Βιοχάλκο: Πτώση στα κέρδη, αύξηση σε τζίρο το 2002

Με πτώση 13,5% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και αύξηση 14% στο κύκλο εργασιών και 7% στα EBITDA έκλεισε η χρήση του 2002 για τον όμιλο Βιοχάλκο. Η εταιρία αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,095 ευρώ ανά μετοχή.

Βιοχάλκο: Πτώση στα κέρδη, αύξηση σε τζίρο το 2002
Η ανοδική πορεία του ομίλου Βιοχάλκο συνεχίστηκε και κατά το 2002 παρά τις αντίξοες διεθνώς επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Βιοχάλκο παρουσίασε αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2001 και ανήλθε σε 1.508 εκατ. ευρώ.

Αύξηση επίσης παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 7% και ανήλθαν σε 192 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του έτους προ φόρων, που ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ έναντι 104,1 εκατ. ευρώ του 2001 σημειώσαν υποχώρηση κατά 13,5%, έχουν επιβαρυνθεί με αποσβέσεις συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 28 εκατ. ευρώ ή 42% σε σχέση με αυτές του 2001.

Κατά το 2002 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Βιοχάλκο με τις Αλουμίνιον Αθηνών ΑΕ, Βεμέτ ΑΕ και Εβιτέ ΑΕ. Μέσω της συγχώνευσης αυτής αυξήθηκε η απευθείας συμμετοχή της Βιοχάλκο στις παραγωγικές θυγατρικές της εταιρίες και απλοποιήθηκε η δομή του ομίλου.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ φόρων της Βιοχάλκο ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 55% σε σχέση με το 2001. Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,095 ευρώ (9,5 λεπτά) ανά μετοχή.

Κατά τη διάρκεια του 2002 οι εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο πραγματοποίησαν επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό 197 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η μεταφορά του εργοστασίου καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα, ενώ εντός του 2003 θα ολοκληρωθούν οι σημαντικές επενδύσεις στα εργοστάσια της Ελβάλ στα Οινόφυτα και της Bridgnorth Aluminium Ltd στην Αγγλία.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τις επενδύσεις αυτές καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού της Sofia Med στη Σόφια και του εργοστασίου παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων της Stomana Industry στη Βουλγαρία, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεγάλων επενδύσεων, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου, ης πενταετίας 1999-2003, που υπερδιπλασίασαν την παραγωγική δυναμικότητα των εταιριών του ομίλου.

Σημειώνεται, ότι η συνεισφορά των επενδύσεων αυτών είναι ήδη ορατή από την αύξηση του κύκλου εργασιών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κυρίως στις επόμενες χρήσεις.

Τα καθαρά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις αυξημένες αποσβέσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος λόγω των μεγάλων επενδύσεων και από τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, που συμπίεσε τα καθαρά περιθώρια κέρδους των εταιριών του ομίλου που έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της Σιδενόρ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά λόγω της πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διαφαινόμενη σταδιακή ανάκαμψη της παγκοσμίου οικονομίας, η σταδιακή ένταξη στην παραγωγική διαδικασία των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν, η μείωση του κόστους, η ανάπτυξη εμπορικών δικτύων και η διαρκής ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνογνωσίας στον Όμιλο, εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα των επομένων χρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v