Μετά από δύο δεκαετίες και αφού έχει προηγηθεί ένας πλειστηριασμός, η Πειραϊκή, η μπύρα που δημιούργησε το μακρινό 2005 ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Κουμάντος και άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία κατά τα γερμανικά πρότυπα της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα, επέστρεψε στην αγορά.
Μετά τον περσινό πλειστηριασμό το σήμα ανήκει πλέον στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) συμφερόντων της Diorama και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η ζυθοποιία από την Αταλάντη που συνεχίζει να παλεύει με ζημιές, διευρυμένο χρηματοοικονομικό κόστος, ευελπιστεί ότι το 2026 θα κάνει break even.
Πέρυσι, σύμφωνα με τη διοίκησή της, το EBITDA της αυξήθηκε 55% στα 2,8 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος προ αποσβέσεων βελτιώθηκε κατά 7%, φτάνοντας τα 13 εκατ. ευρώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 44%, έναντι 38% το 2023.
Τα αποτελέσματα ήρθαν παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9% λόγω του περιορισμού του παραγόμενου όγκου σε 200.000 HL για να διατηρήσει την ιδιότητα της μικροζυθοποιίας και τα οφέλη του χαμηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η δυναμικότητα του εργοστασίου φθάνει τα 800.000 εκατόλιτρα.
Τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων επανήλθαν σε οριακά θετικό πρόσημο, βελτιωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές, ο τζίρος μειώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ από 31,5 εκατ. ευρώ, οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ το 2023 ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος διαμορφώθηκε στα 2,4 εκατ. ευρώ. Κόστος το οποίο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της μείωσης του δανεισμού της.
Τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ, σημαντικό μερός των οποίων διατέθηκε για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού της. Έτσι το Net Debt (δάνεια μείον διαθέσιμα) μειώθηκε στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε αναμορφωμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε εντός 2025, ανέρχεται στα 18,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,6 εκατ. ευρώ και 7,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2023 και 2022 αντίστοιχα.
Μετά και την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το Diorama I ελέγχει πάνω από το 41%, στο 41% είναι το ποσοστό του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ σημαντικό αλλά περιορισμένο είναι το ποσοστό του Θανάση Συριανού.
Σε προϊοντικό επίπεδο, εκτός από την Πειραϊκή, η εταιρεία κυκλοφόρησε την PILS HELLAS Radler 2%, την PILS HELLAS 0,0% και την A Toda Madre. Η τελευταία μοιάζει πολύ με τις αντίστοιχες ξανθές μπύρες του ανταγωνισμού και κυρίως με την Corona της Anheuser-Busch InBev.
Σε ότι αφορά τα σενάρια πώλησης της ΕΖΑ και αποεπένδυσης της Diorama και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μια και πλέον δεκαετία από τη στιγμή που επένδυσαν στη ζυθοποιία της Αταλάντης, η διοίκηση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης, αρκέστηκε να αναφέρει ότι πρόκειται για κάτι που δεν απασχολεί τη διοίκηση, αλλά είναι θέμα των μετόχων της επιχείρησης.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin