Δεν έχουν περάσει έξι μήνες που η διοίκηση της Uni Systems είχε προαναγγείλει την είσοδό της στην αμυντική βιομηχανία, είτε μέσα από συνεργασίες, είτε μέσω εξαγορών, διαβλέποντας την τεράστια ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια σε αυτό το πεδίο. Πλέον η επιλογή του Μ. Τσαμάζ φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων με την πιθανότητα συνεργειών, να είναι μεγάλη, Και αυτό γιατί όπως ανακοινώθηκε μία εβδομάδα πριν στο «τιμόνι» της Intracom Defense, της ελληνικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο, ο Μ. Τσαμάζ.
Η «σύμπτωση» αυτή, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς , δεν είναι απίθανο στο μέλλον να φέρει συνεργασία των δύο εταιρειών σε κάποιο αμυντικό - νατοϊκό έργο.
Στο πλαίσιο αυτό η Uni Systems ανοίγει τα φτερά της και στο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο big thing στις business. Υπενθυμίζεται ότι η Uni Systems ήδη έχει πάρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και μπήκε στην «procurement list» του ΝΑΤΟ ανοίγοντας νέους δρόμους σε ένα κομμάτι που τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν τρομακτικές επενδύσεις.
Από την άλλη η Intracom Defense, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες που συμμετέχει στην παραγωγή σημαντικών οπλικών συστημάτων, όπως η παραγωγή του IRIS T της Diehl, που πάει στην Ουκρανία, καθώς και του συστήματος αεράμυνας Patriot της Raytheon, επέλεξε επίσης ως πρόεδρο της για να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά της, τον Μ. Τσαμάζ.
Η προαναγγελία
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική βιομηχανία.
Όπως είχε αποκαλύψει τότε ο κ. Λουμάκης «η ΕΕ θα διαθέσει πολύ μεγάλα κονδύλια για τον χώρο της άμυνας καθώς η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Η εταιρεία πρέπει να κινηθεί πολύ δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάμε και συνεργασίες. Είναι μια περιοχή που δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Δεν είναι πια «μολυσμένη βιομηχανία» η άμυνα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται πλέον στα αμυντικά συστήματα όπου ήδη επεξεργάζεται πακέτο ύψους 20 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία πρόκειται να κατευθυνθούν σε αυτό το πεδίο. Το πακέτο αυτό δεν θα αφορά μόνο έργα και επενδύσεις στα οπλικά συστήματα αλλά και στην τεχνολογία πίσω από αυτά, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον, και η Uni Systems δεν θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία» είχε επισημάνει ο κ. Λουμάκης. Όπως είχε αποκαλύψει τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτήσουν είτε κράτη, είτε εταιρείες, και με τις δύο περιπτώσεις να κερδίζουν το ενδιαφέρον της Uni Systems .
Μάλιστα είχε δηλώσει ότι στο στόχαστρο της εταιρείας δεν θα είναι έργα που θα γίνουν μόνο στην Ελλάδα: «Εμείς δεν θα χτυπήσουμε έργα που είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχουμε χτίσει ομάδα με εξωτερικούς συμβούλους που θα μας δείξουν τι capabilities έχει η Uni Systems, πως μπορούμε να προσκολλήσουμε σε αυτό το κομμάτι και τι λείπει ώστε να το συμπληρώσουμε μέσω εξαγορών. Ωστόσο όπως γίνεται και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να υπάρξουν και συνεργασίες» είχε πει προφητικά κ. Λουμάκης.
H Intracom Defense (IDE)
Στη μετάβασή της στη νέα εποχή της αμυντικής βιομηχανίας προχωρά η Intracom Defense (IDE) προκειμένου να ενισχύσει την αναπτυξιακή της πορεία, μετά και την εξαγορά της από την Ιsrael Aerospace Industries (IAI) τον Ιούνιο του 2023.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣύμφωνα με πληροφορίες, η IAI, η οποία πλέον κατέχει το 94,55% της IDE είναι μία από τις δύο ισραηλινές εταιρείες μαζί με την Rafael, που έχουν καταθέσει τις οικονομικές προτάσεις τους στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον αντι – drone, αντι-πυραυλικό θόλο που θα καλύπτει την ηπειρωτική αλλά και νησιωτική Ελλάδα.