Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς Leasing: Mέρισμα 0,32 ευρώ το 2002

Aύξηση της τάξης του 24% στα κέρδη προ φόρων και 71% στον κύκλο εργασιών σημείωσε για τη χρήση του 2002 η Πειραιώς Leasing. Η αύξηση των κερδών, σύμφωνα με την εταιρία, της επιτρέπει να δώσει διπλάσιο μέρισμα από το 2001, ίσο με 0,32 ευρώ ανά μετοχή.

Πειραιώς Leasing: Mέρισμα 0,32 ευρώ το 2002
Αύξηση των οικονομικών μεγεθών πέτυχε για τη χρήση του 2002 η Πειραιώς Leasing.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας επιτρέπει στην Πειραιώς Leasing τη διανομή στους μετόχους υψηλού μερίσματος, το οποίο, με βάση το τρέχον επίπεδο τιμών της μετοχής, αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση καθαρή φόρου άνω του 4%.

Ειδικότερα, η Πειραιώς Leasing πέτυχε αύξηση των προ φόρων κερδών σε ποσοστό 24%. Συγκεκριμένα, τα κέρδη 2002 ανήλθαν σε 9,019 εκατ. ευρώ έναντι 7,312 εκατ. ευρώ το 2001. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,488 ευρώ έναντι 0,395 ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η ανάπτυξη των κερδών επέτρεψε την σημαντική αύξηση του μερίσματος, το οποίο υπερδιπλασιάστηκε (αύξηση 146%) και έφθασε το ποσό των 5,918 εκατ. ευρώ έναντι 2,404 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Ανά μετοχή το μέρισμα 2002 ανέρχεται σε 0,32 ευρώ, έναντι 0,13 ευρώ το 2001.

Σημειώνεται ότι η εταιρία κατά τη χρήση που έκλεισε ολοκλήρωσε και τυπικά την απορρόφηση της Π Leasing (πρώην ΟΤΕ Leasing), διαδικασία που επιτεύχθηκε με ακρίβεια και επιτυχία. Η συγχώνευση με την Π Leasing οδήγησε σε εξοικονόμηση κόστους και συνέβαλε στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς Leasing.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 118 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 71% σε σχέση με το 2001. Οι νέες εργασίες αφορούσαν στον τομέα των ακινήτων (35%), των επαγγελματικών οχημάτων (20%), των επιβατικών αυτοκινήτων (15%), ενώ το υπολειπόμενο 30% κάλυψε πάσης φύσεως και κατηγορίας εξοπλισμό.

Επισημαίνεται ότι φυσικό επόμενο της δυναμικής ανάπτυξης των πωλήσεων ήταν η σημαντική μεγέθυνση του εκμισθωμένου ενεργητικού της, το οποίο ανήλθε (μετά από αποσβέσεις) σε 418 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το σύνολο του ενεργητικού έφθασε το ποσό 469 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε περισσότερο από 7 φορές σε μία 5ετία.

Για το 2003, η Πειραιώς Leasing προσδοκά σε περαιτέρω μεγέθυνση και ενίσχυση των αποτελεσμάτων της. Αν και η γενικότερη συγκυρία δεν μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή (όπως άλλωστε συνέβη και το 2002), η Πειραιώς Leasing αισιοδοξεί ότι και η χρήση 2003 θα είναι επιτυχής.

Οι θετικές εκτιμήσεις της εταιρίας υποστηρίζονται από:

* Την υψηλή ζήτηση υπηρεσιών στον τομέα του leasing ακινήτων και ιδιαίτερα των εργασιών leaseback ακινήτων, όπου η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης δρα ιδιαίτερα ευνοϊκά. Η σημαντική θέση που κατέχει η εταιρεία στην αγορά του leasing ακινήτων της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις δυνατότητες ανάπτυξης που παρουσιάζονται.

* Την ισχυρή παρουσία της θυγατρικής της εταιρίας Πειραιώς Best Leasing στον τομέα των χρονομισθώσεων αυτοκινήτων.

* Την πρωτεύουσα θέση που κατέχει η εταιρεία στους σημαντικότερους τομείς εργασιών της αγοράς.

* Την ισχυρή παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά και τη συμβολή του δικτύου καταστημάτων της στην ανάπτυξη της παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v