Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Ολα τα σχέδια για Κωτσόβολο - One Way

Τα σχέδια και τις προοπτικές των θυγατρικών της Φουρλής Συμμετοχών ανέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Β. Φουρλής, βάσει των οποίων σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία για το κλείσιμο των One Way, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα ενοποιημένα μεγέθη της Κωτσόβολος και το 2003.

Φουρλής: Ολα τα σχέδια για Κωτσόβολο - One Way
Τα σχέδια, αλλά και τις προοπτικές των θυγατρικών του ομίλου Φουρλής Συμμετοχών ανέλυσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία για το κλείσιμο των One Way, η οποία εκτιμάται πως θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου Κωτσόβολος και το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρίας, οι προβλεπόμενες πωλήσεις της Κωτσόβολος, συμπεριλαμβανομένης και της Ράδιο Αθήναι, αναμένεται να φτάσουν το 2003 στα 297,4 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 264,9 εκατ. ευρώ του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,2%.

Ωστόσο και ιδιαίτερα όσον αφορά στην Κωτσόβολος, λόγω της αρνητικής πορείας των καταστημάτων της One Way, ο όμιλος θα παραμείνει σε ζημιογόνο τροχιά και στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή οι θετικές εκτιμήσεις αναφορικά με την αύξηση του κύκλου εργασιών επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του 2003 οι πωλήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 16%, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2002.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, παρά το γεγονός ότι η εταιρία Κωτσόβολος σε συνδυασμό με τη Ράδιο Αθήναι αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ του 2002, σε επίπεδο ομίλου προβλέπεται πως θα διατηρηθούν οι ζημιές, λόγω της One Way, στην οποία σύμφωνα με τον κ. Φουρλή οφείλονται κυρίως οι ζημιές και της παρελθούσας χρήσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της εταιρίας επισήμανε ότι η ζημιογόνος πορεία του ομίλου οφείλεται κυρίως στην αρνητική υπεραξία της συγχωνεύσης με τη Ράδιο Αθήναι, αλλά και στα καταστήματα της One Way. Γι’ αυτό άλλωστε η διοίκηση αποφάσισε τη διακοπή της ανεξάρτητης λειτουργίας των καταστημάτων One Way, εκτός από τα τρία κεντρικά καταστήματα, τα οποία συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, δεδομένου του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει ακολουθήσει ο όμιλος και το οποίο ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, το συγκεκριμένο σήμα έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2002 να παρουσιάζει θετικό αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ. Φουρλής.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας, ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, αφορά στη λειτουργία 5 νέων καταστημάτων Κωτσόβολος στην επαρχία, αλλά και στη δημιουργία 10 shop in shop της One Way.

Επίσης, ο κ. Φουρλής ανέφερε πως θα διακοπεί η λειτουργία 2 καταστημάτων της Ράδιο Αθήναι. Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων στο τέλος του 2003 θα ανέρχεται στα 158.

Σχετικά με το ύψος των επισφαλειών, ο κ. Φουρλής ανέφερε πως στις 31/12/2002 τα ανοικτά υπόλοιπα προς είσπραξη ανέρχονταν στα 345 εκατ. ευρώ, ενώ η σωρευτική πρόβλεψη επισφάλειας έφτανε στα 11,96 εκατ. ευρώ. Με την πρόβλεψη της επισφάλειας να διαμορφώνεται στο 3,47% επί των ανοικτών υπολοίπων ο πρόεδρος του ομίλου ανέφερε πως υπερκαλύπτει τις πιθανές επισφάλειες.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της μείωσης του προσωπικού, ο κ. Φουρλής σημείωσε πως τη χρονιά που μας πέρασε, η εταιρία ακολούθησε το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου και πως δε θα υπάρξει περαιτέρω μείωση.

Ο πρόεδρος της εταιρίας επισήμανε πως θα συμβεί μάλλον το αντίθετο, καθώς προβλέπεται η δημιουργία δύο επιπλέον καταστημάτων υπό το σήμα του IKEA.

Ο ίδιος τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, ενώ πρόσθεσε πως ιδιαίτερα όσον αφορά στο ΙΚΕΑ που θα λειτουργήσει στην περιοχή του Ρέντη υπάρχει ειδική συμφωνία με τον Δήμο, βάσει της οποίας η εταιρία θα προσλάβει το 50%-60% του απαραίτητου προσωπικού από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναφορικά με τα δύο καταστήματα ΙΚΕΑ, η ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί με τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποπληρωθεί σε 5 χρόνια.

Ο όμιλος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των εν λόγω καταστημάτων, καθώς αφενός τα δείγματα από το κατάστημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο και λειτουργεί, είναι ιδιαίτερα θετικά, αφετέρου -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φουρλής- πρόκειται για ένα σήμα το οποίο αναπτύσσεται καλύτερα σε περιόδους ύφεσης λόγω των χαμηλών ανταγωνιστικών τιμών που διαθέτει.

Η Fourlis Trade εκτιμάται πως θα διευρύνει το πελατόλογιό της, ενώ εκτιμάται πως ο τζίρος της το 2003 θα σημειώσει αύξηση της τάξεως του 32% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική αύξηση κατά 98,25 αναμένεται να σημειώσει ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής του ομίλου Φουρλής euroelectronics το 2003, ενώ παράλληλα αναμένεται και διπλασιασμός του μεριδίου αγοράς.

Τέλος και αναφορικά με την Intersport, θυγατρική κατά 100% της Φουρλής, τα σχέδια του 2003 αφορούν στη λειτουργία πέντε νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και ενός καταστήματος στη Ρουμανία, ενώ ο τζίρος της εταιρίας εκτιμάται πως θα ενισχυθεί στο σύνολο του έτους κατά 38% σε σχέση με το 2002.

Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v