Proxy wars, εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κατασκευαστικής αγοράς για τις μόλις τέσσερις πλέον εταιρείες 7ης τάξης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και όμιλο Aktor (που διαθέτει δύο πτυχία ανώτατης τάξης), ωστόσο το ενδιαφέρον φαίνεται να μετατοπίζεται στο μεσαίο τμήμα της αγοράς.
Η ΕΚΤΕΡ έχει εισέλθει στη διεκδίκηση του πτυχίου 7ης τάξης ήδη από το 2022, εκτιμώντας πως αποτελεί «επιτακτική κίνηση για το μέλλον της», όπως ανάφερε χθες στο πλαίσιο της επαναληπτικής έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων της ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος Θ. Σίψας, σημειώνοντας πως οι επόμενες κρίσεις πτυχίων θα δημιουργήσουν νέες στρεβλώσεις.
Κατά τις εκτιμήσεις του, αν κι εφόσον λειτουργήσουν οι προβλέψεις του νόμου, η ενεργοποίηση του Π.Δ. και των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων, θα υπάρξει αναβάθμιση πτυχίων 7ης τάξης για επιπλέον πέντε εταιρείες, ενώ τα «χαλαρότερα» κριτήρια θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση πτυχίων 6ης τάξης νέες εταιρείες, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό σε σημεία οριακής βιωσιμότητας.
Κατά τον κ. Σίψα, από τις 35 εταιρείες 6ης τάξης (31 εξ αυτών έχουν ενημερότητα), θα δημιουργηθούν 90, που με τη σειρά τους ιστορικά, λόγω έντασης ανταγωνισμού, θα προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις (ήδη στο 30%) και θα δημιουργήσουν νέες βόμβες βιωσιμότητας έργων.
Κατά τον ίδιο, η κίνηση διεκδίκησης πτυχίου 7ης τάξης δίνει μέλλον στη εταιρεία και την αποδεσμεύει από τις υφιστάμενες στρεβλώσεις και θα της επιτρέψει να διεκδικήσει δημόσια έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού, αλλά και να εισέλθει στο γκρουπ των «μεγάλων» στα ιδιωτικά έργα, καθώς κι εκεί λειτουργεί η προκατάληψη των μεγάλων ομίλων.
Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε κατά την επαναληπτική έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας η απορρόφηση της Ενεργειακός Κόμβος, που θα της επιτρέψει την κάλυψη των βασικών κριτηρίων για την απόκτηση αναβαθμισμένου πτυχίου, διαμορφώνοντας το ποσοστό του Αθ. Σίψα στο 19,6% από 18%, χωρίς μεταβολή ποσοστών για τους υφιστάμενους μετόχους.
Η εταιρεία μετά τη συγχώνευση θα έχει ίδια κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ, πάγια 40 εκατ. ευρώ και μέσο τζίρο τριετίας ύψους 70 εκατ. ευρώ, μεγέθη που πλησιάζουν τις απαιτήσεις του νόμου περί αναβάθμισης.
Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο του ΥΠΕΝ, οι αιτήσεις αναβάθμισης πρέπει να υποβληθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2025, με τη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ να εκτιμά πως αν δεν καλύψει πλήρως τα κριτήρια (κι από τα κέρδη χρήσης 2024) θα προβεί σε μια μικρή ΑΜΚ και στην αναζήτηση «δάνειας εμπειρίας» για τα τεχνικά προαπαιτούμενα.
Τα έργα
Πέραν της θεσμικής της προετοιμασίας η εταιρεία προχωρά στη διεκδίκηση έργων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 70 εκατ. ευρώ αφορούν σε δημόσια έργα.
Ειδικότερα, ως όμιλος αναμένει τη διευθέτηση των όρων για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση στην Πάρο (5άστερη μονάδα), ύψους 55 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη λάβει έγκριση τραπεζικής χρηματοδότησης ύψους 42 εκατ. ευρώ από την Τρ. Πειραιώς μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η εταιρεία διεκδικεί και το έργο κατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων στη Χαλκιδική (project Golman Sachs), με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκεται στη short list για συμβόλαιο Early Contractor Involment, μετά την αποχώρηση μεγάλων παικτών της αγοράς.