Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Unibrain: Ζημιές σε μητρική και όμιλο το 2002

Με ζημιές 168 χιλ. ευρώ στη μητρική και 955 χιλ. ευρώ στον όμιλο έκλεισε η χρήση του 2002 για τη Unibrain, η οποία με απαντητική επιστολή προς το ΧΑ δίνει εξηγήσεις για το αποτέλεσμα και τις σημειώσεις του ορκωτού λογιστή.

Unibrain: Ζημιές σε μητρική και όμιλο το 2002
Εξηγήσεις για τις σημειώσεις του ορκωτού λογιστή, τους λόγους που οδήγησαν σε ζημιές στη χρήση του 2002, αλλά και εκτιμήσεις για τη τρέχουσα χρήση, είναι μερικά από τα ερωτήματα του ΧΑ στα οποία απαντά η Unibrain.

Σε ερώτηση του ΧΑ όσον αφορά στους λόγους που οδήγησαν σε ζημιές τη χρήση του 2002, η εταιρία Unibrain απαντά ότι οι ζημίες 167 χιλ. ευρώ που εμφαίνονται στην συνοπτική λογιστική κατάσταση της 31/12/2002, οφείλονται αποκλειστικά στο ύψος των χρεωστικών συναλλαγματικών διαφορών, που λόγω της σημαντικής διακύμανσης της ισοτιμίας δολλαρίου/ευρώ, ανήλθαν στο εξαιρετικά υψηλό ποσό των 235 χιλ. ευρώ.

Οι ζημίες ύψους 955 χιλ. ευρώ, που εμφαίνονται στην ενοποιημένη λογιστική κατάσταση της 31/12/2002, οφείλονται, κυρίως, στην εξακολούθηση της ζημιογόνου λειτουργίας της θυγατρικής Unibrain Inc., που ανήλθαν κατά την χρήση 2002 σε 644 χιλ. ευρώ περίπου και στις προκύψασες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές.

Ειδικότερα, για τις προοπτικές της εταιρίας κατά την τρέχουσα χρήση, αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών οικονομικών της μεγεθών και τους τρόπους επίτευξης από πλευράς Unibrain, σημειώνεται ότι κατά την χρήση 2003, η εταιρία εκτιμά ότι θα επανέλθει στην κερδοφορία, επιτυγχάνοντας σε επίπεδο εταιρίας, κύκλο εργασιών 6.249 χιλ. ευρώ, Κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων 983 χιλ. ευρώ και Κέρδη, μετά από τόκους, αποσβέσεις και αμοιβές Δ.Σ., τουλάχιστον 150 χιλ. ευρώ.

Σε ενοποιημένο επίπεδο, εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε 6.749 χιλ. ευρώ, τα Κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων σε 738 χιλ. ευρώ, τα οποία, μετά από τόκους και αποσβέσεις, αναμένεται να διαμορφωθούν σε ζημιές 155 χιλ. ευρώ.

Οι βασικές παραδοχές των παραπάνω προβλέψεων, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στο Αναθεωρημένο Επενδυτικό Σχέδιο (Α.Ε.Σ.), είναι οι ακόλουθες:

(α) Οι πωλήσεις της θυγατρικής Unibrain Inc. να ανέλθουν σε 1.700 χιλ. ευρώ, με μέσο ποσοστό κερδοφορίας 23%, με κατ’ αρχήν περιορισμό- των ζημιογόνων αποτελεσμάτων της, κατ’ ανώτατο στο ποσό των Euro 204 χιλ. και απώτερο στόχο να καταστεί κερδοφόρος το 2004,

(β) η εισηγμένη εταιρία να επιτύχει μικτό κέρδος 31% επί του κύκλου εργασιών της, ενώ το σύνολο των εξόδων διοίκησης, διάθεσης και έρευνας και ανάπτυξης να μην υπερβεί ποσοστό 15,7% του κύκλου εργασιών,

(γ) η Unibrain να κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση των προϊόντων της Fire-Api και Fire-I Api με βάση την αναβαθμισμένη τεχνολογία του πρωτοκόλλου ΙΕΕΕ-1394b, η πορεία της ανάπτυξης των οποίων είναι ικανοποιητική.

Τα νέα προϊόντα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη διεθνή αγορά, σε πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις, τον Απρίλιο του 2003 και στις αρχές του β’ εξαμήνου 2003 να αρχίσει η παγκόσμια διάθεσή τους.



Σε ερώτημα του χρηματιστηρίου, ζητούνται περαιτέρω εξηγήσεις που αφορούν στις παρατηρήσεις αριθ. 1, 2, 3 & 4 που περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή, η Unibrain επισημαίνει ότι στις παρατηρήσεις του πιστοποιητικού του Ορκωτού Ελεγκτή επί της συνοπτικής λογιστικής κατάστασης της 31/12/2002, η αποτίμηση της συμμετοχής μας στη θυγατρική Unibrain Inc., έγινε στην αξία κτήσης, η οποία ανέρχεται σε 2.207 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42α, παρ. 2 και 3 του Κ.Ν. 2190/1920 και τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), και όχι στην εσωτερική της λογιστική αξία, η οποία την 31/12/2002 ανήρχετο σε 594 χιλ. ευρώ, διότι η μείωση της εσωτερικής λογιστικής αξίας της Unibrain Inc. οφείλεται στα πρώτα έτη λειτουργίας της και δη υπό έκτακτες συνθήκες για την αμερικανική οικονομία, ώστε αυτή να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της θυγατρικής μας.

