Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Space Hellas: Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε ζημιές

Τρεις αιτίες υποδεικνύει η Space Hellas σε απαντητική επιστολή της προς το Χρηματιστήριο οι οποίες οδήγησαν την εταιρία να καταγράψει στη χρήση του 2002 ζημιές 4,386 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 26 χιλ. ευρώ το 2001.

Space Hellas: Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε ζημιές
Τρεις αιτίες υποδεικνύει η Space Hellas σε απαντητική επιστολή της προς το Χρηματιστήριο οι οποίες οδήγησαν την εταιρία να καταγράψει στη χρήση του 2002 ζημιές 4,386 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 26 χιλ. ευρώ το 2001.

Πρώτη αιτία, σύμφωνα με την επιστολή, είναι η δυσπραγία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής που δημιούργησε έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες για το everyday business. Η επίπτωση, όπως επισημαίνεται, ήταν ορατή μέσω της συρρίκνωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους (18% το 2002 έναντι 27% το 2001).

Δεύτερη αιτία είναι, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η παντελής έλλειψη μεγάλων έργων λόγω των καθυστερήσεων των προγραμμάτων του Δημοσίου, των έργων του Γ΄ ΚΠΣ και των Ολυμπιακών έργων, ενώ η τρίτη αιτία σχετίζεται με τις ”συνεχιζόμενες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη δημιουργία τμημάτων System Integration και Project Management εν όψει των μεγάλων έργων που αναμενόταν να προκύψουν από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά και έργα που αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (Βλ. Πρόγραμμα C4I)”.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, επισημαίνεται στην επιστολή της Space Hellas, είχαν κριθεί απολύτως απαραίτητες από τη διοίκηση της εταιρίας, στη λογική της ουσιαστικής στήριξης της υποδομής της εταιρίας για την υποστήριξη των έργων που διεκδικεί και έχει μεγάλες πιθανότητες να της ανατεθούν.

Δυστυχώς οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην τελική ανάθεσή τους. Η Space Hellas είτε ως αυτόνομη εταιρία ή μέσω συμμετοχής σε όμιλο επιχειρήσεων διεκδικεί σήμερα έναν αριθμό από πολύ σημαντικά έργα υποδομής όπως το έργο ”Σύζευξις” σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, το Police on Line, το δίκτυο της ΟΤΕΝΕΤ, την αναβάθμιση των δικτύων των τραπεζών ΕΤΕ, Εμπορική και Alpha, την αναβάθμιση της υποδομής της ΕΜΥ κ.ά., συνολικού ύψους για την εταιρία 48 εκατ. ευρώ, επισημαίνεται στην επιστολή.

Ας σημειωθεί ότι για τα παραπάνω έργα έχουν ήδη κατατεθεί προσφορές και ορισμένα έχουν ήδη κατακυρωθεί. Επίσης υπάρχει και μια σειρά έργων του Γ΄ ΚΠΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα οποία έχει προετοιμασθεί η εταιρία να συμμετάσχει όταν υπάρξει η επίσημη πρόσκληση, συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με επιμέρους στοιχεία του ισολογισμού, αξίζει να αναφερθεί, επισημαίνεται στην επιστολή, ότι παρ’ όλο που οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 9,888 χιλ. ευρώ (χαμηλότερα σε σχέση με τα 10,001 ευρώ το 2001), η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα βρίσκεται πάνω από τη μονάδα και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 1.49.

Μέσω της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας σε θέματα κατασκευής και υποστήριξης δικτύων τηλεπικοινωνιών, έργων δομημένης καλωδίωσης και υποδομών, η Space Hellas διατηρεί την ηγετική θέση στον κλάδο της, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την επιστολή, για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2003, οι νέες υπογεγραμμένες συμβάσεις ανέρχονται σε 6 εκατ. ευρώ. Βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων, η διοίκηση της Space Hellas εκτιμά ότι στην οικονομική χρήση 2003 θα υπάρξει αναστροφή του συγκυριακά αρνητικού αποτελέσματος και συνεπώς επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία.

Εξάλλου, η συγκεκριμένη πρόβλεψη ποσού 1,176 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών, αφορά οφειλόμενα υπόλοιπα πελατών τα οποία στην πλειονότητά τους τιμολογήθηκαν εντός των χρήσεων 2001 και 2000. Η είσπραξή τους μέχρι τις 31/12/2002 έχει καθυστερήσει.

Η διοίκηση της εταιρίας λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερα αρνητική συγκυρία της αγοράς, αλλά και διατηρώντας διαρκή επαφή με το πελατολόγιό της, δεν θεωρεί ότι η παραπάνω καθυστέρηση αποτελεί επισφάλεια, γι’ αυτό και δεν πραγματοποιήθηκε πρόβλεψη για το συγκεκριμένο ποσό. Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση επιπλέον καθυστέρησης, η εταιρία έχει δικαίωμα να προβεί στις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη του παραπάνω ποσού, επισημαίνεται στην επιστολή.

Τέλος, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν στοιχεία ή γεγονότα τα οποία να επηρεάζουν δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται ότι η εταιρία έχει εισέλθει σε μια θετική αναστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν άμεσα κατά τη δημοσίευση των τριμηνιαίων καταστάσεων 2003.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι βασικοί μέτοχοι και ιδρυτικά μέλη της εταιρίας διατηρούν τα ποσοστά συμμετοχής τους αναλλοίωτα από την ημερομηνία δημόσιας εγγραφής (Αύγουστος 2000) έως και σήμερα, καταλήγει η επιστολή της Space Hellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v