Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βig business» του Γιώργου Προκοπίου στην αθηναϊκή Ριβιέρα

Μετά την απόκτηση οικοπέδων στο Ελληνικό και τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις, ο εφοπλιστής απέκτησε συμμετοχή στον εμβληματικό Αστέρα Βουλιαγμένης. Το παρασκήνιο της συμφωνίας.

«Βig business» του Γιώργου Προκοπίου στην αθηναϊκή Ριβιέρα

Το μπαράζ επενδύσεων στην αθηναϊκή Ριβιέρα συνεχίζει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος μετά την απόκτηση οικοπέδων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, απέκτησε συμμετοχή στον θρυλικό «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Αν και το ποσοστό συμμετοχής, όπως και το αντίστοιχο τίμημα, παραμένουν για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, το «χρυσό» deal αφορά την πώληση ποσοστού άνω του 30% του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Βουλιαγμένης από την AGC Equity Partners Holding Ltd στον εφοπλιστή, έναντι ποσού στην περίμετρο των 300 εκατ. ευρώ.

Πηγές με γνώση της συμφωνίας, πάντως, εκτιμούν ότι το τίμημα ενδεχομένως να μην αφορά μόνο την «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη ΑΞΕ», η οποία εκμεταλλεύεται το συγκρότημα Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, αλλά και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τη μαρίνα και την παραλία, δηλαδή την «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» και την «Astir Beach Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, στις 2 Ιανουαρίου του 2023, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ενέκρινε την σύσταση της νέας εταιρείας με την επωνυμία «Astir Beach Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», που προήλθε από τη μερική διάσπαση του κλάδου εκμετάλλευσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, μιλούν για μία «στοχευμένη κίνηση» από τον μετρ του real estate -δεδομένου ότι ο εφοπλιστής έχει επενδύσει σε περισσότερα από 2.500 ακίνητα ανά τον κόσμο-, που δεν τον καθιστά έναν απλό μέτοχο μειοψηφίας αλλά του δίνει λόγο στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, με την απόκτηση συμμετοχής στον εμβληματικό «Αστέρα Βουλιαγμένης», ο Γ. Προκοπίου επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, αφού κατά το παρελθόν συμμετείχε επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης και ως εκ τούτου γνωρίζει από πρώτο χέρι τη δυναμική τόσο του συγκροτήματος όσο και της ευρύτερης περιοχής στην οποία άλλωστε επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχου βεληνεκούς συμφωνία είναι και αυτή που προηγήθηκε με τη Lamda Development για την απόκτηση οικοπέδων στο Ελληνικό, με στόχο την ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων, όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα. Το συνολικό τίμημα της συγκεκριμένης συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, με το κόστος της συνολικής επένδυσης να προσδιορίζεται κατά τις πληροφορίες στα 500 εκατ. ευρώ.

Διεθνές εκτόπισμα

Αν και είναι ευρέως γνωστός για την ηγετική θέση που κατέχει στη ναυτιλία, ο Γ. Προκοπίου θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον κλάδο του real estate στην Ελλάδα. Και όχι άδικα, αφού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει επενδύσει σε πάνω από 2.500 ακίνητα παγκοσμίως. Το χαρτοφυλάκιο που έχει αναπτύξει περιλαμβάνει οικόπεδα, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους, όπως επίσης και κατοικίες.

Σήμερα, οι τρεις ναυτιλιακές εταιρείες του ομίλου, οι Dynagas, Dynacom και Sea Traders, διαχειρίζονται έναν μικτό στόλο 135 πλοίων. Πρόσφατα, μάλιστα, η Dynacom Tankers Management πούλησε τρία δεξαμενόπλοια έναντι συνολικού τιμήματος 72 εκατ. δολαρίων.

Το ναυπηγικό πρόγραμμα του Γιώργου Προκοπίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνει πάνω από 70 πλοία, ενώ στόχος είναι η ανανέωση του στόλου των εταιρειών του ομίλου σε βάθος 20ετίας.

Τον Μάρτιο του 2015, η περιουσία του έφτανε τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το 2016 το ναυτιλιακό περιοδικό Lloyd's List τον κατέταξε στη 12η θέση στον κατάλογο με τα 100 άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

To deal της AGC για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Η AGC Equity Partners απέκτησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης το 2016, έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μία εταιρεία επενδύσεων που ιδρύθηκε το 2009 και σήμερα έχει ενεργητικό υπό διαχείριση που ανέρχεται σε περισσότερα από 6,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η AGC Equity Partners και η Four Seasons ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Four Seasons Resort Mykonos, ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού συγκροτήματος στο νησί των Ανέμων, το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του το καλοκαίρι του 2025.

Αυτή είναι επί της ουσίας η δεύτερη επένδυση της AGC στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά και την ανάπλαση της χερσονήσου Astir Palace στη Βουλιαγμένη, η οποία περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, την Astir Marina και την παραλία Astir Beach.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v