Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ”σύννεφα” στις σχέσεις ΕΛΠΕ - Σκοπίων;

Δεν τίθεται θέμα διακοπής ανεφοδιασμού με πετρέλαιο των Σκοπίων, αλλά και διακοπής λειτουργίας των ΟΚΤΑ, τονίζουν κύκλοι των Ελληνικών Πετρελαίων σε ”απάντηση” δημοσιεύματος της εφημερίδας ”Ντνέβνικ”, η οποία ”έβλεπε” σύννεφα στις σχέσεις Σκοπίων - ΕΛΠΕ.

Νέα ”σύννεφα” στις σχέσεις ΕΛΠΕ - Σκοπίων;
Απρόβλεπτη(;) όξυνση παρατηρείται στις σχέσεις των ΕΛ.ΠΕ (κάτοχοι του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΚΤΑ) και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων ”Ντνέβνικ” αναφέρει ότι τα ΕΛ.ΠΕ κάνουν λόγο για την διακοπή της τροφοδοσίας της αγοράς της ΠΓΔΜ, αλλά και της λειτουργίας της ΟΚΤΑ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό της ΟΚΤΑ, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας, τα ”Ελληνικά Πετρέλαια”, προειδοποιούν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η λειτουργία του διυλιστηρίου καθίσταται ασύμφορη, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται σε διακοπή της επεξεργασίας καυσίμων στα διυλιστήρια των Σκοπίων, περικοπές του εργατικού δυναμικού και περιορισμό των δραστηριοτήτων στην εισαγωγή έτοιμων παραγώγων πετρελαίου από τα διυλιστήρια των ”Ελληνικών Πετρελαίων” της Θεσσαλονίκης.

Βασικά επιχειρήματα που -κατά το δημοσίευμα- οδηγούν στην λήψη παρόμοιας απόφασης, σύμφωνα με την ΟΚΤΑ, είναι η μη χορήγηση άδειας από την κυβέρνηση για εξαγωγή καυσίμων στο Κόσοβο, ενώ προηγουμένως είχε διακοπεί η εισαγωγή καυσίμων με ειδικό καθεστώς φορολογίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, η ΟΚΤΑ κατηγορεί την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η αγορά 500.000 τόνων μαζούτ από την εταιρία.

Η ”Ντνέβνικ” γράφει ακόμη ότι σε σειρά διαγωνισμών για προμήθεια καυσίμων, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών καθώς και την Διεύθυνση Ηλεκτρισμού, η ανάθεση ορίσθηκε στην ”Μακ Πετρόλ”, την ανταγωνίστρια της ΟΚΤΑ, πετρελαϊκή εταιρία στην ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα, κύκλοι των ΕΛ.ΠΕ επισημαίνουν ότι η ΟΚΤΑ εφοδιάζει και θα συνεχίσει να εφοδιάζει πλήρως και με επάρκεια την γειτονική χώρα, επισημαίνοντας ουδέποτε σκέφτηκε (η διοίκηση της ΟΚΤΑ) να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του διυλιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των εξαγωγών καυσίμων από την ΟΚΤΑ προς το Κόσσοβο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ”η αγορά πληροφορήθηκε με έκπληξη την απόφαση της κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να απαγορεύσει στην ΟΚΤΑ να εξάγει προϊόντα στο Κόσσοβο”.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο και την πιθανή έλλειψη πετρελαίου, αλλά υπαγορεύεται από την αγωνία για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που επί καιρό προμήθευαν την αγορά του Κοσσόβου με υψηλότατες τιμές, και τώρα βλέπουν να τίθενται εκτός αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛ.ΠΕ βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τον όμιλο Μαμιδάκη, εξαιτίας της ακύρωσης από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμφωνίας που είχε υπογράψει με τη Mamidoil - Jetoil, για την αποκλειστική προμήθεια της χώρας με πετρελαιοειδή. Κατά τον όμιλο Μαμιδάκη, την ακύρωση της συμφωνίας την επέβαλαν τα ΕΛ.ΠΕ, με αποτέλεσμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Προσφάτως, Δικαστήριο του Λονδίνου, επεδίκασε υπέρ Μαμιδάκη και σε βάρος της ΟΚΤΑ το ποσό των 13 εκ. ευρώ, για την ακύρωση συμφωνίας.

Πρέπει να σημειωθεί όμως, πως και το περασμένο Φθινόπωρο είχαν οξυνθεί οι σχέσεις ΕΛ.ΠΕ και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε άκυρη τη συμφωνία εξαγοράς της ΟΚΤΑ από τα ΕΛ.ΠΕ.

Τότε η απόφαση του δικαστηρίου επέκρινε την κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να πουλήσει το 54% της πρώην κρατικής πετρελαϊκής, Okta oil στην ελληνική εταιρία και παρατηρούσε ότι ορισμένες διατάξεις, όπως η καταβολή δασμού μόνο 1% σε εισαγωγή πετρελαίου, αντί για το συνηθισμένο 20%, ζημίωσαν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v