Γιατί η Fraport Greece δεν ποντάρει πλέον στη «high season»

Η στρατηγική της εταιρείας που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η εικόνα σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση από το εξωτερικό στα 2μηνα που προηγούνται και έπονται της θερινής «υψηλής» περιόδου.

Γιατί η Fraport Greece δεν ποντάρει πλέον στη «high season»

Στη στρατηγική που ακολουθεί η Fraport Greece στην κατεύθυνση τόνωσης της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) στα άκρα της σεζόν, δηλαδή στους μήνες που προηγούνται ή έπονται της περιόδου υψηλής ζήτησης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου North America/Central Europe Airport Issues Conference (IAAE).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στα 13 από τα 14 αεροδρόμια (εξαιρουμένου εκείνου της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι βρίσκεται σε μεγάλο αστικό κέντρο και δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητα) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ο Μάρτιος του 2023 σημείωσε άνοδο 12,7% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και ο Απρίλιος βρέθηκε στο συν 15,5% σε ετήσια βάση.

Συνολικά το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου διακινήθηκαν 176.000 επιβάτες επιπλέον στα 13 αεροδρόμια. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση στα 13 αεροδρόμια της Fraport Greece αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε ποσοστό 26,2% σε σχέση με το 2019, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης 17,7% σημειώθηκε και τον Νοέμβριο, με συνολικά 559.000 επιβάτες επιπλέον να διακινούνται στους συγκεκριμένους αερολιμένες.

Βέβαια, και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε αύξηση της κίνησης στα άκρα της σεζόν (shoulder months), σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό. Πιο αναλυτικά, το περσινό δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ενισχύθηκε κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου η κίνηση αυξήθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των 14 αεροδρομίων, σύμφωνα με τον Γ. Βήλο, η επιβατική κίνηση θα φτάσει τα 35,9 εκατ. επιβάτες για το 2024, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο της επιβατικής κίνησης κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι μόνο φέτος καταγράφηκαν 51 νέα δρομολόγια από και προς τα 14 αεροδρόμια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια και στην ανάπτυξη του δικτύου εξωτερικού των 14 αεροδρομίων, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση του μεριδίου τους σε επίπεδο διεθνούς κίνησης.

Συγκεκριμένα, φέτος η απευθείας διεθνής κίνηση αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής επιβατικής κίνησης των 14 αεροδρομίων από 73% το 2016, ενώ αν προστεθούν και οι επιβάτες που φτάνουν στους συγκεκριμένους αερολιμένες μέσω Αθήνας το ποσοστό ανεβαίνει στο 85%.

Μάλιστα, προτεραιότητα για τη Fraport Greece αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου των αεροδρομίων που διαχειρίζεται με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την άλλη άκρη του Ατλαντικού να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επικεφαλής της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece προσγειώνονται 95 αεροπορικές εταιρείες, συνδέοντας την Ελλάδα με 39 χώρες ανά τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v