Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Ζημίες σε όμιλο και μητρική το 2002

Με ζημίες 20,217 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 131,517 εκατ. ευρώ για τη μητρική έκλεισε η χρήση του 2002 για την ΕΧΑΕ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 35% σε 51 εκατ. ευρώ από 78,8 εκατ. ευρώ το 2001.

ΕΧΑΕ: Ζημίες σε όμιλο και μητρική το 2002
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της EΧΑΕ διαμορφώθηκε σε 51,014 εκατ. ευρώ για το 2002 έναντι 78,897 εκατ. ευρώ για το 2001, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 35%.

Τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 20,217 εκατ. ευρώ το 2002 έναντι κερδών 25,579 εκατ. ευρώ το 2001.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι θετικά, τα τελικά, προ φόρων, αποτελέσματα διαμορφώνονται αρνητικά λόγω των προβλέψεων για την υποτίμηση των συμμετοχών και των χρεογράφων που κατέχουν οι εταιρίες του ομίλου.

Ειδικότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2002, οι προβλέψεις υποτίμησης ανέρχονται σε 31,320 εκατ. ευρώ έναντι 2,890 εκατ. ευρώ για το 2001, συνεπεία της περαιτέρω υποχώρησης των χρηματιστηριακών αξιών.

Τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι ο όμιλος ΕΧΑΕ αποτιμά τις μετοχές των εισηγμένων εταιριών που διαθέτει στις τρέχουσες τιμές τους, επιθυμώντας να παράσχει στους επενδυτές την όσο δυνατόν πιο ακριβή εικόνα για την αξία του χαρτοφυλακίου του.

Επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών, σε επίπεδο ομίλου, παρουσιάζει μείωση κατά 35%, με βασική αιτία την υποχώρηση των μεγεθών της εγχώριας αγοράς αξιών.

Αναλυτικότερα, κατά το 2002 παρατηρήθηκε μείωση της αξίας των συναλλαγών επί μετοχών κατά 42%, μείωση της μέσης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών κατά 19% και μείωση της άντλησης κεφαλαίου εισηγμένων ή προς εισαγωγή εταιριών κατά 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημειώνεται, ότι τα έσοδα του ομίλου εξαρτώνται σήμερα κατά 65% από την αξία των συναλλαγών επί μετοχών, καθώς και από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών, ενώ ποσοστό 16% των εσόδων προέρχεται από την αγορά των Παραγώγων, ήτοι το 81% του κύκλου εργασιών εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις στις αγορές αξιών και Παραγώγων.

Οσον αφορά στο κόστος λειτουργίας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση της ΕΧΑΕ κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων του ομίλου, προβαίνοντας σε συνεχείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού δαπανών.

Κατά το 2002, το κόστος λειτουργίας, προ αποσβέσεων, μειώθηκε κατά 6 εκατ. ευρώ ή 14%, ενώ, αν συμπεριληφθεί το σύνολο των αποσβέσεων, το ποσοστό αυτό φθάνει το 20%.

Ειδικότερα, κατά το 2002 οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν για πρώτη φορά κατά 4,6%, τα έξοδα προβολής και διαφήμισης κατά 22,9%, ενώ σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν και τα γενικά έξοδα λειτουργίας. Η διοίκηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο του κόστους, η δε προσπάθεια για τον περιορισμό του, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2001, συνεχίζεται εντατικά και κατά το τρέχον έτος.

Παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών, το λειτουργικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχεται σε 14,858 εκατ. ευρώ έναντι 36,768 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση.

Με δεδομένο ότι οι αποσβέσεις της χρήσεως ανέρχονται σε 14,087 εκατ. ευρώ το λειτουργικό αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) διαμορφώνεται θετικά και ανέρχεται, σε ενοποιημένη βάση, σε 0,8 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται, οτι τα έσοδα κεφαλαίων ανήλθαν συνολικά σε 9,916 εκατ. ευρώ έναντι 16,020 εκατ. ευρώ για το 2001. Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2002 η μητρική εταιρία προέβη σε σημαντική εκταμίευση ύψους πλέον των 18 εκατ. ευρώ για την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση κτιρίου της ΕΧΑΕ, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε κατά την αρχική εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Εκτός όμως από τη μείωση των διαθεσίμων, κατά τη διάρκεια του 2002 υποχώρησαν επίσης οι κεφαλαιακές αποδόσεις λόγω της πτώσεως των επιτοκίων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των χρηματοοικονομικών εσόδων.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση της ΕΧΑΕ προχωρεί στο λειτουργικό ανασχεδιασμό του ομίλου με βασικούς στόχους τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τη μεγιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Η υλοποίηση του προγράμματος της αναδιάρθρωσης αναμένεται να συμπιέσει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας του ομίλου, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος.

Συγχρόνως, η ΕΧΑΕ συνεχίζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και τη μείωση της εξάρτησής τους από την αξία των συναλλαγών.

Οσον αφορά στη μητρική εταιρία, για τη χρήση του 2002 παρουσιάζει ζημίες 131,517 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 49,045 εκατ. ευρώ για το 2001. Οσον αφορά στα έσοδα από τόκους και μερίσματα που αποτελούν και τα μοναδικά έσοδα της εταιρίας συμμετοχών, αυτά ανήλθαν σε 33,429 εκατ. ευρώ έναντι 57,526 εκατ. ευρώ για την περυσινή περίοδο.

Τα κονδύλια αυτά δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα, καθόσον η προηγούμενη χρήση της ΕΧΑΕ ήταν υπερδωδεκάμηνη και στη διάρκειά της εισπράχθηκαν μερίσματα από τις θυγατρικές της εταιρίες που αντιστοιχούσαν σε δύο έτη.

Το λειτουργικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων, ανήλθε σε 1,919 εκατ. ευρώ έναντι 1,661 εκατ. ευρώ. Συνεπεία των ανωτέρω, το αποτέλεσμα πριν από προβλέψεις και χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώνεται σε 31,520 εκατ. ευρώ έναντι 55,865 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη περίοδο.

Το τελικό όμως προ φόρων αποτέλεσμα διαμορφώνεται αρνητικά σε ζημίες 131,517 εκατ. ευρώ το 2002 έναντι κερδών 49,045 εκατ. ευρώ το 2001, λόγω των προβλέψεων για την υποτίμηση των συμμετοχών που διαθέτει η ΕΧΑΕ στις θυγατρικές της εταιρίες.

Οι συμμετοχές αυτές αποκτήθηκαν κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ με εισφορά σε είδος και κατά την προηγούμενη χρήση αποτιμήθηκαν στην αξία κτήσεώς τους.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση της ΕΧΑΕ, με στόχο να παράσχει στους επενδυτές την πραγματική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, της χρηματοοικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων χρήσεως της εταιρίας, αποφάσισε να αποτιμήσει τις συμμετοχές της σε τρέχουσες αξίες, όπως αυτές προκύπτουν από την έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή, σύμφωνα με το άρθρο 42α του Κ.Ν 2190/1920.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η βασική λογιστική αρχή της συνέπειας στον τρόπο της αποτίμησης και για τις τρεις χρήσεις (2001-2003), ενώ οι ίδιες αρχές ισχύουν και στα πλαίσια των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ζημία που προέρχεται από τις αποτιμήσεις αυτές είναι λογιστικής φύσεως και δεν αναφέρεται στη λειτουργία της εταιρείας. Η προκύπτουσα διαφορά, ύψους 160,529 εκατ. ευρώ, επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσεως του 2002 συντελώντας κατά κύριο λόγο στη διαμόρφωση του τελικού, προ φόρων, αποτελέσματος των -131,517 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v