Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση της ΕΧΑΕ στο... ΧΑ

Η μείωση του κύκλου εργασιών κατά 35%, η υποχώρηση των κεφαλαιακών εσόδων κατά 38% και οι αυξημένες προβλέψεις για την υποτίμηση των χρεογράφων του ομίλου σε σχέση με το 2001 είναι οι 3 λόγοι τους οποίους υποδεικνύει η διοίκηση της ΕΧΑΕ σε απάντησή της προς το ΧΑ... για τις ζημιές που παρουσίασε στη χρήση του 2002.

Απάντηση της ΕΧΑΕ στο... ΧΑ
Η μείωση του κύκλου εργασιών κατά 35%, η υποχώρηση των κεφαλαιακών εσόδων κατά 38% και οι αυξημένες προβλέψεις για την υποτίμηση των χρεογράφων του ομίλου σε σχέση με το 2001 είναι οι 3 λόγοι τους οποίους υποδεικνύει η διοίκηση της ΕΧΑΕ σε απάντησή της προς το ΧΑ... για τις ζημιές που παρουσίασε στη χρήση του 2002.

Σύμφωνα με την επιστολή, η εταιρεία εμφανίζει, σε ενοποιημένο επίπεδο, μερικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης 771 χιλιάδες ευρώ έναντι ευρώ 20.994 κατά το 2001, απότοκο της μείωσης του κύκλου εργασιών αλλά και της υποχώρησης του κόστους.

Είναι άξιο αναφοράς, όπως επισημαίνεται, ότι, παρά την υποχώρηση των κεφαλαιακών αποδόσεων, το αποτέλεσμα πριν από προβλέψεις υποτιμήσεως χρεογράφων είναι θετικό και ανέρχεται, το 2002, σε ευρώ 10.559 έναντι ευρώ 36.862 κατά το 2001.

Οι υψηλές προβλέψεις για την υποτίμηση των μετοχικών χαρτοφυλακίων του ομίλου, διαμορφώνουν το ολικό αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης αρνητικά σε ευρώ - 20.761 έναντι θετικού αποτελέσματος ευρώ 33.972 κατά το 2001.

Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, μετά την πρόσθεση των εκτάκτων αποτελεσμάτων και την αφαίρεση των εκτάκτων αποσβέσεων (για το 2001) αλλά και της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώνονται σε ζημίες ευρώ 20.217 για το 2002 έναντι κερδών ευρώ 25.579 για το 2001.

Όσον αφορά στις αιτίες από τις οποίες προήλθαν τα αποτελέσματα αυτά, η διοίκηση της ΕΧΑΕ, επισημαίνει:

* Ο κύκλος εργασιών, σε επίπεδο ομίλου, παρουσιάζει μείωση κατά 35% με βασική αιτία την υποχώρηση των μεγεθών της εγχώριας αγοράς αξιών. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2002 παρατηρήθηκε μείωση της αξίας των συναλλαγών επί μετοχών κατά 42%, μείωση της μέσης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών κατά 19% και μείωση της άντλησης κεφαλαίου εισηγμένων ή προς εισαγωγή εταιρειών κατά 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα του ομίλου ΕΧΑΕ εξαρτώνται σήμερα κατά 65% από την αξία των συναλλαγών επί μετοχών καθώς και από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ένα ποσοστό 16% εξαρτάται από την αγορά των παραγώγων.

* Τα έσοδα χρεογράφων και τα άλλα χρηματοοικονομικά έσοδα παρουσιάζουν υποχώρηση κατά 38%. Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2002 η μητρική εταιρεία προέβη σε σημαντική εκταμίευση ύψους πλέον των ευρώ 18 εκατ. για την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση κτιρίου της ΕΧΑΕ, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε κατά την αρχική εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Εκτός όμως από τη μείωση των διαθεσίμων, κατά τη διάρκεια του 2002 υποχώρησαν επίσης οι κεφαλαιακές αποδόσεις λόγω της πτώσεως των επιτοκίων. Αποτέλεσμα της μειώσεως των προς επένδυση κεφαλαίων, αλλά και της πτώσεως των επιτοκίων, είναι η προαναφερθείσα υποχώρηση των χρηματοοικονομικών εσόδων.

* Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επισημαίνεται στην επιστολή, παρά την κάμψη του κύκλου εργασιών και των κεφαλαιακών εσόδων, τα τελικά προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώνονται αρνητικά, λόγω των προβλέψεων για την υποτίμηση των συμμετοχών και των χρεογράφων που κατέχουν οι εταιρείες του ομίλου.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2002, οι προβλέψεις υποτίμησης ανέρχονται σε ευρώ 31,320 εκατ. έναντι ευρώ 2,890 εκατ. για το 2001, συνέπεια της περαιτέρω υποχώρησης των χρηματιστηριακών αξιών.

Ο Όμιλος ΕΧΑΕ αποτιμά τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που διαθέτει στις τρέχουσες τιμές τους, επιθυμώντας να παράσχει στους επενδυτές την όσο δυνατόν πιο ακριβή εικόνα για την αξία του χαρτοφυλακίου του.

Τέλος, όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση παρακαλούμε, επισημαίνεται στην επιστολή της ΕΧΑΕ προς το ΧΑ, να σημειώσετε τα ακόλουθα:

Κατά τη διάρκεια της χρήσης που έκλεισε, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εξαρτήθηκε κατά περίπου 48% από την αξία των συναλλαγών επί μετοχών που πραγματοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους 2003, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών επί μετοχών στο ΧΑ ανέρχεται σε ευρώ 65 εκατομμύρια ανά ημέρα, έναντι ευρώ 99 εκατομμυρίων για το 2002. Η μεταβολή αυτή ανέρχεται σε 34%.

Τα έσοδα του ομίλου ΕΧΑΕ διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες τους οποίους δεν δύναται να επηρεάσει, αφού είναι συνδεδεμένοι με τις εξελίξεις των μεγεθών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζονται από μια σειρά από παράγοντες όπως τα βασικά οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και από τις εξελίξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Αντίθετα με τα έσοδα, στο σκέλος των εξόδων καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για την περιστολή τους, αναφέρεται στην επιστολή.

Στη χρήση του 2002 κατεβλήθη συστηματική προσπάθεια για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του ομίλου με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας, προ αποσβέσεων, να μειωθεί κατά 14% ενώ, αν συμπεριληφθούν και οι αποσβέσεις οι ενσωματωμένες στο λειτουργικό κόστος, το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται σε 13% σε σχέση με το 2001.

Η διοίκηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο του κόστους, η δε προσπάθεια για τον περιορισμό του, συνεχίζεται εντατικά και κατά το τρέχον έτος και εκτιμάται ότι τελικά αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2002, καταλήγει η διοίκηση της ΕΧΑΕ στην απαντητική της επιστολή προς τη διοίκηση του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v