Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν ευοδώθηκε το deal Lavipharm - Zonagen

Διακόπτεται τελικά η διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ Lavipharm Corp και της αμερικανικής Zonagen, καθώς οι αρμόδιες εποπτικές χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την εν λόγω συναλλαγή ως αντίστροφη συγχώνευση, όπως επισημαίνει η ελληνική εταιρία.

Γιατί δεν ευοδώθηκε το deal Lavipharm - Zonagen
Δεν ευοδώθηκαν τελικά τα σχέδια της Lavipharm Corp., που έχει έδρα το New Jersey των ΗΠΑ, και της αμερικανικής Zonagen, με έδρα το Texas των ΗΠΑ, εισηγμένης στον NASDAQ (NASDAQ: ZONA και PCX: ZNG) για μεταξύ τους συγχώνευση, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο εταιριών.

Όπως αναφέρει η Lavipharm σε ανακοίνωσή της, οι αρμόδιες εποπτικές χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την εν λόγω συναλλαγή ως αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger), λόγω της πλειοψηφίας που θα είχε η Lavipharm A.E. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα προέκυπτε και της κυριαρχίας της στη διοίκησή της.

Στην περίπτωση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση της Lavipharm, πρέπει να πληρούνται οι όροι αρχικής εισαγωγής της εταιρίας στον NASDAQ(Marketplace Rule 4330 (f)) για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή της.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι όροι αυτοί δεν πληρούνται, η συγχώνευση θα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή της συγχωνευμένης εταιρίας από τον ΝΑSDAQ.

O μόνος τρόπος για να μην θεωρηθεί η συναλλαγή ως αντίστροφη συγχώνευση και να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση εισαγωγής στον NASDAQ, θα ήταν η σημαντική μείωση του ποσοστού της Lavipharm στην εταιρία που θα προέκυπτε και η πλήρης αναθεώρηση των αρχικών όρων της σύμβασης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη διοίκηση της Lavipharm, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η σύμβαση.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Lavipharm κ. Θανάσης Λαβίδας: ”Η πλήρης αναθεώρηση των όρων της αρχικής συμφωνίας, που απαιτείται για να μπορέσει η εταιρία που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση να συνεχίσει να διαπραγματεύεται στον NASDAQ είναι όχι μόνο αντίθετη στο πνεύμα και τη στρατηγική που μας οδήγησαν στη σύναψη αυτής της συμφωνίας, αλλά και στα συμφέροντα του ομίλου μας,”

”Εχοντας πλέον διασφαλίσει την απόδοση της επί σειρά ετών επένδυσής μας, ιδίως τώρα που η Lavipharm Corp., πρωτοπόρος στη φαρμακευτική τεχνολογία, βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης σημαντικών συμφωνιών και εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου της προϊόντος από διεθνή φαρμακευτική εταιρία στο τέλος του 2004, η αποδοχή των νέων όρων και η απώλεια του ελέγχου της εταιρίας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος της Lavipharm A.E. και των μετόχων μας” τόνισε ο κ. Λαβίδας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η λύση της συμφωνίας με τη Zonagen είναι οριστική και η Lavipharm θα διασφαλίσει όλα τα δικαιώματά της σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Zonagen, η συμφωνία που είχε πραγματοποιηθεί με την αμερικανική θυγατρική της Lavipharm στις 30 Οκτωβρίου του 2002, προέβλεπε πως εάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 δεν είχε ολοκληρωθεί η συγχώνευση, τότε και τα δύο μέρη ανεξάρτητα θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη διακοπή της.

Σε ό,τι αφορά την Lavipharm Corp., σημειώνεται πως είναι καινοτόμος εταιρία τεχνολογίας στον χώρο του σχεδιασμού και της χορήγησης φαρμάκων.

Συνδυάζει τον σχεδιασμό σωματιδίων και τεχνολογιών διαλυτοποίησης και μορφοποίησης, με εξειδίκευση σε συστήματα χορήγησης που οδηγούν στη βελτίωση φαρμακευτικών και OTC προϊόντων, είτε δικής της ιδιοκτησίας είτε για λογαριασμό άλλων εταιριών.

Εφαρμόζει τις τεχνολογίες της σε φάρμακα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους συμπεριλαμβανομένων μικρών μορίων, πρωτεϊνών και πεπτιδίων, καθώς και σε φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά αλλά δεν έχουν εκμεταλλευτεί όλες τις εμπορικές δυνατότητές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v