Αντίθετα, η εταιρεία προβλέπει ότι κατά τα επόμενα έτη λειτουργίας της, η παραπάνω θυγατρική θα καταστεί κερδοφόρος, ανακτώντας την πραγματική λογιστική της αξία.

Επίσης, η Unibrain εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την ειδική διάταξη του άρθρου 2 του Ν. 2992/2002, μετέφερε το αποτέλεσμα της, κατά την 31/12/2002, αποτίμησης του χαρτοφυλακίου της που αποτελείται από εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές - ύψους 181 χιλ. ευρώ, μετά την αφαίρεση υπεραξίας μετοχών 9,6 χιλ. ευρώ, τελικού ποσού 171,4 χιλ. ευρώ, σε χρέωση ειδικού λογαριασμού ιδίων κεφαλαίων, μειώνοντας απ’ ευθείας τα ίδια κεφάλαια, προς συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη από πώληση των παραπάνω χρεογράφων.

Σημειώνεται στην απάντηση προς το ΧΑ, ότι μεταξύ των απαιτήσεων της Unibrain κατά πελατών της, υπάρχουν απαιτήσεις ύψους 98,7 χιλ. ευρώ, η είσπραξη των οποίων καθυστερεί πέραν του έτους. Η Unibrain έχει σχηματίσει γι’ αυτές πρόβλεψη 21,3 χιλ. ευρώ, διότι εισπράττονται με βραδείς μεν ρυθμούς, αλλά εκτιμάται ότι η ενδεχόμενη ζημία που τυχόν προκύψει δεν θα είναι σημαντική. Όποια δε ζημία τυχόν προκύψει θα βαρύνει τη χρήση στην οποία και θα αναγνωρίζεται φορολογικά ως εκπεστέα δαπάνη, βάσει του Ν. 2238/94, άρθρο 31.

Η Unibrain αποφάσισε να μη διενεργήσει αποσβέσεις κατά το 2002, επί των εξόδων πολυετούς αποσβέσεως και ασωμάτων ακινητοποιήσεων, διότι έκρινε ότι οι δαπάνες που αφορούν οι αποσβέσεις αυτές εξυπηρετούν μακροχρόνια την Unibrain, σε αντίθεση με τον περιορισμένο χρόνο απόσβεσής τους, ενώ η μη διενέργεια των αποσβέσεων μόνον για τη χρήση του 2002, ορθολογικοποιεί τις αυξημένες αποσβέσεις των προηγουμένων ετών.

Επίσης, η Unibrain επισημαίνει ότι ενήργησε κατά τα ανωτέρω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και στηριζόμενη σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις και δεν προτίθεται να προβεί σε διαφορετική λογιστική διευθέτηση των ανωτέρω.

Οσον αφορά τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των επιτευχθέντων οικονομικών στοιχείων (εταιρικών και ενοποιημένων)της χρήσης 2002 και των προβλεπομένων οικονομικών στοιχείων, η Unibrain τονίζει ότι με τις από 4.10.2002 και 6.12.2002 ανακοινώσεις της, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τότε διαθέσιμα στοιχεία και εκτιμήσεις για το κλείσιμο της χρήσης 2002, είχε ανακοινώσει για το έτος 2002 κύκλο εργασιών 7.539 χιλ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7 χιλ. ευρώ, και σε ενοποιημένο επίπεδο, κύκλο εργασιών 7.891 χιλ. ευρώ και ζημίες 890 χιλ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω εκτιμήσεις, όπως και στα στοιχεία του Αναθεωρημένου Επενδυτικού Σχεδίου που έχει υποβληθεί στο Χ.Α., είχε ρητώς αναφερθεί ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί ζημίες από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Unibrain ή τυχόν αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές καθώς και ότι η αποτίμηση των συμμετοχών της Unibrain θα γινόταν, όπως άλλωστε και κατά τα προηγούμενα έτη, ως περιγράφηκε ανωτέρω, υπό 3(α).

Μετά την οριστικοποίηση των οικονομικών μεγεθών της Unibrain για τη χρήση 2002 και τη δημοσίευσή τους το Διοικητικό Συμβούλιο της Unibrain στην από 6/3/2003 συνεδρίασή του αποφάσισε όπως τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη ενσωματωθούν στο Αναθεωρημένο Επενδυτικό Σχέδιο, που έχει ήδη υποβληθεί στο Χ.Α.

Προς τούτο, εντός των επόμενων ημερών θα σας υποβληθεί εκ νέου το Αναθεωρημένο Επενδυτικό Σχέδιο (Α.Ε.Σ.) της Unibrain, ως αυτό θα επικαιροποιηθεί με τα οριστικά και δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2002.

Tα οικονομικά αποτελέσματα της Unibrain το 2002

Απολογιστικά η χρήση 2002 έκλεισε με κύκλο εργασιών 7.606 χιλ.ευρώ και σε ενοποιημένο επίπεδο 7.989 χιλ. ευρώ. Τα αποτελέσματα δε (ζημίες) διαμορφώθηκαν σε 168 χιλ. ευρώ και σε ενοποιημένο επίπεδο σε 955 χιλ.ευρώ, λόγω των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών που προέκυψαν κατά τη χρήση, καθώς και της απόκλισης που παρατηρήθηκε μεταξύ του προβλεπόμενου και του τελικώς διαμορφωθέντος κόστους πωληθέντων, που οριστικοποιήθηκε, ως είθισται, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής της 31/12/2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v