Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Το ενημερωτικό της αύξησης

Η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου και η εξαγορά επιχειρήσεων και χαρτοφυλακίων είναι μερικοί από τους στόχους της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2003, όπου αναμένονται κέρδη 24 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 4,2 εκατ. ευρώ του 2002, όπως περιγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Εθνική Ασφαλιστική: Το ενημερωτικό της αύξησης
Η εξαγορά ασφαλιστικών επιχειρήσεων και χαρτοφυλακίων άλλων εταιριών, η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων και κινητών αξιών της και η επέκταση σε αγορές όπου δραστηριοποιείται η Εθνική Τράπεζα, όπως η Βουλγαρία, είναι μερικά από τα πλάνα της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την αύξηση κεφαλαίου η εταιρία θα εκδώσει 21.517.800 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,00 ευρώ και με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελείται από 57.380.800 μετοχές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 60,25 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την παρούσα αύξηση, μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, ήτοι 123 χιλ. ευρώ, θα διατεθούν για την ενίσχυση του περιθωρίου φερεγγυότητας. Σημειώνεται ότι για τη χρήση του 2001, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων προς αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας, όπως αυτό ορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, είχε διαμορφωθεί στο 1,18% έναντι 2,06% του 2000.

Σύμφωνα με σχετική δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας, που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα συμμετάσχει εξ ολοκλήρου στην εν λόγω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και δεν πρόκειται να ρευστοποιήσει καμία μετοχή της μέχρι το πέρας 6 μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου. Επίσης ο βασικός μέτοχος προτίθεται επίσης να καλύψει το οποιοδήποτε αδιάθετο υπόλοιπο δικαιωμάτων που ενδεχομένως να προκύψει.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 73,36% των μετοχών της εταιρίας, το 3,89% ανήκει στο Ταμείο Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο 22,75% διαμερίζεται στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να διατηρηθούν και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου εκτός από την περίπτωση που κάποιοι μέτοχοι, πλην της Εθνικής Τράπεζας, δεν ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, εφέτος η εταιρία δεν πρόκειται να διανείμει μέρισμα για τα κέρδη του 2002.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρίας για το 2003, αναμένονται έσοδα ύψους 533,8 εκατ. ευρώ έναντι 493,2 εκατ. ευρώ του 2002. Επίσης τα κέρδη προ φόρων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 24,02 εκατ. ευρώ έναντι 3,27 εκατ. ευρώ του 2002.

Με βάση αυτά για το 2003 τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 0,29 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,07 ευρώ του 2002.

Σε ενοποιημένη βάση τα έσοδά της για το 2003 προβλέπεται να προσεγγίσουν τα 542 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ του 2002. Όσον αφορά στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ύψους 24,07 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ του 2002.

Στους άμεσους στόχους της εταιρίας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον κλάδο Ζωής, η διατήρηση του μεριδίου αγοράς στον κλάδο Ζημιών, καθώς και περαιτέρω ανάπτυξη σε άλλα τμήματα αγοράς που προσφέρουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Επίσης στο πλαίσιο της στρατηγικής της η Εθνική Ασφαλιστική σκοπεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας της μέσω τεχνικών αποτελεσμάτων των κλάδων, στην αποδοτική διαχείριση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας και του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών της, καθώς και στη συμπίεση του λειτουργικού κόστους.

Ακόμη, στο πλαίσιο της επέκτασής της σχεδιάζεται εξαγορά ασφαλιστικών επιχειρήσεων και χαρτοφυλακίων άλλων εταιριών και η ενίσχυση της παρουσίας της εκεί όπου επεκτείνεται η μητρική Εθνική Τράπεζα, με πιθανή επέκτασή της στη Βουλγαρία.

Τέλος, στα πλάνα της είναι και η ανοικοδόμηση του οικοπέδου της στη Λεωφ. Συγγρού για τη δημιουργία των κεντρικών γραφείων της εταιρίας (Έδρα), η περαιτέρω ανάπτυξη, με επέκταση σε τμήματα της αγοράς, που προσφέρουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες και η πλήρης αξιοποίηση του δικτύου της Εθνικής Τραπέζης, μέσα από το bancassurance.

Πέτρος Μπάρκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v