Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται να έχει έλθει το ΤΑΙΠΕΔ με την Helleniq Energy για την αγορά του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας , έναντι ενός τιμήματος πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, αμέσως μετά και από τις τελικές υπογραφές των δύο πλευρών.
Στη συμφωνία που κλείνει μια προεξηφλημένη καιρό τώρα συναλλαγή στην ενεργειακή αγορά περιλαμβάνονται δύο αστερίσκοι, ότι ανάλογα με την έκβαση των δύο εκρεμμών υποθέσεων, αυτές για τη Διατησία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom και τη δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE, θα αυξηθεί ή θα μειωθεί και το καταβαλλόμενο τίμημα από το ΤΑΙΠΕΔ προς τον ελληνικό όμιλο.
Σύμφωνα με την απόφαση, το τίμημα που κινειται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστεί με τα ετήσια μερίσματα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την Helleniq Energy όντας μέτοχος του 31,2%, κι αυτό για όσα χρόνια χρειαστεί ώστε να καλυφθεί το ποσό της εξαγοράς.
Σημειωτέον ότι για τη χρήση του 2023, το συγκεκριμένο ποσό ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή, μετά το πράσινο φως των δύο ΔΣ αναμένεται να κλείσει σύντομα, καθώς δεν απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τακτοποιείται έτσι μέσα σε λίγες ημέρες μια ακόμη εκρεμότητα (μετά το πρώτο deal για την απόκτηση του συνόλου της Elpedison), με τα οποία αποσαφηνίζεται περαιτέρω το τοπίο στην ενεργειακή αγορά.
Εκ του ποσού των 200 εκατ. ευρώ, το 50% θα διατεθεί ως μέρισμα στους μετόχους της Helleniq Energy, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου, Αν. Σιάμισιης, κατ’ αντιστοιχία με όσα είχε αποφασίσει παλαιότερα ο όμιλος κατά την αποεπένδυση από τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Τα assets της ΔΕΠΑ
Αποκτώντας το 100% της ΔΕΠΑ, το Δημόσιο θα ελέγχει έναν ενεργειακό όμιλο που «τρέχει» το δικό του σχέδιο πράσινου μετασχηματισμού, με παρουσία πλέον σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα. Από τη χονδρεμπορική του φυσικού αερίου και την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ μέχρι τη προμήθεια ηλεκτρισμού και αερίου.
Ενός ομίλου με μερίδιο τόσο στη λιανική του ρεύματος, (Φυσικό Αέριο), όσο και στην χονδρεμπορική μέσω της υπό κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, που θα είναι όμως κυρίως εξαγωγική, με εκτιμώμενη λειτουργία τα τέλη του 2025. Η πλειοψηφία ανήκει στη ΔΕΗ (51%), με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να κατέχει το 29% και τη Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) το 20%.
Επίσης, η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές είτε ως μέτοχος (FSRU, ICGB) είτε ως επενδυτής έχοντας δεσμεύσει δυναμικότητα (Ρεβυθούσα), κυρίως όμως επεκτείνεται συστηματικά στη πράσινη μετάβαση, επενδύοντας πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Εντός του Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή φωτοβολταϊκών 500 MW σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, ενώ ο στόχος που έχει βάλει η διοίκηση αφορά ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο ισχύος 1 GW.
Ταυτόχρονα, αναπτύσσει επιπρόσθετα έργα ΑΠΕ 225 MW, βρίσκεται σε συζητήσεις και για ένα ακόμα ώριμο χαρτοφυλάκιο 150 MW, προτίθεται να ενσωματώσει μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά της πάρκα, ενώ σταθμίζει την προοπτική προσθήκης και αιολικών στο portfolio.