Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Helleniq Energy αποκτά το 100% της Elpedison

(upd) Η εταιρεία περνά στα χέρια της Helleniq Energy χωρίς οι Ιταλοί της Edison να υποβάλουν προσφορά. Στα 164 εκατ. ευρώ το τίμημα, που μπορεί να φτάσει και τα 194 εκατ. ευρώ. Το τέλος μιας 15χρονης κοινής πορείας.

Πώς η Helleniq Energy αποκτά το 100% της Elpedison

Σε παιχνίδι για έναν φαίνεται ότι εξελίχθηκε τελικά η διαδικασία προσφορών - αντιπροσφορών για την Elpedison, η οποία περνά κατά 100% στα χέρια της Helleniq Energy με τίμημα ύψους 164 εκατ ευρώ, που μπορεί να φτάσει, μετά από αναπροσαρμογές και στα 195 εκατ ευρώ.

Κρίνοντας λίαν ικανοποιητική την αρχική προσφορά της Helleniq Energy για το 50% της Elpedison, ο έτερος μέτοχος, η ιταλική Edison, δεν υπέβαλε αντιπροσφορά, παρ' ότι μέχρι πρότινος πηγές της διέρρεαν ότι θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την εταιρεία, και έτσι το 100% της εταιρείας περνά κατευθείαν στον ελληνικό όμιλο. Είχε προηγηθεί η προσφορά της ελληνικής πλευράς στις 22 Νοεμβρίου, με την οποία και έκλεισε τελικά το deal.

«Το τίμημα για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V. ανέρχεται σε περίπου €164 εκατ., πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των €31 εκατ., που αφορούν σε διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου.

Το τελικό δηλαδή ποσό, ανάλογα και με τις απαιτήσεις που έχει η εταιρεία έναντι τρίτων, μπορεί να φτάσει σε λίγο κάτω από 200 εκατ. ευρω, που σημαίνει ότι η αποτίμηση για το 100% της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ ευρώ. Αν και ποτέ δεν είχε γίνει γνωστή η αποτίμηση των δύο ομίλων για το 100% της Elpedison, οι πληροφορίες τοποθετούσαν τους υπολογισμούς της Helleniq Energy στα περίπου 400 εκατ. και της Edison στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Την απάντηση στο ερώτημα γιατί η Edison δεν υπέβαλε αντιπροσφορά, τη δίνει η ίδια η ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας. «Η προσφορά της Helleniq Energy ύψους έως 195 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των equity, που αντιστοιχεί σε περίπου 540 εκατομμύρια για το 100% του Enterprise Value, αντιπροσωπεύει σημαντικό premium σε σύγκριση με τους συνήθεις πολλαπλασιαστές που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό αποτελεί ένδειξη της ισχυρής στρατηγικής αξίας που αποδίδει η Helleniq Energy στην Elpedison και των σημαντικών δυνητικών συνεργιών που μπορεί να διαμορφώσει στα πλαίσια της ευρύτερης βάσης του χαρτοφυλακίου της. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Edison αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά της Helleniq Energy», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική πλευρά.

Γιατί δεν υπέβαλαν αντιπροσφορά οι Ιταλοί

Κύκλοι μάλιστα των Ιταλών, εξηγούν ότι η Edison ουδέποτε ενήργησε με οπορτουνιστικά κριτήρια στη συγκεκριμένη υπόθεση, ότι εξαρχής είχα χαρακτηρίσει «υπέρογκο το ποσό που της προσφέρθηκε από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε πρώτη προσφορά», καθώς και ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν για επενδύσεις και στην Ελλάδα, από την οποία, όπως λέει, δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, κύκλοι της ιταλικής πλευράς, αναφέρουν ότι «με δεδομένη τη δυναμική της πρώτης οικονομικής προσφοράς, η υποβολή αντιπροσφοράς εκ μέρους μας, εκτός του ότι δεν θα εδράζονταν σε αντικειμενικά δεδομένα, θα ακολουθούνταν με βεβαιότητα, από υψηλότερη προσφορά του ελληνικού ομίλου, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε ένα αγώνα εξοντωτικών αντιπαραθέσεων».

