Διατηρητέο στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε 5άστερο ξενοδοχείο

Την αναδιαμόρφωση του ακινήτου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 21 και Κομνηνών 9 «τρέχει» η «Όμικρον Άλφα ΙΚΕ», συμφερόντων Κώστα Αμοιρίδη. Το «πράσινο φως» από το υπ. Πολιτισμού.

Διατηρητέο στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε 5άστερο ξενοδοχείο

Το «πράσινο φως» για τη μετατροπή ενός από τα πιο εμβληματικά διατηρητέα ακίνητα της Θεσσαλονίκης σε πολυτελές ξενοδοχείο έδωσε προ ημερών το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων ενέκρινε την αποκατάσταση του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 21 και Κομνηνών 9 με στόχο την επανάχρησή του ως ξενοδοχείο 5 αστέρων με καταστήματα.

Το ακίνητο, στο οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν το ξενοδοχείο «Tourist», είναι ιδιοκτησίας του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Κώστα Αμοιρίδη, γνωστού από τη δραστηριοποίησή του στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Το project, φορέας του οποίου είναι η εταιρεία «Όμικρον Άλφα ΙΚΕ», προβλέπει την αναμόρφωση του τέταρτου ορόφου και την προσθήκη καθ’ ύψος πέμπτου ορόφου και δώματος, μία επένδυση που κινείται στην περίμετρο των 5 εκατ. ευρώ.

Οι όροι

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το ακίνητο είναι διατηρητέο, βρίσκεται στο κέντρο της βορειοελλαδίτικης πόλης και στόχος είναι να μην προκληθεί «αλλοίωση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας του ευρύτερου ιστορικού τόπου», το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε όρους για την ανάπλασή του.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου θα πρέπει να γίνει με υλικά συμβατά με τα αρχικά, χωρίς επενδύσεις, και με διατήρηση-αποκατάσταση των στοιχείων που συνθέτουν τον αυθεντικό του διάκοσμο.

«Σε περίπτωση που κατά την εκτέλεση των εργασιών προκύψουν νέα στοιχεία σχετικά με την αρχική μορφή των κύριων όψεων του κτιρίου στη ζώνη του ισογείου ή διαπιστωθούν διαφορές σε σχέση με την πρόταση αποκατάστασής τους, να υποβληθεί αντίστοιχη πρόταση τροποποίησης στην ΥΝΜΤΕ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο επαναχρωματισμός του κτηρίου να γίνει μετά από εφαρμογή δειγμάτων, σε συνεργασία με την ΥΝΜΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας», επισημαίνεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ένας από τους όρους προβλέπει την υποβολή στην ΥΝΜΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας προς έγκριση σχέδια της πινακίδας σήμανσης του ξενοδοχείου, η οποία θα πρέπει να είναι περιορισμένων διαστάσεων, μη φωτεινή και μη ηλεκτροδοτούμενη.

Η ιστορία του ξενοδοχείου

Το «Tourist Hotel» ήταν ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1921, με χρήση ξενοδοχείου στους ορόφους και καταστημάτων στο ισόγειο, και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983.

Το ξενοδοχείο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, είχε στο παρελθόν δυναμικότητα 35 δωματίων. Το 2020 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η οικογένεια Παπαϊωάννου, ως συνιδιοκτήτριες του ακινήτου, προχώρησαν στην προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο την πώλησή του. Πλειοδότης του διαγωνισμού αναδείχθηκε η οικογένεια Αμοιρίδη.

Το πλάνο ανάπλασης του πρώην «Tourist Hotel» προβλέπει, πέρα από την αναμόρφωση του τέταρτου ορόφου και την προσθήκη πέμπου, την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας με συνολικά 52 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι η Αμοιρίδης - Σαββίδης Α.Ε. δραστηριοποιείται από το 1989 στον χώρο εισαγωγής και εμπορίας οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Η εταιρεία έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως και διακινεί ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα μεγάλα brands στο χώρο του οικιακού εξοπλισμού όπως η Morris, η United και η F&U.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v