Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αlpha Βank: Πτώση 28% στα κέρδη του ομίλου

Πτώση 28% εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (μετά από προσαρμογή του goodwill) της Alpha Bank. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,40 ευρώ, από 0,91 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2002.

Αlpha Βank: Πτώση 28% στα κέρδη του ομίλου
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν το 2002 σε 172,5 εκατ. ευρώ, έναντι 207,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για να καταστούν τα μεγέθη αυτά συγκρίσιμα, λόγω της διαγραφής goodwill ύψους 611,3 εκατ. ευρώ από τα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας το 2002 και της αντίστοιχης μείωσης των αποσβέσεων του goodwill κατά 33,4 εκατ. ευρώ, θα πρέπει τα περυσινά κέρδη να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω και να διαμορφωθούν σε 241 εκατ. ευρώ. Μετά την προσαρμογή, η ποσοστιαία μεταβολή των κερδών είναι -28%.

Παρομοίως, τα καθαρά κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 272 εκατ. ευρώ, έναντι προσαρμοσμένων κερδών 377 εκατ. ευρώ πέρυσι (-28%). Η μείωση αυτή περιορίζεται σε 4% εάν ληφθούν υπόψιν έκτακτοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2002.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, το 2002, είχε:

* 47,7 εκατ. ευρώ λιγότερα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις.

* 24,7 εκατ. ευρώ λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα.

* 17,8 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες πληρωμές στο Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού.

Και οι τρεις συγκεκριμένοι παράγοντες δεν επηρεάζουν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη της Τραπέζης, ενώ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εάν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, η πραγματική κατάσταση της οργανικής κερδοφορίας κρίνεται ικανοποιητική.

Αυτό συνάγεται και από την καλή πορεία των εσόδων πρωτίστως από τραπεζικές εργασίες (καθαρό έσοδο τόκων και προμήθειες) καθ’ όλη την διάρκεια του 2002, όπως φαίνεται στα τριμηνιαία αποτελέσματα, που σηματοδοτεί την αντιστροφή της πτωτικής τάσης που συνεχίζεται από το 2000, μετά την εξάλειψη των ευνοϊκών για την κερδοφορία συγκυριών της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και της ανόδου της κεφαλαιαγοράς.

Με την έμφαση δε που δίδεται πλέον στον έλεγχο του κόστους, η πορεία αυτή θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα.

Το διοικητικό συμβούλιο απεφάσισε να προταθεί στη γενική συνέλευση η διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,91 ευρώ το 2001.

* Η αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2002 του ομίλου της Alpha Bank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v