Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποια νέα έργα χτίζει η ΔΕΗ το πράσινο χαρτοφυλάκιο «εξωτερικού»

Ποια είναι τα επόμενα projects από Ρουμανία και δευτερευόντως Βουλγαρία και Ιταλία, που θα «βάλει στην πρίζα» το 2025 η ΔΕΗ. Ποια παίρνουν σειρά μετά τα δύο πρώτα ιταλικά φωτοβολταϊκά.

Με ποια νέα έργα χτίζει η ΔΕΗ το πράσινο χαρτοφυλάκιο «εξωτερικού»

Τα δύο πρώτα φωτοβολταϊκά που «βάζει στην πρίζα» της Ιταλίας η ΔΕΗ αποτελούν ορόσημο για την επιχείρηση, καθώς σηματοδοτούν την επίσημη είσοδο της στη μεγάλη γειτονική ενεργειακή αγορά, ωστόσο έχει ακόμη δρόμο μπροστά μέχρι να αποκτήσει έναν ικανό όγκο έργων στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εκείνη η «δεξαμενή» απ’ όπου θα προέλθουν τα περισσότερα νέα έργα που θα προστεθούν του χρόνου στο «portfolio εξωτερικού» της ΔΕH, είναι η Ρουμανία. Από τη χώρα αυτή, απ' όπου και ξεκίνησε η επέκταση της επιχείρησης εκτός συνόρων θα προέλθουν σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα νέα projects του διεθνούς της portfolio την επόμενη χρονιά, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Ιταλία.

Επιγραμματικά, πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο πέντε ρουμάνικων έργων, κυρίως φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 366 MW, που είναι έτοιμα προς κατασκευή και αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2025.

Από τη γειτονική Βουλγαρία, πρόκειται να προέλθει επιπλέον ένα φωτοβολταϊκό (165 MW) και από την αγορά της Ιταλίας πιθανότατα ένα με δύο cluster επίσης φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος γύρω στα 160 MW, τα οποία επίσης βρίσκονται υπό κατασκευή. Είναι δηλαδή πιθανό μέσα στην επόμενη χρονιά, το διεσπαρμένο γεωγραφικά και τεχνολογικά χαρτοφυλάκιο της ΔEΗ να ενισχυθεί με επιπλέον 600-700 MW από τις τρεις αυτές γειτονικές χώρες. 

Καταγράφεται μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μια επιτάχυνση στην υλοποίηση κάποιων στόχων που θα μπορούσαν και να επιτευχθούν ταχύτερα του αναμενόμενου, όπως συνέβη με τα δύο φωτοβολταϊκά στην Ιταλία ισχύος 32 MW που κατασκεύασε και παρέδωσε η Metlen στη ΔΕΗ, οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της μεταξύ τους συμφωνίας.

Κεντρικό από εδώ και πέρα ρόλο θα έχει επίσης η περαιτέρω τεχνολογική διαφοροποίηση του portfolio της ΔΕΗ, έχοντας πάντα το βλέμμα στην αξιοποίηση του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, με τον CEO της ΔΕH Γιώργο Στάσση, να μην αποκλείει κάποια νέα εξαγορά, εφόσον παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Απαντώντας στους αναλυτές το Νοέμβρη κατά τη παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου του ομίλου, είχε αναφέρει ότι ο μεγάλος κύκλος εξαγορών για την επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποια νέα κίνηση στην αγορά των αιολικών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν μας παρουσιαστεί μια ευκαιρία ενός καλού αιολικού πάρκου δεν θα την εκμεταλλευτούμε, ωστόσο διαθέτουμε όλη την γκάμα των εργαλείων για να πετύχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε», είχε δηλώσει αναφερόμενος στο αρκετά μεγάλο ομιλικό pipeline πράσινων έργων, άνω των 20 GW.

Ένα βασικό άλλωστε συστατικό του από εδώ και πέρα αφηγήματος της ΔEΗ, στο οποίο θέλει να δώσει έμφαση η επιχείρηση, πέρα από τη δημιουργία ενός πράσινου χαρτοφυλακίου κοντά στα 12 GW το 2027 (από 5,5 GW σήμερα) είναι η θωράκιση απέναντι στα όλο και πιο συχνά price volatility των αγορών.

Και έχει που θα ρίξει το από εδώ και πέρα βάρος της είναι στην ευέλικτη παραγωγή και την άμυνα απέναντι στις προκλήσεις, τόσο με μπαταρίες, μικρά υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμιευτικά, όσο και με δύο-τρεις ευέλικτες μικρές μονάδες φυσικού αερίου (peakers) που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr θα επιδιωχθεί να κατασκευαστούν στη Ρουμανία (300 MW), όπου απουσιάζει αυτή η τεχνολογία. Το σκεπτικό είναι να μπαίνουν στο σύστημα όταν οι τιμές κάνουν peak, «σερβίροντας» με ενέργεια την Ελλάδα όταν έχει ανάγκη, μέσω του βαλκανικού διαδρόμου όπου όσο θα αυξάνεται η παραγωγή από ΑΠΕ, τόσο θα μεγαλώνουν και οι όγκοι του trading από πλευράς ΔΕH.

Σε αυτή την επόμενη τριετία, που για τη ΔEΗ δεν είναι μόνο τριετία των ΑΠΕ, αλλά και του flexibility, αναφέρθηκε και προ ημερών από το συνέδριο της Capital Link ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Κωσταντίνος Μαύρος, μιλώντας για το στόχο επιπλέον 6,3 GW νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, προκειμένου η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου να «πιάσει» τα 11,6 GW το 2027. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v