Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Μέρισμα 0,50 ευρώ

Στα 300 εκ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το επενδυτικό πρόγραμμα της Μότορ Οιλ, για την επόμενη 3-ετία και το οποίο προσανατολίζεται κυρίως στη παραγωγή ”Καθαρών Καυσίμων”, σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρίας στην ΕΘΕ. Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,50 ευρώ γαι τη χρήση του 2002.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων, η παρουσίαση της εταιρίας Μότορ Οιλ(Ελλάς).

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο Οικονομικός Διευθυντής της κ. Τζανετάκης, παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας όπως επίσης τους στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με τη παρουσίαση, η Μότορ Οιλ αξιοποιώντας τη συνθετότητα του Διυλιστηρίου και την μοναδική στην Ελλάδα Μονάδα Παραγωγής Λιπαντικών, επέτυχε τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και κατά το 2002 επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σταθερότητα παρά τις αρνητικές διεθνείς συνθήκες.

Η εξαγορά της ”AVINOIL” ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2002 αντί ποσού 38 εκ. ευρώ περίπου προσδίδοντας στην εισηγμένη ένα σημαντικό βραχίονα στο χώρο της λιανικής εμπορίας καυσίμων και λιπαντικών. Κατά το ίδιο έτος ολοκληρώθηκαν επίσης πάγιες επενδύσεις ύψους 45 εκ. ευρώ.

Εντός του 2002 η Μότορ Οιλ ανανέωσε την ποιοτική της πιστοποίηση με το ISO 9001 : 2000, έχοντας επίσης πιστοποιηθεί και με το ISO 14001 για την προστασία του περιβάλλοντος και έτσι αποτελεί το μοναδικό Διυλιστήριο στην Ελλάδα και ένα από τα πολύ λίγα στην Ευρώπη με αυτές τις πιστοποιήσεις.

Η στρατηγική που έχει χαράξει η εταιρία κινείται σε 3 άξονες:

* Συνεχή Βελτίωση του Περιθωρίου Κέρδους του Διυλιστηρίου

* Μεγιστοποίηση – Βελτιστοποίηση Πωλήσεων

* Διατήρηση Υψηλών Προδιαγραφών Ασφαλείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την παρουσίαση, υλοποιείται και το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για την επόμενη 3-ετία που υπολογίζεται να υπερβεί το 300 εκ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την παραγωγή ”Καθαρών Καυσίμων”, βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαικής Ένωσης για το 2005, όπως επίσης θα αυξήσουν την παραγωγή μεσαίων αποσταγμάτων (Ντήζελ και Κηροζίνη) στα οποία η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα παρουσιάζουν έλλειψη.

Επιπλέον θα προσδώσουν στο Διυλιστήριο μεγαλύτερη ευελιξία για τη μεγιστοποίηση παραγωγής είτε Ντήζελ είτε Βενζινών ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση. Τέλος θα βελτιωθούν περαιτέρω οι περιβαλλοντικοί όροι του Διυλιστηρίου καθώς οι εκπομπές αερίων ρύπων θα μειωθούν σημαντικά.

Η κερδοφορία της εταιρίας σε επίπεδο περιθωρίου διύλισης ήταν βελτιωμένη κατά το 2002 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ήταν σημαντικά υψηλότερη από την κερδοφορία άλλων σύνθετων Ευρωπαικών Διυλιστηρίων, δίνοντας μικτά κέρδη για το έτος ποσού 195.9 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής διαμορφώθηκαν σε 83.8 εκ. ευρώ και τα κέρδη της ”AVINOIL” σε 8.4 εκ. ευρώ. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για το έτος κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και ήταν 53.7%.

Το μέρισμα το οποίο προτείνεται από την εταιρία θα είναι 0,50 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας μερισματική απόδοση της τάξης του 7,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v