Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα χειριστούν οι τράπεζες την αποαναγνώριση του DTC

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός. Γιατί ΕΤΕ και Eurobank θα είναι στην πρώτη ταχύτητα. Το υψηλό κεφαλαιακό «πλεόνασμα» και η συντομότερη διαδρομή. Το «κρυφό» πλεονέκτημα Πειραιώς, Alpha.

Πώς θα χειριστούν οι τράπεζες την αποαναγνώριση του DTC

Με διαφορετική ταχύτητα ανά τράπεζα προβλέπεται να υλοποιηθεί η αποαναγνώριση οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits-DTCs) από τα εποπτικά κεφάλαια, δεδομένων των διαφορών σε ύψος κεφαλαίων, προβλεπόμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και επιδιωκόμενο payout ratio.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των συστημικών τραπεζών, με τις ευλογίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), επιτρέπει στις πιο αδύναμες κεφαλαιακά τράπεζες να ολοκληρώσουν την αποαναγνώριση του DTC στον μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς την ίδια στιγμή να αποτρέπει τις υπόλοιπες από ταχύτερη προσαρμογή.

Και αυτό επειδή εδράζεται στον εξής απλό μηχανισμό: το ύψος της εποπτικής προσαρμογής, το ποσό εποπτικού κεφαλαίου, δηλαδή, που θα «καίνε» οι τράπεζες προκειμένου να επιταχύνουν την αποαναγνώριση DTC, θα αντιστοιχεί στο 29% του payout ratio, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Ο μηχανισμός

Αν μια τράπεζα κλείσει το 2025 με καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ και λάβει εποπτική έγκριση να ανταμείψει τους μετόχους με 500 εκατ. ευρώ (σ.σ. payout ratio 50%), μέσω μερίσματος ή/και προγράμματος επαναγοράς μετοχών, θα «κάψει» εποπτικό κεφάλαιο 145 εκατ. ευρώ (29% των 500 εκατ. ευρώ). Αν διανείμει 600 εκατ. ευρώ, η εποπτική προσαρμογή ανεβαίνει στα 174 εκατ. ευρώ.

Ο παραπάνω μηχανισμός διαθέτει το πλεονέκτημα της μη νομοθετικής ρύθμισης, καθώς δεν εμπλέκεται κάπου η Ελληνική Δημοκρατία, ενώ απελευθερώνει εν δυνάμει τις τράπεζες από τον «αστερίσκο» ποιότητας των κεφαλαίων, λόγω της υψηλής συμμετοχής του DTC στα εποπτικά τους κεφάλαια. Πλέον, όποια εγχώρια συστημική τράπεζα διαθέτει υψηλή δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου ή/και υψηλό κεφαλαιακό πλεόνασμα μπορεί να αιτηθεί υψηλότερο payout ratio, «καίγοντας» εμπροσθοβαρώς εποπτικό κεφάλαιο.

Επομένως, μπορεί να επιτύχει πλήρη αποαναγνώριση νωρίτερα από τo 2034, που ανακοίνωσε η Πειραιώς. Αρκεί, βέβαια, η άσκηση να βγαίνει…

Στην πρώτη ταχύτητα ETE και Eurobank

Στην πρώτη ταχύτητα ως προς τη δυνατότητά τους να «κάψουν» εποπτικό κεφάλαιο, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταμοιβή μετόχων (μέρισμα ή/και buyback), βρίσκονται, σύμφωνα με την αγορά, Eθνική Τράπεζα και Eurobank. H πρώτη διαθέτει το υψηλότερο κεφαλαιακό πλεόνασμα και κυρίως προβλέπει ισχυρή παραγωγή οργανικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο, η Εθνική αναμένει ότι το κεφαλαιακό της «πλεόνασμα» θα ξεπεράσει στις 31/12/2026 τις 900 μονάδες βάσης (σ.σ. άνω των 3,7 δισ. ευρώ). Αν, δηλαδή, δεν μοιράσει μερίσματα θα διαθέτει, στο τέλος του 2026, δείκτη CET1 άνω του 23%, με ελάχιστη εποπτική απαίτηση 14%.

