Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση των τιμολογίων κατά 2,5%

Αναπροσαρμόζεται κατά 2,5% από την 1η Απριλίου 2003 το τιμολόγιο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στη βασική κατηγορία των οικιακών καταναλωτών, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία (92,34%) των πελατών της ΕΥΔΑΠ.

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση των τιμολογίων κατά 2,5%
Αναπροσαρμόζεται κατά 2,5% από την 1η Απριλίου 2003 το τιμολόγιο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στη βασική κατηγορία των οικιακών καταναλωτών, ποσοστό που είναι χαμηλότερο του πληθωρισμού.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αύξηση αυτή καθορίζεται με την κοινή Υπουργική Απόφαση, του υπουργού Οικονομίας και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που τροποποιεί ανάλογη του 1999 (περί τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και η οποία προβλέπει αυξήσεις ίσες με το ποσοστό του πληθωρισμού του προηγουμένου έτους (φέτος 3,4%).

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τρεις κλίμακες παγίου τέλους για την κατηγορία της Οικιακής Χρήσης, ανάλογα με την τριμηνιαία κατανάλωση και συγκεκριμένα:

* Εως 30 κ.μ./τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 0,52 ευρώ/μήνα.

* Από 30 έως 60 κ.μ./τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 0,80 ευρώ/μήνα.

* Ανω των 60 κ.μ./τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 1,50 ευρώ/μήνα.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία των Οικιακών Καταναλωτών, για τις οποίες η αύξηση στο τιμολόγιο ύδρευσης είναι 2,5%, αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 92,34%) των πελατών της ΕΥΔΑΠ.

Επιπλέον, για 1.120.000 πελάτες, δηλαδή ποσοστό 65%, που έχουν τριμηνιαία κατανάλωση έως 30 κ.μ., το πάγιο τέλος παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο (0,52 ευρώ/μήνα από 0,5172 ευρώ/μήνα, σήμερα).

Για τις λοιπές κατηγορίες τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ, η αύξηση είναι 3,4%, δηλαδή ισούται με τον πληθωρισμό του 2002, όπως ορίζει η από 19/12/1999 ΚΥΑ.

Το τιμολόγιο ενίσχυσης δικτύων δήμων και κοινοτήτων διαμορφώνεται σε 0,45 ευρώ ανά κ.μ. (σήμερα 0,3096 ευρώ ανά κ.μ.), προκειμένου αφενός να καλύψει το κόστος και αφετέρου να πλησιάσει το τιμολόγιο, που εφαρμόζεται για όλους τους άλλους πελάτες της ΕΥΔΑΠ.

Τα τέλη αποχέτευσης, τα οποία μέχρι σήμερα είναι σε ποσοστό 52% επί της αξίας του νερού, αναπροσαρμόζονται στο 56%, σύμφωνα με την από 19/12/1999 ΚΥΑ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει την 1η Απριλίου 2002 και τα νέα τιμολόγια θα εφαρμοσθούν για τις καταναλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Απριλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2003.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Ελευθέριος Τζέλλας, αναφερόμενος στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων της εταιρίας, σε δήλωσή του επισημαίνει τα ακόλουθα:

”Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ και ειδικότερα εκείνων της ύδρευσης δεν μπορεί να συνδέεται, όπως συχνά γράφεται και ακούγεται, με τις αυξημένες φετινές βροχοπτώσεις και την επάρκεια των ταμιευτήρων. Η εξέλιξη αυτή, η οποία είναι πράγματι θετική, διασφαλίζει μεν την ομαλή υδροδότηση της πρωτεύουσας, αλλά δεν επηρεάζει και μάλιστα πτωτικά το κόστος διαχείρισης, μεταφοράς, κατεργασίας και διάθεσης του νερού σχεδόν σε όλη την Αττική. Το κόστος αυτό επηρεάζεται συνεχώς αυξητικά από πολλούς παράγοντες (αμοιβές προσωπικού, αυξήσεις υλικών, κόστος ενέργειας κ.λπ.).

Επιπλέον, ο κ. Τζέλλας δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει να διασφαλίζει ανά πάσα στιγμή την επαρκή ποσότητα στην κατανάλωση, αλλά και την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού. Αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, σε έργα και παρεμβάσεις για βελτιώσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του νερού, για επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης σε νέες περιοχές, για αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας νερού και τέλος για τη βελτίωση των άλλων υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ προς τους πελάτες της.

Τέλος, ο κ. Τζέλας δήλωσε ότι οι επενδύσεις αυτές (ανάλογες γίνονται και στον τομέα της αποχέτευσης) χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ΕΥΔΑΠ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά, ότι στη διάρκεια του 2002 η ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ”.

Ο πίνακας με το νέο τιμολόγιο ύδρευσης στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v