Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Eurobank: Option για το 45% της Banc Post

Στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος και Ρουμανίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, λόγω της απόκτησης πρόσθετου πακέτου μετοχών της Banc Post.

EFG Eurobank: Option για το 45% της Banc Post
Η Ρουμανία και η Ελλάδα είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η απόφαση της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias να αυξήσει, από το 19,25% στο 36,25%, το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Banc Post σηματοδοτεί όχι μόνο την αναπτυξιακή πολιτική του ελληνικού τραπεζικού ομίλου, αλλά και την πεποίθησή του για τον ρόλο που θα παίξει η Ρουμανία στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Την προαναφερθείσα επισήμανση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2003, στο Βουκουρέστι, με την ευκαιρία της αποκτησης πρόσθετου πακέτου μετοχών της Banc Post.

Τις μετοχές αυτές (17%) κατείχε το ρουμανικό Δημόσιο και για την απόκτησή τους κατεβλήθη ποσό 20 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η EFG Eurobank Ergasias έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσθετο πακέτο μετοχών, που σήμερα κατέχει η General Electric Capital Corp., αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο κεφάλαιο από το 36,25% σήμερα στο 45%.

Με βάση τη σημερινή σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου, η EFG Eurobank Ergasias, μαζί με την Banco Portuguese de Investimento, που κατέχει το 17% των μετοχών, έχουν την πλειοψηφία, ενώ ποσοστό 30% του κεφαλαίου ελέγχουν επενδυτικοί οργανισμοί της Ρουμανίας και το προσωπικό της Banc Post έχει το 8% των μετοχών.

Η Banc Post είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα στη Ρουμανία, με βάση το ενεργητικό, διαθέτει δε δίκτυο 151 μονάδων και πρόσθετη παρουσία σε περίπου 2.500 σημεία στη Ρουμανία, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τα Ταχυδρομεία της Ρουμανίας.

Η Banc Post είναι ο μεγαλύτερος εκδότης πιστωτικών καρτών στη Ρουμανία, με περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάρτες, κατέχει δε μερίδιο της αγοράς 6,5% στην καταναλωτική πίστη και έχει επιτύχει ευρύτατη διείσδυση σε όλους τούς τομείς του retail.

Η αναπτυξιακή στρατηγική της EFG Eurobank Ergasias στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής περιλαμβάνει επίσης συμμετοχή στο κεφάλαιο της Post Bank της Βουλγαρίας (που διαθέτει 110 καταστήματα), ενώ επίκειται η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) των μετοχών της σερβικής Post Banka AD.

Τέλος, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος και Ρουμανίας, που διευρύνονται σημαντικά, αλλά και στην επενδυτική πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων για ανάληψη δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Στη συνέχεια, ο σύμβουλος διοικήσεως σε θέματα ανάπτυξης των διεθνών δραστηριοτήτων της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias, κ. David Watson, ανέλυσε τη φιλοσοφία και τη στρατηγική που θα εφαρμοσθεί στην Banc Post, ώστε η τράπεζα αυτή να αναπτυχθεί σημαντικά και, αφού εμπλουτισθεί με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην τραπεζική αγορά της Ρουμανίας.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Banc Post, κ. Elena Petculescu, επισήμανε από την πλευρά της πως η Τράπεζα αναπτύσσεται ταχύτατα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα εξυπηρετεί πάνω από 2.000.000 πελάτες έναντι 13.000 το 1992.

Όπως είπε η ίδια, η Banc Post θα διατηρήσει τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της, τονίζοντας παράλληλα πως στην παρούσα περίοδο παρουσιάζονται πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες η Τράπεζα είναι σε θέση να αξιοποιήσει.

Σημειώνεται πως το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημη εκδήλωση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Βουκουρεστίου, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Ion Iliescu.

Επίσης, θα παραστούν μέλη της ρουμανικής κυβέρνησης και περισσότεροι από τριακόσιοι εκπρόσωποι του ρουμανικού πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, ενώ η εκδήλωση θα συνοδευτεί από συναυλία της Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, αποκλειστικός χορηγός της οποίας είναι η EFG Eurobank Ergasias.

Στο Βουκουρέστι παρευρίσκονται ως προσκεκλημένοι της EFG Eurobank Ergasias περισσότεροι από τριάντα Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρουμανία.

Από πλευράς EFG Eurobank Ergasias παρευρίσκονται επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας κ. Ξενοφών Νικήτας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Βύρων Μπαλλής, οι γενικοί διευθυντές κυρία Iάσμην Ράλλη, κ. Χάρης Κύρκος και κ. Γιώργος Αλβέρτης, ο κ. David Watson, σύμβουλος διοικήσεως, ο κ. Θεόδωρος Καρακάσης βοηθός γενικός διευθυντής, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας και θυγατρικών εταιρειών της που είχαν συνεργασίες με στελέχη της Banc Post για την προώθηση ειδικότερων θεμάτων.

* Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών των κ. Ν. Νανόπουλου, D. Watson και E. Petculescu δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v