Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Infoquest: Διευκρινίσεις για τις ζημιές του 2002

Εκτενής απάντηση σχετικά με τις ζημιές που εμφάνισε κατά τη χρήση του 2002, έκανε η εταιρία Infoquest προς τις χρηματιστηριακές αρχές κατόπιν ερώτησης του Χ.Α.

Infoquest: Διευκρινίσεις για τις ζημιές του 2002
Απάντηση σχετικά με την πορεία των αποτελεσμάτων και τις προοπτικές της έστειλε σήμερα προς τις χρηματιστηριακές αρχές η εταιρία Infoquest.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ζημιές του 2002 αναφέρεται:

”Οι λόγοι για τους οποίους η εταιρία εμφάνισε ζημιές ύψους Euro 12,5 εκ το 2002 έναντι κερδών Euro 11,4 εκ του 2001 είναι:

Α) Ζημιές ύψους Euro 15,2 εκ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρία ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ολοκληρωμένου πάροχου κινητής και σταθερής τηλεφωνίας τον Ιούνιο του 2002 και επομένως τα αποτελέσματα του κλάδου αυτού βάρυναν για πρώτη φορά τη χρήση του 2002.

Β) Η μείωση της κερδοφορίας στον κλάδο της Πληροφορικής (Euro 2,8 εκ έναντι Euro 5,9 του 2001) λόγω της γενικότερης ύφεσης στον κλάδο και της καθυστέρησης των έργων της πληροφορικής (Κοινωνία της Πληροφορίας - Γ! Κ.Π.Σ), για τη διεκδίκηση και εκτέλεση των οποίων η εταιρία έχει επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Γ) Η μη ύπαρξη σημαντικών κερδών από επενδυτική δραστηριότητα (Euro 1 εκ έναντι Euro 5,5 το 2001).”

Σχετικά με τις ζημιές στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης απαντά:

”Η Info-Quest έχοντας λάβει την τέταρτη άδεια κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και άδεια σταθερής ασύρματης τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης, δραστηριοποιείται μέσω της Q-Telecom (η οποία είναι επιχειρηματική μονάδα της εταιρίας) στην παροχή υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας η εταιρία αναπτύσσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που υπερβαίνει τα Euro 100 εκ. Όπως η εταιρία έχει επανειλημμένα αναφέρει σε παρουσιάσεις και Δελτία Τύπου το 2001 και το 2002, η δραστηριότητα αυτή θα επιδράσει αρνητικά στα κέρδη των δύο πρώτων χρήσεων από την έναρξη της λειτουργίας. Αυτό οφείλεται τόσο στα σταθερά κόστη κατά την έναρξη της δραστηριότητας (τα οποία για να καλυφθούν χρειάζεται ικανός κύκλος εργασιών) όσο και στο σημαντικό ύψος των αποσβέσεων.”

Για τις προοπτικές του 2002 αναφέρει:

”Κατά την τρέχουσα χρήση αναμένεται σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών η οποία κυρίως θα προέλθει από την τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα. Παρ’ όλ’ αυτά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα επιβαρύνει και αυτή τη χρήση με ζημιές καθώς συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να μειωθεί το λειτουργικό κόστος ανά μονάδα προσφερόμενης υπηρεσίας. Στoν κλάδο της πληροφορικής ο τομέας των προϊόντων αναμένεται να παρουσιάσει θετική πορεία κυρίως όσον αφορά την κερδοφορία. Στον τομέα των έργων πληροφορικής, αναμένεται σημαντική μεταστροφή των αποτελεσμάτων του 2002. Η δραστηριότητα αυτή προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον ενώ για το 2003 επιδιώκεται κατ’ ελάχιστο να μην επιβαρύνει με ζημία τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η συμβολή της θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάθεσης-εκτέλεσης των δημοσίων έργων πληροφορικής.”

”Συμπερασματικά η εταιρία προβλέπει ότι κατά την τρέχουσα χρήση θα παρουσιάσει ζημιές στα ίδια περίπου επίπεδα της κλειόμενης χρήσης καθώς και σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της. Από το 2004 η εταιρία θα επιστρέψει στην κερδοφορία η οποία διαρκώς θα βελτιώνεται κυρίως λόγω της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών αλλά και της αναμενόμενης βελτίωσης της αγορά της πληροφορικής.”

