Η γραμμή της ΤτΕ για ενοποίηση τραπεζών και ασφάλιση καταθέσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση σε επίπεδο ευρωζώνης για την τραπεζική ενοποίηση που θα φέρει ενιαία εγγύηση καταθέσεων και θα ανοίξει τον δρόμο για διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών.

Η γραμμή της ΤτΕ για ενοποίηση τραπεζών και ασφάλιση καταθέσεων

Υπέρ της δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων εντός της ευρωζώνης τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο κείμενο της Έκθεσης για την Νομισματική Πολιτική. Ωστόσο, προαπαιτούμενο για την ταχύτερη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, είναι η τραπεζική ενοποίηση και η θέσπιση του κοινού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων.

Το ζήτημα της δημιουργίας ανταγωνιστικών έναντι των αμερικανικών και κινεζικών τραπεζών έχει ανοίξει σε επίπεδο ευρωζώνης και θρυαλλίδα αποτελεί η πρόταση της Unicredit για εξαγορά της Commerzbank και αφορά πιθανόν σε δεύτερο χρόνο και την ελληνική τραπεζική αγορά.

Με βάση την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων με την επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων και οι πολιτικές εξελίξεις με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ εντείνουν την αβεβαιότητα. Συνεπώς, σε ένα περιβάλλον εντεινόμενων εξωτερικών επιδράσεων με υψηλή διασύνδεση και ταχεία μετάδοση των κινδύνων, η προώθηση μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην απαλοιφή των εγγενών αδυναμιών της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρεται στην Έκθεση.

Διαχείριση κρίσεων και ασφάλιση καταθέσεων

Η δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme - EDIS) σε επίπεδο τραπεζικής ένωσης κρίνεται, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ιδίως σε περίπτωση διασυνοριακών αναταράξεων και συστημικών κρίσεων.

«Η θέσπιση ενός κοινού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων (common framework for Crisis Management and Deposit Insurance - CMDI) θα διευκολύνει την ενοποίηση του ‒ σήμερα κατακερματισμένου ‒ τραπεζικού τομέα στην ΕΕ», τονίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις πολιτικής της έκθεσης Ντράγκι εκτιμάται ότι θα συμβάλουν αφενός στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ΕΕ και αφετέρου στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πλέον θα υπάγονται σε ένα ομοιόμορφο πλαίσιο κανονιστικής ρύθμισης και εξυγίανσης.

Τέλος, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, αξιολογούνται «θετικά διασυνοριακές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενοποίηση τραπεζικών σχημάτων και τη διαμόρφωση οντοτήτων με κρίσιμο μέγεθος για να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο», καταλήγει το κείμενο της Έκθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v