Σωλ. Κορίνθου:Ζημίες 32,2 εκατ. ευρώ το 2002

Ζημίες ύψους 32,2 εκατ. ευρώ αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις παρουσιάζει για το 2002 η εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου, όπως προκύπτει από επιστολή της εταιρίας προς το Χ.Α., με την οποία και αιτιολογεί τις εξελίξεις.

Σωλ. Κορίνθου:Ζημίες 32,2 εκατ. ευρώ το 2002
Εκτενή επιστολή, σχετικά με τα αποτελέσματα, τις υποχρεώσεις και τις προβλέψεις της εταιρίας για το 2003 απέστειλε προς τις χρηματιστηριακές αρχές η Σωληνουργεία Κορίνθου, με αφορμή τις ζημίες, ύψους 32,2 εκατ. ευρώ, που παρουσιάζει για το 2002.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για τη χρήση 2002 ανήλθε σε 134 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 13,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα παρουσίασαν ζημίες ύψους 32,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι κερδών 3,8 εκατ. ευρώ το 2001.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας ανέρχονται στο ποσό των 230,8 έναντι 183 εκατ. ευρώ το 2001.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας την 31.12.2002 ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 101 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, 64 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμο δανεισμό και 21 εκατ. ευρώ σε δόσεις μακροπρόθεσμων δανείων με λήξη εντός του 2003.

Επί της ακινήτου περιουσίας της εταιρίας υφίστανται υποθήκες και προσημειώσεις υπέρ τραπεζών, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία αναφέρει ότι το συνολικό ύψος των τοκοχρεολυσίων που θα καταβάλει για τη χρήση 2003 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 33 εκατ. ευρώ. Επίσης, τονίζει ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την ανανέωση μέρους του ως άνω ποσού, που αφορά σε μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στα τέλη του 2003.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία κατά τα έτη 2001 και 2002 ολοκλήρωσε την ανέγερση και έθεσε σταδιακά σε λειτουργία τις τέσσερις νέες παραγωγικές μονάδες στη Θίσβη Βοιωτίας, για την παραγωγή και την εσωτερική και εξωτερική επένδυση χαλυβδοσωλήνων.

Η εταιρία αναφέρει ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να παρουσίασουν σημαντική αύξηση κατά τα δύο τελευταία έτη, η οποία σωρρευτικά ανήλθε σε 196%. Ωστόσο, το αρνητικό αποτέλεσμα για τη χρήση που κλείνει, όπως και για το εννεάμηνο του 2002, διαμορφώθηκε από τη μη πλήρη ακόμα παραγωγική αξιοποίηση του νέου εργοστασίου.

Η εταιρία οφείλει τη χαμηλή παραγωγικότητα σε δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά το στάδιο των αρχικών παραγωγών και ρυθμίσεων, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα βιομηχανική μονάδα, και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μη πλήρη απορρόφηση των σταθερών εξόδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσθετοι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν η σημαντική αύξηση στην τιμή του χάλυβα κατά το έτος 2002, η στρατηγική διείσδυσης που εφάρμοσε σε ορισμένες περιπτώσεις η εταιρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή προσέγγιση νέων πελατών, όπως είναι η Transgas Πορτογαλίας, η Shell Αμερικής, η Dow Chemical Γερμανίας, η PDO Ομάν κ.ά., αλλά και η συνεχής ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιριών που τιμολογούν σε δολάριο.

Με βάση τον προϋπολογισμό της εταιρίας για το έτος 2003, στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ. Ηδη, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ περίπου, και αφορά σε παραγγελίες προς εκτέλεσή στο σύνολό τους εντός του 2003.

Αναφορικά με το προ φόρων αποτέλεσμα, στόχος για το 2003 είναι να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, έως και σε σημείο εξάλειψης των αρνητικών αποτελεσμάτων, καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v