Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 27,28 εκατ. για τους γαλατάδες του Ολύμπου

Αναχρηματοδότηση δανεισμού 300 εκατ. και τροποποιητική πράξη ομολογιακού 50 εκατ. ευρώ. Πώς η πρώην θυγατρική της ΔΕΛΤΑ στη Βουλγαρία συνέβαλε σε κέρδη, πωλήσεις και εξαγωγές, του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Κέρδη 27,28 εκατ. για τους γαλατάδες του Ολύμπου

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της οικογένειας Σαράντη, βρίσκεται σε μια πορεία που λίγοι στον κλάδο θα μπορούσαν να προβλέψουν πριν από κάποια χρόνια, όταν στην αγορά μεσουρανούσαν εταιρείες όπως η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ.

Τα αδέλφια Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης, που ξεκίνησαν ως τοπικοί παίκτες, καλύπτοντας κυρίως τις γαλακτοκομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου, έχουν πλέον δημιουργήσει ένα σημαντικό παραγωγικό αποτύπωμα στα Βαλκάνια.

Μια επιχειρηματική ιστορία που ξεκίνησε το 1985 από την «ΑΦΟΙ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ Ο.Ε.», για να ακολουθήσει το 1999 η παραγωγική επέκταση στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό τη Ρουμανία, το σερί απόκτησης προβληματικών εταιρειών στην Ελλάδα, και το νέο εργοστάσιο στην Κύπρο.

Όμως καθοριστικό ρόλο στα τελευταία οικονομικά στοιχεία, που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων στα 600,118 εκατ. ευρώ, ένα άλμα από τα 493,845 εκατ. ευρώ το 2022, έχει διαδραματίσει η United Milk Company.

Η βουλγαρική εταιρεία που εξαγόρασε από τη ΔΕΛΤΑ ο όμιλος από τον Θεσσαλικό κάμπο -σ.σ. η συμφωνία εξαγοράς ολοκληρώθηκε στο α' τρίμηνο του 2023- έχει συμβάλει και στις εξαγωγές, που έχουν φθάσει στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών και του EBITDA

Πέρυσι τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου αυξήθηκαν 44,7% στα 94,120 εκατ. ευρώ, τα EBIT σημείωσαν άνοδο 28,61% στα 52,475 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν αύξηση 3,38% στα 27,286 εκατ. ευρώ, λόγω και των υψηλών χρηματοοικονομικών εξόδων που εκτοξεύθηκαν στα 21,072 εκατ. ευρώ από 7,695 εκατ. ευρώ το 2022.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο όμιλος που απασχολεί 1.947 άτομα (+24% σε σχέση με το 2022) ποντάρει στην επέκταση στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που παρέχουν ένα μαξιλάρι έναντι των προκλήσεων στην εσωτερική αγορά.

Για να υποστηρίξει αυτή την ανάπτυξη, η διοίκηση του ομίλου θεωρεί τη λειτουργική αναδιοργάνωση -παραγωγής και δικτύων διανομής- ως διαρκή προτεραιότητα σε έναν κλάδο όπου το κόστος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Παράλληλα βασική επιδίωξη είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η κεφαλαιακή ενίσχυση της μητρικής και των θυγατρικών της μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις δανειακές του υποχρεώσεις, ο όμιλος προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε αναδιάρθρωση μεγάλου μέρους του μακροπρόθεσμου χρέους. Μέσω του νέου ομολογιακού δανείου οκταετούς διάρκειας και ύψους 300 εκατ. ευρώ, με διοργανώτρια την ALPHA BANK, αναχρηματοδότησε μέρος του υπάρχοντος μακροπρόθεσμου δανεισμού κατά 244,5 εκατ. ευρώ και κατά ποσό 55,5 εκατ. ευρώ την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών σκοπών.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου τροποποιητική πράξη με την Εθνική Τράπεζα για αλλαγή ημερομηνίας λήξεως ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ που είχε λάβει στις 20 Φεβρουαρίου του 2023. Η αρχική ημερομηνία λήξης του δανείου ήταν εντός 2024, ενώ η νέα ημερομηνία είναι η 31η/10/2025.

Στο τέλος του 2023 οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου εμφανίζονται αυξημένες κατά 38,03% στα 298,444 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες κατά 42,22% στα 141,294 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ορκωτό, ο οποίος εκφράζει βάση γνώμη με επιφύλαξη, ο όμιλος και η εταιρεία κατέταξαν δανειακές υποχρεώσεις 120 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στις μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, ενώ θα έπρεπε να τις κατατάσσουν στις βραχυπρόθεσμες. Κατά συνέπεια οι «Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις» του Ομίλου και της Εταιρείας εμφανίζονται αυξημένες κατά 120 εκατ. ευρώ και κατά 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και οι «Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις» εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες.

Αυξημένες κατά 34,38% ήταν και οι λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, λόγω κυρίως της αύξησης των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων και κατά 53,73% οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v