Connection: ”Ντόμινο” χρεών για 300 επιχειρήσεις!

Δώδεκα εκατ. ευρώ τουλάχιστον καλούνται να καταβάλλουν προς 9 τράπεζες περισσότερες από 300 εμπορικές επιχειρήσεις που προμηθεύονταν τα εμπορεύματά τους από την Connection, καθώς είχαν δώσει στην εταιρία μεταχρονολογημένες επιταγές. Απειλούν με αγωγές τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Connection: ”Ντόμινο” χρεών για 300 επιχειρήσεις!
Δώδεκα εκατ. ευρώ τουλάχιστον, καλούνται να καταβάλλουν προς τις τράπεζες περισσότερες από 300 εμπορικές επιχειρήσεις που προμηθεύονταν τα εμπορεύματά τους από την Connection, χωρίς όμως να τα έχουν... παραλάβει!!

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας, η Connection κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2002, ζήτησε από αυτές τις επιχειρήσεις μεταχρονολογημένες επιταγές, η λήξη των οποίων ξεκίνησε τον Μάρτιο και λήγει τον Ιούνιο του 2003, προκειμένου να προμηθεύσει τις επιχειρήσεις με εμπορεύματα των φιρμών που κατ΄ αποκλειστικότητα διέθετε στην αγορά.

Η παράδοση των εμπορευμάτων επρόκειτο να γίνει με την λήξη πληρωμής των επιταγών. Τις επιταγές που έλαβε η εταιρεία, τις χρησιμοποίησε ως εγγυητικές προς 9 Τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθεί και, τώρα οι Τράπεζες απαιτούν τα χρήματα από τους εμπόρους οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει εμπορεύματα.

Ήδη, όπως δήλωσε ο κ. Παναγής Καρέλλας, έχει τεθεί θέμα σφράγισης επιταγών για 212 επιχειρήσεις –εκτιμάται δε ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τις 300- οπότε και θα ενημερωθεί το διακοινοτικό σύστημα Τειρεσίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ”άνοιγμα” που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές ανέρχεται στα 4 δισ. δραχμές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ετοιμάζεται να μεταφέρει το ζήτημα στα δικαστήρια και ειδικότερα να στραφεί με αγωγές κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, αλλά και κατά των τραπεζών διεκδικώντας την εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων όσων εμπορικών επιχειρήσεων ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Ο λόγος που ο εμπορικός σύλλογος στρέφεται κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ η εταιρία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα δεν ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την προστασία του επενδυτικού κοινού αλλά και των συναλλασόμενων, με την εταιρία, φορέων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ζήτησε από τις τράπεζες να μην προχωρήσουν σε σφράγισμα επιταγών και από κοινού να μπλοκάρουν το ποσό των 4 δισ. δρχ. έως ότου η υπόθεση διαλευκανθεί από τη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v