Σχετικά με μια παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή:

”Για την παρατήρηση 1 από το πιστοποιητικό του ορκωτού λογιστή-ελεγκτή παραθέτουμε αναλυτικά τα εξής: Α) Οι εισηγμένες εταιρίες αποτιμήθηκαν στη μέση τιμή Δεκεμβρίου 2002. Για τη λογιστική τους παρουσίαση η πρόβλεψη υποτίμησης ύψους Euro 1.759.206.96 μείωσε τα ίδια κεφάλαια κατ’ αναλογία αντίστοιχου χειρισμού των προβλέψεων υποτίμησης στη χρήση του 2001. Β) Οι μη εισηγμένες εταιρίες είναι στην πλειοψηφία τους θυγατρικές και συνδεδεμένες με την εταιρία επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Η εταιρία εκτιμά ότι η αξία κτήσης με την οποία αποτιμούνται, αντικατοπτρίζει τη πραγματική τους αξία και γι΄ αυτό το λόγο τις αποτιμά κατά την πάγια τακτική της, κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου 28 του Π.Δ. 186/92 όπως ίσχυε και για τη χρήση του 2002. Για τη διαφορά που αναφέρεται στις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών μεταξύ της τιμής κτήσης των εταιριών όπως εμφανίζεται στο λογαριασμό ”Συμμετοχές” και της τρέχουσας αξίας (λογιστικής καθαρής θέσης) ύψους Euro 29.418.948 η εταιρία δεν προτίθεται ενόψει της εφαρμογής των ιεθνών Λογιστικών Προτύπων, (αρχής γενόμένης ΅ε τη σύνταξη του ισολογισμού της 31 εκε΅βρίου 2003) να προβεί στη διενέργεια πρόβλεψης υποτίμησης, εκτός εάν συντρέξει ουσιαστικός λόγος.”

”Εάν η εταιρία υιοθετούσε την αποτίμηση με βάση τη λογιστική καθαρή θέση η παραπάνω διαφορά θα μείωνε ισόποσα την καθαρή θέση της εταιρίας ενώ τα αποτελέσματα της χρήσεως θα βάρυνε το ποσό των Euro 1.911.987 και το υπόλοιπο θα βάρυνε τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων.”

” Γ) Σχετικά με την αποτίμηση μετοχών αλλοδαπής ανώνυμης εταιρίας γίνεται εκτενής αναφορά στη σημείωση της εταιρίας με αριθμό 12 την οποία παραθέτουμε αυτούσια: ”Στο λογαριασμό Χρεόγραφα περιλαμβάνεται και η αξία ευρώ 6.659.914,87 (αξία κτήσεως ευρώ 51.928.468,90 - πρόβλεψη υποτιμήσεως ευρώ 45.268.554,03) μετοχών αλλοδαπής ανώνυμης εταιρείας (AREMISSOFT), η οποία ήταν στο παρελθόν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία αυτή, με δικαστική απόφαση, τέθηκε σε διαδικασία εκκαθαρίσεως, επειδή μέλη της διοικήσεως ενέχονται σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση της σχετικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Με την ίδια δικαστική απόφαση μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες της εταιρείας αυτής σε νεοϊδρυθείσα θυγατρική της εταιρεία και ιδρύθηκε ένα νέο νομικό πρόσωπο, στο οποίο ανατέθηκε η εκκαθάριση των λοιπών περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και η είσπραξη αποζημιώσεων από τους ενεχόμενους στις προαναφερόμενες πράξεις.”

”Η INFO QUEST, σε αντικατάσταση των μετοχών της πρώτης εταιρείας, έλαβε μετοχές της νέας εταιρείας, η εσωτερική λογιστική αξία των οποίων, όπως προκύπτει από προσωρινές οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας αυτής που περιλαμβάνονται στη δικαστική απόφαση, ανέρχεται σε ευρώ 950.000 περίπου. Κατά την άποψη των νομικών που χειρίζονται την υπόθεση, η INFO QUEST θα λάβει και άλλες μετοχές της εταιρείας αυτής και, ενδεχομένως, μετρητά από το προϊόν της εκκαθαρίσεως και τις αναμενόμενες αποζημιώσεις, όμως με τη διαθέσιμη σήμερα πληροφόρηση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση, ούτε για τον αριθμό των μετοχών αυτών, ούτε για το ποσό των μετρητών που ενδεχομένως εισπραχθούν.”

”Με βάση τα ανωτέρω η διοίκηση της INFO QUEST αποφάσισε να μην διενεργηθεί άλλη πρόβλεψη υποτιμήσεως, διότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση για το αν θα υπάρξει ή όχι άλλη ζημία από την επένδυση αυτή”. Η λογιστική τακτοποίηση στη περίπτωση αυτή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. 5. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικά γεγονότα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρείας.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v