τοκοχρεολυσίων αναφέρει ότι ”Το εκτιμώμενο ύψος των τοκοχρεωλυσίων που θα καταβάλει η εταιρεία κατά τη χρήση 2003 υπολογίζεται περίπου σε 10,0 εκατ. ευρώ και η εν λόγω υποχρέωση θα εκπληρωθεί κανονικά”

Όσον αφορά τις προοπτικές της για το 2003 η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ απαντά ότι:

”Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές λόγω του εν εξελίξει πολέμου στο Ιράκ αλλά και η διεθνής οικονομική ύφεση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο προτρέπει για περισσότερη προσοχή και επιφυλακτικότητα. Παρόλα αυτά, η προοπτική της εταιρείας μας παρουσιάζεται ευοίωνη και πιστεύουμε πως η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ θα μπορέσει να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας της και κατά το 2003 με βασικές παραδοχές:

α) την αύξηση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2002

β) την διατήρηση υψηλότερων περιθωρίων του διυλιστηρίου μας σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρώπης

γ) το ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης και

δ) την βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας.”

Σε σχέση με την Παρατήρηση υπ’ αριθμ. 1 αναφέρονται:

Α) Η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη την γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 205/1988 της Ολομέλειας των Νομικών συμβούλων της Διοικήσεως σταμάτησε τον σχηματισμό πρόβλεψης αποζημιώσεως του προσωπικού η οποία προεβλέπετο από τις διατάξεις του Ν. 2190/1920. Εάν η εταιρεία προβεί σε λογιστικοποίηση της προβλέψεως αυτής την 31/12/2002 θα μειωθεί κατά 17 εκατομμύρια περίπου η καθαρή θέση της εταιρείας.

Β) Όσον αφορά το ιδιωτικό συμφωνητικό με ασφαλιστική εταιρεία δια παροχές στους εργαζομένους η εταιρεία καταβάλει επί πλέον εισφορές δια να καλύψει την διαφορά της πρώτης αναλογιστικής μελέτης που έκανε η ασφαλιστική εταιρεία και η οποία παρουσίασε υστέρηση 11 εκατομμύρια περίπου.

Σε σχέση με την Παρατήρηση υπ’ αριθμ. 3 του ορκωτού-ελεγκτή όπου αναφέρονται τα εξής:

Η εταιρεία δεν διενήργησε αποσβέσεις κατά την διετία 1/1/1994-31/12/1996 βασιζομένη στις διατάξεις του Ν. 2238/1994 δεν λογιστικοποιήθηκαν οι αποσβέσεις αυτές διότι ως γνωστόν η εταιρεία δεν έχασε το δικαίωμα των αποσβέσεων αυτών οι οποίες μεταφέρονται αναλογικά στις επόμενες χρήσεις και δεν είναι ορθή η λογιστικοποίηση τους διότι θα δημιουργούσε λογιστικές διαφορές κατά τον φορολογικόν ελέγχο με αποτέλεσμα την φορολογική επιβάρυνση της εταιρείας.

Όσον αφορά την Παρατήρηση υπ’ αριθμ. 4 και 5 αναφέρονται:

Παρατήρηση υπ’ αριθμ. 4: Επειδή βάσει της συμφωνίας με συνδεόμενη εταιρεία υπήρχε η δυνατότης συμψηφισμού απαιτήσεων και υποχρεώσεων δια τον λόγον αυτόν στον λογ/σμό ”Προμηθευτές” της 31/12/2002 συνεψηφίσθη απαίτηση 39 εκατομμύρια περίπου με υποχρέωση ύψους 79 εκατομμύρια περίπου.”

Παρατήρηση υπ’ αριθμ. 5. Στις ”Απαιτήσεις” και ”Λοιπές Μακροπρόθεσμες Απαιτήσεις”, τα ποσά δια τα οποία εκκρεμεί η είσπραξης τους ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια έναντι αυτών η εταιρεία έχει σχηματίσει πρόβλεψη ύψους 6,3 εκατομμύρια την οποία θεωρεί ικανοποιητική δεδομένου ότι προβλέπει την είσπραξη ενός μέρους του ανωτέρω ποσού των 9 εκατομμυρίων.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v