Την κομβική σημασία των αμερικανικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη data centers στην Ευρώπη, αλλά και για τον ευρύτερο ρόλο που διεκδικεί η ΔΕΗΔΕΗ -1,73% ως Powertech εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στάσσης.
«Το 2022, οι ΗΠΑ παρείχαν φυσικό αέριο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τώρα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεργάζονται μαζί στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου, σε από κοινού εκδήλωση με το German Marshal Fund και το αμερικανικό think tank CSIS.
Στη λογική αυτή, ο CEO του ομίλου αναφέρθηκε ξανά στο νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό όμιλο που αφορά τα μεγάλα data centers στη περιοχή, στο πάντρεμα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και στο νέο project που αναπτύσσει στη Δ. Μακεδονία, για το οποίο βρίσκεται σε συνεννόηση με hyperscalers.
Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο data center ύψους 300 MW σε πρώτη φάση και 1 GW στην τελική του μορφή, η ΔEΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους παίκτες από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων μεγάλοι αμερικανοί παίκτες, προκειμένου όπως είπε ο κ. Στάσσης να γίνει ένας clean power πρωταθλητής στη ΝΑ Ευρώπη.
Στην ίδια λογική κινείται και η στρατηγική του ομίλου να επενδύσει 7 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία και συνολικά 10 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2025-2027, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα.
Επί της ουσίας, ο στόχος του ομίλου είναι να «παντρέψει» τη δυναμική του στις ΑΠΕ και την επέκταση στις διασυνδέσεις με επενδύσεις στην ευελιξία και, κυρίως, με το νέο κεφάλαιο της παροχής ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Αν κρίνει κανείς από τα νούμερα για το κόστος του συνολικού σχεδίου ανάπτυξης του mega data center στη Δ. Μακεδονία -την Πέμπτη θα το παρουσιάσει αναλυτικά, παρουσία του πρωθυπουργού- ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ ανά MW (κτίρια και εξοπλισμός) και το οποίο αυξάνεται στα 10 εκατ. ανά MW, στο σενάριο που το data center χωροθετηθεί κοντά σε πόλεις.
Είναι μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων, που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, ικανή να υλοποιηθεί μόνο από ένα σχήμα με συμμετοχή ενός ή περισσότερων ξένων τεχνολογικών κολοσσών. Σαν τάξη μεγέθους πάντως, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το small scale data center, ισχύος 12,5 MW, που κάνει στα Σπάτα η ΔEΗ μαζί με την εμιρατιανή Damac, θα κοστίσει 150 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin