Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Συμφωνία με Αλουμίνιο Ελλάδος και Μotor Oil

Συμφωνία ύψους 16,5 εκ. ευρώ υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ η εταιρία προσανατολίζεται στην επέκταση του δικτύου προς τα διυλιστήρια της Motor Oil.

ΔΕΠΑ: Συμφωνία με Αλουμίνιο Ελλάδος και Μotor Oil
Στην επέκταση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου σε Βιομηχανικές Περιοχές σχεδιάζει να προχωρήσει η ΔΕΠΑ, ενώ ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με την ”Aλουμίνιον της Ελλάδας” και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προεπιλογής κατασκευαστή.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού Λιβαδειάς-Άσπρων Σπιτιών όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της εταιρίας και θα είναι μήκους 29 χλμ. και διαμέτρου 14 ιντσών και ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με τον μετρητικό σταθμό στην Αντίκυτα είναι 16,5 εκ. ευρώ. Η βιομηχανία θα απορροφά περίπου 300 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου.

Οι ποσότητες του φυσικού αερίου θα τροφοδοτήσουν τις τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (75MW έκαστη) που προγραμματίζει να κατασκευάσει η ”Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η ΔΕΠΑ προσανατολίζεται ακόμα στην επέκταση του δικτύου της προς τα διυλιστήρια της ΜΟΤΟR OIL και την πόλη της Κορίνθου. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα ενεργοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η συμφωνία ΔΕΠΑ – MOTOR OIL λόγω των ποσοτήτων που θα απορροφήσει το διυλιστήριο.

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: η πρώτη προβλέπει αγωγό Ρεβυθούσας-Αγίων Θεοδώρων-Κορίνθου. Μήκος 44 χλμ., αγωγός 24 ή 30 ιντσών, προϋπολογισμός12,5 εκ ευρώ. Η δεύτερη λύση προβλέπει αγωγό Ελευσίνας-Αγίων Θεοδώρων-Κορίνθου. Μήκος 60 χλμ., αγωγός 30 ιντσών, προϋπολογισμός17 εκ ευρώ.

Η Motor Oil θα απορροφά τουλάχιστον 300 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, γεγονός που καθιστά βιώσιμο το έργο. Η πόλη της Κορίνθου και οι πέριξ βιομηχανίες και βιοτεχνίες θα απορροφούν ετησίως 60 εκ. κ.μ.

Επίσης προγραμματίζει και επεκτάσεις στις:

* Βιομηχανική περιοχή Λαμίας-Πόλη Λαμίας.Ο αγωγός θα συνδέει τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου με την ΒΙΠΕ και την πόλη της Λαμίας. Θα έχει μήκος 15,5 χλμ., από χάλυβα και πολυαιθυλένιο, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 5,9 εκ ευρώ.

Οι καταναλώσεις υπολογίζονται σε 22 εκ. κ.μ. για την ΒΙΠΕ και 15 εκ. κ.μ. για την πόλη ετησίως. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης προσφορών κατασκευής.

* Κιλκίς – ΒΙΠΕ Κιλκίς. Ο αγωγός θα συνδέει τον κεντρικό με την πόλη και την ΒΙΠΕ του Κιλκίς. Θα έχει μήκος 50 χλμ. και είναι προϋπολογισμού 11,2 εκ ευρώ. Οι καταναλώσεις υπολογίζονται σε 40 εκ. κ.μ. ετησίως για τη ΒΙΠΕ και 7 εκ. κ.μ. για την πόλη. Το έργο βρίσκεται επίσης στο στάδιο αξιολόγησης προσφορών.

Τέλος, αναζητείται λύση για την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της 2ης Βιομηχανικής Περιοχής Λάρισας, της λεγόμενης και ”Μικρής ΒΙΠΕ”, αφού η πρώτη και μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της Λάρισας ήδη τροφοδοτείται. Επειδή το κόστος κατασκευής είναι υψηλό και οι καταναλώσεις χαμηλές (κάτω από 10 εκ. κ.μ. ετησίως), η ΔΕΠΑ έχει προτείνει να κατασκευαστεί ο αγωγός εξ’ ημισείας με την ΕΠΑ Θεσσαλίας.

Αναμένεται απάντηση από το ”Ιταλικό” management της ΕΠΑ Θεσσαλίας το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v