Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Πτώση 14,6% σε καθαρά κέρδη ομίλου (update)

Πτώση 14,6% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2002, διαμορφούμενα στα 206,1 εκατ. ευρώ. Τα ΕBITDA διαμορφώθηκαν στα 405,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,3% (των απαιτήσεων της Intralot εξαιρουμένων), ενώ το μέρισμα για τη χρήση θα ανέλθει σε 0,67 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Πτώση 14,6% σε καθαρά κέρδη ομίλου (update)
Πτώση κατά 14,6% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2002, διαμορφούμενα στα 206,1 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 405,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το 2001, αν και στο μέγεθος δεν περιλαμβάνεται το ποσό των 65,5 εκατ. ευρώ, που ”πιθανόν θα καταβληθεί στην Intralot”.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 9,3%, στα 1.974 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα για τη χρήση θα ανέλθει σε 0,67 ευρώ, έναντι 0,60 ευρώ το 2001.

Τα καθαρά κέρδη για το δ΄ τρίμηνο του έτους 2002 μειώθηκαν από τα 90,5 εκατ. ευρώ, στα 30,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη για την ίδια περίοδο, διαμορφώθηκαν στα 616,5 εκατ. ευρώ, έναντι 601,2 στο δ΄ τρίμηνο του 2001.

”Ατμομηχανή” της ανάπτυξης χαρακτηρίζει το report του ΟΠΑΠ το ”Στοίχημα”, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 15%, στα 1,511 δισ. ευρώ.

Εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές των παιχνιδιών μας και προσβλέπουμε σε ένα καλό 2003, το οποίο διαφαίνεται άλλωστε από το θετικό ξεκίνημα για τα παιχνίδια Extra 5 και Super 3, καθώς και τις επιδόσεις των άλλων μας παιχνιδιών”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ, Κ. Κοσκινάς.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της Intralot, μετά το πέρας της παρουσίασης, επιβεβαίωσε το ότι πρόκειται να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης της απόφασης και αναστολή της εκτέλεσης, αν και τόνισε ότι ”έχουν ήδη περαστεί ως έξοδα οι απαιτήσεις της Intralot”.

Ερρωτηθείς για την πιθανότητα εισαγωγής στοιχήματος επί ιπποδρομιών και κυνοδρομιών, τόνισε ότι ”αυτό είναι θέμα του κράτους”. Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του κ. Κοσκινά και αναφορικά με το εενδεχόμενο διάθεσης νέου πακέτου μετοχών του Οργανισμού. Αναλυτικότερα, είπε ότι το δημόσιο, κάτοχος του 75%, καλείται να αποφασίσει για την πιθανότητα να διατεθεί στο κοινό ποσοστό 10% μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ χαρακτήρισε τη μετοχή του Οργανισμού ”αμυντική” και ”κατάλληλη για μεσο/ μακροπρόθεσμη επένδυση”.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες στην Κύπρο, τα έσοδα ήταν ελαφρά αυξημένα, καθώς διαμορφώθηκαν στα 39,7 εκατ. ευρώ, έναντι 39,1 εκατ. ευρώ το 2001, συνεισφέροντας το 2% των συνολικών λειτουργικών κερδών της εταιρίας.

Στις 12/02/2003, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΠΑΠ προς το Χρηματιστήριο, υπεγράφη νέα Διακρατική Συμφωνία, μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση της δραστηριοποίησης της εταιρίας στην Κύπρο σε επιχειρηματική βάση.

Η ανακοίνωση προσδιορίζει τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας, αναφέροντας την ίδρυση, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θυγατρικής εταιρίας στην Κύπρο (ΟΠΑΠ Α.Ε. Κύπρου), η οποία θα διεξάγει όλα τα παιχνίδια με τους ίδιους κανονισμούς όπως στην Ελλάδα- εκτός του στοιχήματος, την απόδοση στην ΟΠΑΠ Α.Ε. ενός ποσοστού 10% περίπου επί του συνολικού τζίρου των παιχνιδιών στην Κύπρο και την παρακράτηση από την θυγατρική εταιρία ποσοστού 10% για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

Από τον συνολικό τζίρο, μετά την αφαίρεση του ποσοστού 10% (θα αποδίδεται στην ΟΠΑΠ Α.Ε), του ποσοστού 10% (θα παρακρατείται από την θυγατρική για τα λειτουργικά της έξοδα) και του ποσοστού που αντιστοιχεί στους νικητές των παιχνιδιών και των πρακτόρων, το υπόλοιπο ποσό θα αποδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τα 2 πρώτα χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας, το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό 10%, που θα αποδίδεται στην ΟΠΑΠ Α.Ε. θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση επενδύσεων από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Κύπρου, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα κόστη του 2002, ως πιο σημαντικά χαρακτηρίζονται εκείνα που σχετίζονται με τις πληρωμές στους νικητές τόσο των αριθμολαχείων, όσο και των στοιχημάτων. Το κόστος αυτών αυξήθηκε κατά 10,1%, σε αντιστοιχία με την άυξηση των εσόδων.

Εξάλλου, οι προμήθειες που ο ΟΠΑΠ κατέβαλε προς την Intralot αυξήθηκαν κατά 14,8% στο δωδεκάμηνο του 2002, αντίστοιχα με τα βελτιωμένα μεγέθη του Στοιχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v