Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elpedison: Ποντάρισμα στο «μπλε» για μερίδιο 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τα δύο χαρτιά της εταιρείας στην προσπάθεια να διπλασιάσει τους πελάτες της. Τα μακροχρόνια συμβόλαια φυσικού αερίου. Πώς θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγής και προμήθειας.

Elpedison: Ποντάρισμα στο «μπλε» για μερίδιο 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα
O Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Στρατηγική επέκτασης στα μπλε τιμολόγια, αξιοποιώντας τη τάση που θέλει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο να επιλέγουν σταθερής διάρκειας προϊόντα, επιφυλάσσει για την «νέα Elpedison» η διοίκηση της Helleniq Energy.

Το «μπλε» είναι το χρώμα στο οποίο θα ποντάρει από εδώ και πέρα η εταιρεία, για να πάει από τους 350.000 σημερινούς πελάτες στους 700.000, πατώντας πάνω στα πετυχημένα υφιστάμενα σταθερής διάρκειας προϊόντα της, αλλά και λανσάροντας καινούργια, με τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες στα κυμαινόμενα.

Τα σταθερά τιμολόγια, όχι μόνο της Elpedison, αλλά και συνολικά της αγοράς είναι σήμερα φθηνότερα κατά 40% έναντι των κυμαινόμενων και «παίζουν» ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τα 14 λεπτά που κοστίζει το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο μετά τις επιδοτήσεις του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, το προσεχές διάστημα θα ενταθεί η στρατηγική της εταιρείας με νέα προϊόντα, παρακινώντας τους πελάτες της να μετακινηθούν από τα κυμαινόμενα στα σταθερά.

Το ένα χαρτί για να φτάσει το μερίδιο από το 5,8% σήμερα στο 10% το 2026, όπως ο στόχος που έθεσε τη περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, είναι αυτό.

Το δεύτερο χαρτί αφορά την επέκταση στη μέση τάση, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, όπου στόχος είναι να πολλαπλασιαστεί το σημερινό μερίδιο 2%, έχοντας ως όπλο ανταγωνιστικά τιμολόγια που θα βασίζονται επίσης στο φθηνό ενεργειακό μείγμα από το αυξανόμενο πράσινο portfolio της Helleniq Energy (και όχι μόνο).

Είναι το κλειδί για την αύξηση του μεριδίου της Elpedison, τόσο στα νοικοκυριά, όσο ακόμη περισσότερο στις επιχειρήσεις που λόγω των μεγάλων καταναλώσεων απαιτούν ακόμη μεγαλύτερους όγκους φθηνού παραγόμενου ρεύματος. Το στοίχημα είναι η μέση τάση να συνεισφέρει ει δυνατόν ακόμη περισσότερο στον στόχο του 10%.

Τα 500 πράσινα εν λειτουργία MW, με στόχο σε δύο χρόνια να έχουν διπλασιαστεί, εφόσον κατασκευαστούν τα συμβολαιοποιημένα και σε προχωρημένο στάδιο υπόλοιπα 500 MW, δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό ενεργειακό μείγμα για το λανσάρισμα νέων προϊόντων για επιχειρήσεις.

Ειδικά αν εμπλουτισθεί περαιτέρω με νέα έργα, πέραν του «κλειδωμένου» στόχου για 1 GW το 2026, όπως αιολικά στη Ρουμανία (αλλά και στην Ελλάδα, με ή χωρίς μπαταρίες), αγορά που σκανάρει ο όμιλος μαζί με εκείνη της Βουλγαρίας, για να κτίσει ένα ποιοτικότερο χαρτοφυλάκιο, με δυνατότητα για πιο ελκυστικές τιμές, όλες τις ζώνες της ημέρας.

Μακροχρόνια συμβόλαια στο φυσικό αέριο

Κρίσιμο ρόλο για τη διαμόρφωση ενός χαμηλότερου κόστους ενεργειακού μείγματος θα παίξει και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία εξετάζει να αξιοποιήσει την ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα δυνατότητα σύναψης μακροπρόθεσμων συμβολαίων αερίου με μεγάλους προμηθευτές, ρίχνοντας περαιτέρω τα κόστη της.

Επίσης θα μπορούσε να αγοράζει φυσικό αέριο με βάση διαφορετικό δείκτη αναφοράς ως προς τη τιμή του, πέραν του γνωστού μας TTF, πετυχαίνοντας επίσης καλύτερες τιμές. Είναι αποφάσεις, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τώρα μπλόκαραν, όπως και άλλες, λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο μετόχων της εταιρείας (Helleniq Energy, Edison).

Περαιτέρω μείωση ψαλίδας μεταξύ παραγωγής - προμήθειας

Το άλλο αβαντάζ για την Elpedison από την αξιοποίηση της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής της Helleniq Energy αφορά την περαιτέρω μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγής και προμήθειας. Εδώ και χρόνια η Elpedison είναι καθαρός αγοραστής (net buyer). Παράγει 2,5 TWh που υπολείπονται των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει τις 3,5 TWh ενέργειας που χρειάζονται οι 350.000 πελάτες της. Εχει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που έχει και η ΔΕΗ. Τη διαφορά την εξασφάλιζε και την εξασφαλίζει, αγοράζοντας ακριβές ποσότητες από τη χονδρεμπορική για να καλύπτει τις πελατειακές της ανάγκες.

Ενας βασικός στόχος του νέου πλάνου είναι το gap αυτό να περιοριστεί. Και μέσω της αυξανόμενης πράσινης ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου, που με τη σειρά της θα στηριχθεί από επενδύσεις σε μπαταρίες, να αρχίσει σταδικά να κλείνει.

Η πρώτη μπαταρία, ισχύος 100 MW κατασκευάζεται ήδη στη βιομηχανική εγκατάσταση του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη, με τον όμιλο να βλέπει πολύ «ζεστά» την πρόσκληση που πρόκειται να απευθύνει σύντομα το υπουργείο Ενέργειας προς την αγορά για συστήματα αποθήκευσης της τάξεως του 1,5 GW, χωρίς πλέον καμία ενίσχυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v