Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο από Ακη για μονάδα ΕΛΠΕ σε Θεσσαλονίκη

Οφέλη για την περιοχή (χρηματοδοτήσεις, αρχή της εντοπιότητας στις προσλήψεις, παιδικούς σταθμούς κλπ) της Θεσσαλονίκης ανήγγειλε ο Α. Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να είναι ευπρόσδεκτο το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ στην περιοχή, η κατασκευή του οποίου μπαίνει στην τελική ευθεία.

Πακέτο από Ακη για μονάδα ΕΛΠΕ σε Θεσσαλονίκη
Κοντά στην έγκριση της επένδυσης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το project για την κατασκευή στην περιοχή του νέου εργοστασίου των ΕΛΠΕ που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, μετά και τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης στη συμπρωτεύουσα.

Το νέο εργοστάσιο, δυναμικότητας 390 MW θα κατασκευαστεί στο χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, το ΥΠΑΝ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με διεθνή επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας.

Υπένθυμίζεται, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα μέσα Φεβρουαρίου η βελγική Τρακτεμπέλ, η οποία συμμετείχε στο κοινοπρακτικό σχήμα με τα ΕΛ.ΠΕ. για την κατασκευή της μονάδας, φερόταν έτοιμη να αποχωρήσει από το σχήμα, εξαιτίας του ασαφούς πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, κάτι που δεν της δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ, ενώ η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 26 μήνες από την έναρξη των εργασιών, κάτι που σημαίνει ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές του 2005.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, για την κατασκευή του εργοστάσιου θα απαιτηθούν 1.300- 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψουν περισσότερες από 120 μόνιμες θέσεις εργασίας. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, στην τελική του ευθεία βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου.

Παράλληλα, ο κ.Τσοχατζόπουλος δεσμεύθηκε ότι στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των ΕΛΠΕ η επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενισχύσει οικονομικά τους δήμους της περιοχής με το ποσό των 250.000 ευρώ ανά δήμο ετησίως, καθώς και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός παιδικού σταθμού σε κάθε έναν από τους τέσσερις Δήμους (σε οικόπεδα ιδιοκτησίας των Δήμων), καθώς επίσης και τις δαπάνες θέρμανσης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.



Στις δεσμεύεις του υπουργού Ανάπτυξης προς τους γειτονικούς δήμους περιλαμβάνονται ακόμη η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή, η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διοίκηση της εταιρίας, η μελέτη για τον έλεγχο της ασφάλειας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, η παράταση κατά είκοσι χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του χώρου για το αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ και η χρηματοδότηση της μελέτης για την εφαρμογή του μέτρου της τηλεθέρμανσης στην περιοχή.

Τέλος, ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση της εντοπιότητας ως βασικό κριτήριο για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v