Έπειτα και από την οριστική απόφαση της Hellenic Energy για πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ του 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Elpedison αποκτά για τον ελληνικό όμιλο τον ρόλο του αποκλειστικού πλέον οχήματος στην αγορά ρεύματος και αερίου.

Το τέλος του σίριαλ τον βρίσκει να κατέχει το 100% ενός παρόχου που έχει το 4ο μερίδιο στην ελληνική αγορά, (5,81% για το Νοέμβρη), έχοντας δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, μαζί με άδεια για FSRU αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Στο ερώτημα ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα της Elpedison, αν και νωρίς για εκτιμήσεις, το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στην ενεργειακή αγορά με υψηλότερα μερίδια και απαιτήσεις. Η επί μήνες συζήτηση και οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για το «διαζύγιο» έχουν αφαιρέσει σημαντικό μέρος από τη δυναμική της εταιρείας και έχουν πάει πίσω πολλά projects.

Η 15χρονη κοινή πορεία

Η 15χρονη συμμαχία της Helleniq Energy με την ιταλική Εdison ήταν ίσως η πιο μακράς διάρκειας κοινή επιχειρηματική πορεία στην ελληνική αγορά, όχι μόνο μεταξύ εγχώριου και ξένου παίκτη, αλλά συνολικότερα τις τελευταίες δεκαετίες.

Το «διαζύγιο» ήταν προεξοφλημένο εδώ και καιρό, τα δύο μέρη είχαν διαπιστώσει από κοινού ότι οι δρόμοι τους έπρεπε να χωρίσουν, καθώς επίσης ότι το σίριαλ θα πρέπει να λήξει σύντομα, χωρίς η υπόθεση να «σέρνεται» επί μήνες.

Οι δύο εταιρείες έδωσαν τα χέρια το 2009, σχηματίζοντας τη κοινή εταιρεία Elpedison, μια καθετοποιημένη οντότητα με παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και με «προίκα» δύο πολίτιμες άδειες, μια για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη και μια για FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Εδώ καιρό τα δύο μέρη ακολουθούσαν διαφορετική προσέγγιση ως προς την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων. Στη περίπτωση της Helleniq Energy, το βάρος έπεφτε ολοένα και περισσότερο στις ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που επηρέασε και τις όποιες αποφάσεις, όπως είχε δηλώσει το Νοέμβρη και ο επικεφαλής του ομίλου, Ανδρέας Σιαμίσιης, μιλώντας στους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Οι Ιταλοί από την πλευρά τους ήθελαν να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις γύρω από τη νέα μονάδα ηλεκτρισμού και το FSRU. Τα παραπάνω ενίσχυαν με τη πάροδο του χρόνου τις ρωγμές στις σχέσεις των δύο μετόχων, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κοινός τόπος για τη λήψη των ανάλογων αποφάσεων.

«Διαζύγιο σύντομης διάρκειας» είχε πάντως προβλέψει ο κ. Σιάμισιης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πορεία της υπόθεσης θα έχει διαφανεί το αργότερο μέσα στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί το αργότερο ως τα τέλη του 2024 και ότι θα είναι για το καλό και των δύο μετόχων», είχε αναφέρει ο Ελληνας CEO, μιλώντας για τις διαφορετικές στρατηγικές των δύο μετόχων, για το γεγονός ότι η Helleniq Energy κάνει μια ενεργή στροφή προς τις ΑΠΕ, προετοιμάζεται να γίνει ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος και επομένως αυτή η επιλογή κρίνει και τις όποιες αποφάσεις.

Μερικές μέρες μετά ακολούθησε η πρώτη προσφορά από την Helleniq Energy με βάση το λεγόμενο «ολλανδικό μοντέλο», βάσει του οποίου όποιος από τους δύο προτείνει πρώτος ένα τίμημα, ο άλλος είτε οφείλει να το αποδεχτεί, είτε να κάνει αντιπροσφορά.

Αποδείχθηκε ότι δεν χρειάστηκε δεύτερος γύρος, αφού η Εdison δεν απάντησε στην προσφορά της Helleniq Energy, πιθανώς γιατί έκρινε ικανοποιητικό το τίμημα. Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση, η ιταλική πλευρά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, είχε επιλέξει καιρό τώρα να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

 

* Δείτε την ανακοίνωση της Εdison στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v