Στις 30 Ιουνίου φέτος, ο CET1 (σ.σ. Fully Loaded) διαμορφώθηκε σε 18,3%, αφαιρούμενου του 40% των κερδών χρήσης που επιδιώκεται να διανεμηθούν. Διατηρεί, δηλαδή, κεφαλαιακό «πλεόνασμα» 430 μονάδων βάσης (1,76 δισ. ευρώ). Κατά την ίδια ημερομηνία, το DTC ανερχόταν σε 3,6 δισ. ευρώ (σ.σ. 51,6% του CET1). Ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από την παραγωγή οργανικών κεφαλαίων της τετραετίας 1/1/2023 με 31/12/2026.

Ως εκ τούτου, διαθέτει τη δυνατότητα λόγω υψηλής κεφαλαιακής βάσης και ισχυρής παραγωγής κεφαλαίου να αποαναγνωρίσει ταχύτερα από τη 10ετία το DTC, βελτιώνοντας το payout ratio.

H Eurobank διατηρούσε στις 30/6 CET1 16,2% και DTC 3,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσε σε 39% των εποπτικών της κεφαλαίων (σ.σ. με πλήρη ενοποίηση Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου). Παρότι έχει χαμηλότερο κεφαλαιακό πλεόνασμα από την ΕΤΕ, διαθέτει πιο σύντομη διαδρομή για την πλήρη αποαναγνώριση DTC. Τόσο η ΕΤΕ, όσο και η Eurobank για να «κάψουν» κεφάλαια CET1 θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις (π.χ. Additional Tier I), διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κόστος.

Το «κρυφό» πλεονέκτημα Πειραιώς και Alpha

Πειραιώς και Alpha διαθέτουν μεν το χαμηλότερο κεφαλαιακό πλεόνασμα, έχουν, όμως, τη δυνατότητα να αβγατίζουν το κεφάλαιό τους, χάρη στο απόθεμα αναβαλλόμενου φόρου (Deferred Tax Assets-DTA), που αφαιρείται από τα εποπτικά τους κεφάλαια (excess DTA).

Στις 31/12/2023, Πειραιώς και Alpha είχαν excess DTAs περίπου 1,8 δισ. έκαστη, με τις Eurobank και ΕΤΕ να διαθέτουν 200 με 300 εκατ. ευρώ. Πειραιώς και Alpha για κάθε 1 δισ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας θα προσθέτουν κεφάλαια 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ, κλείνοντας, έτσι, την ψαλίδα ως προς το ύψος των κεφαλαίων με τις ΕΤΕ και Eurobank.

Η Πειραιώς θα έχει το 2025, βάσει της καθοδήγησης, προ φόρων κέρδη 1,35 δισ. ευρώ. Από τον φόρο θα συμψηφίσει υποχρεωτικά 183 εκατ. ευρώ DTC. Το υπόλοιπο της υποχρέωσης καταβολής φόρου θα συμψηφισθεί με απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου (DTA).

Επομένως, το excess DTA, που ανερχόταν στις 30/9 σε 1,6 δισ. ευρώ (1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους με βάση την πρόβλεψη διοίκησης), θα μειωθεί το 2025 κατά 170 με 200 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς υπολογίζει μεσοσταθμική μείωση 200 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την τριετία 2025-27. Ως εκ τούτου, θα έχει όφελος 600 εκατ. ευρώ στα κεφάλαια στην τριετία καθώς μειώνεται ισόποσα το excess DTA, το οποίο αφαιρείται από τα κεφάλαια.

Τέλος, Πειραιώς και Alpha έχουν «κτίσει» τα συνολικά τους κεφάλαια με πιο ευέλικτη σύνθεση ( λόγω ΑΤ1). Για παράδειγμα η Πειραιώς διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 20% και MREL 29%.

Υπενθυμίζεται ότι το DTA χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στις οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, το γνωστό DTC, το οποίο προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια κατά 100%. Η δεύτερη προκύπτει από τη δυνατότητα που παρέχει το πλαίσιο της Βασιλείας να συμπεριλαμβάνεται στα κεφάλαια DTA, που αντιστοιχεί ως το 10% των κεφαλαίων, σταθμισμένο κατά 250%.

Το υπόλοιπο DTA αφαιρείται από τα κεφάλαια (excess DTA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v