Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΟ: Εκτόξευση στα κέρδη προ φόρων το 2002

Τετραπλασιάστηκε η κερδοφορία της ΕΛΒΟ το 2002, καθώς τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 8,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, οι πωλήσεις της εταιρίας υποχώρησαν κατά 14% και ανήλθαν στα 123,6 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΟ: Εκτόξευση στα κέρδη προ φόρων το 2002
Τετραπλασιάστηκε η κερδοφορία της ΕΛΒΟ για το σύνολο της χρήσης του 2002, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας ο κύκλος εργασιών της ΕΛΒΟ στο εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησε κατά 14% και ανήλθε στα 123,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 144 εκατ. ευρώ της περασμένης χρήσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κάμψη των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στη δραστική μείωση των συμβάσεων του υπουργείου Άμυνας μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας τον Αύγουστο του 2000.

Αντίθετα, άλμα σημείωσαν τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρίας, τα οποία σχεδόν τετραπλασιάστηκαν διαμορφούμενα στα 8,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το 2001.

Η σημαντική αυτή αύξηση στα κέρδη προ φόρων αποδίδεται στη ριζική αναδιάρθρωση της εταιρίας και στη σταδιακή προσαρμογή της λειτουργίας της με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που ισχύουν σε όλες τις εταιρίες του ομίλου Μυτιληναίος.

Επιπροσθέτως και όσον αφορά στα μεγέθη του 2002, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

- Η πρόοδος των μεγεθών επιτεύχθηκε χωρίς τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αφού υπάρχει ρητή συμφωνία στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης μεταξύ Δημοσίου και ομίλου Μυτιληναίου μέχρι τον Αύγουστο του 2003.

- Η μεγάλη αύξηση του μικτού κέρδους της εταιρίας από 10% σε 20%, που αντικατοπτρίζει κυρίως τη δραστική μείωση του κοστολογίου της παραγωγής.

Η διευρυνόμενη ρευστότητα της εταιρίας, η οποία έχει μηδενικό βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και 15,5 εκατ. ευρώ τραπεζικές καταθέσεις.

Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 50% και ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 3,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οσον αφορά στην τρέχουσα χρήση αναμένεται σημαντική αντιστροφή της πτωτικής τάσης του κύκλου εργασιών, καθώς και περαιτέρω διεύρυνση της κερδοφορίας και ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση όλων των χρηματοοικονομικών δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v