Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος: Πτώση 21,2% στα ΚΠΦ του 2002

Με πτώση της τάξης του 9,2% στον κύκλο εργασιών και 21,2% στα κέρδη προ φόρων έκλεισε η χρήση του 2002 για την Πετρόπουλος σε επίπεδο ομίλου. Η διοίκηση πρόκειται να προτείνει μέρισμα 0,15 ευρώ για το 2002.

Πετρόπουλος: Πτώση 21,2% στα ΚΠΦ του 2002
Οι συνολικές πωλήσεις του oμίλου Πετρόπουλου για το 2002 ανήλθαν σε 42,4 εκατ. ευρώ, έναντι 46,7 εκατ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 9,2%. Οι τιμολογηθείσες πωλήσεις ανήλθαν σε 39,6 εκατ. ευρώ, έναντι 41,6 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν για το 2002 σε 2.643 χιλ. ευρώ, έναντι 3.358 χιλ ευρώ το 2001, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 21,2%.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στα κέρδη του 2001 περιλαμβανόταν και έκτακτο κέρδος 528 χιλ. ευρώ περίπου από την πώληση μη χρησιμοποιούμενου ακινήτου που είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της εταιρίας από την απορρόφηση της Μεκμότορς.

Εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν η παραπάνω πώληση ακινήτου, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 6,6% έναντι του 2001.



Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή (έναντι δρχ. 50 το 2001).

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι αγορές που υπηρετεί ο όμιλος Πετρόπουλος παρουσίασαν μικτή εικόνα κατά το 2002.

* Η αγορά των φορτηγών και των λεωφορείων όπου συμμετέχει η Scania μειώθηκε, αλλά οι πωλήσεις της επιχειρηματικής μονάδας παρουσίασαν μικρή αύξηση.

* Η συνολική αγορά των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών επίσης μειώθηκε κατά περίπου 10%, αλλά παρά τον έντονο ανταγωνισμό η επιχειρηματική μονάδα διατήρησε την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά.

* Στον τομέα εξωλέμβιων κινητήρων και σκαφών, η αγορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα του 2001, αλλά το μερίδιο του ομίλου σ’ αυτήν μειώθηκε, λόγω των προβλημάτων που είχε ο κυριότερος προμηθευτής εξωλέμβιων μηχανών να προμηθεύσει εγκαίρως κινητήρες σε επαρκή ποσότητα και ποικιλία ιπποδυνάμεων. Τα προβλήματα αυτά έχουν πλέον λυθεί. Στην αγορά των κινητήρων ντίζελ, που επίσης συρρικνώθηκε οριακά, η εταιρία διατήρησε το μερίδιό της.

* Αύξηση 20% παρουσίασε η αγορά περονοφόρων οχημάτων, στα οποία οι πωλήσεις της επιχειρηματικής μονάδας βιομηχανικών μηχανημάτων αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ στους βιομηχανικούς αεροσυμπιεστές η αγορά μειώθηκε, αλλά το μερίδιο της εταιρίας αυξήθηκε.

* Η επιχειρηματική μονάδα αγροτικών μηχανημάτων McCormick ξεπέρασε τον στόχο για μερίδιο αγοράς πάνω από 3% τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2002 ο δείκτης φερεγγυότητας (καθαρή θέση συν προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού, μείον χρεόγραφα και διαθέσιμα) του ομίλου ανερχόταν στο 57,5%, ο δε τραπεζικός δανεισμός στα 440 χιλ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο όμιλος εισέρχεται στο 2003 με καλές προοπτικές σε όλους τους τομείς.

Tα κέρδη του ομίλου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 20% περίπου, εφ’ όσον προχωρήσουν η αντικατάσταση των υπεραστικών λεωφορείων και οι επιδοτήσεις των αγροτών για επενδύσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους.

H Πετρόπουλος ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά, και βιομηχανικά αυτοκινούμενα μηχανήματα. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Πετρόπουλος κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά σε κάθε τομέα δραστηριότητάς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v