Νέο τουριστικό project 85 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Τσάκου

Η εφοπλιστική οικογένεια δρομολόγησε την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών στην Ιθάκη. Δεύτερο τουριστικό project μετά το «Ξενία» της Χίου.

Νέο τουριστικό project 85 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Τσάκου

Την ανάπτυξη μιας πολυτελούς τουριστικής μονάδας στην Ιθάκη έχει δρομολογήσει η εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του δεύτερου αμιγώς τουριστικού project της.

Φορέας της επένδυσης στο νησί του Ιονίου, προϋπολογισμού 85,45 εκατ. ευρώ, είναι η «Άτοκος Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», στην οποία συμμετέχουν ο Νικόλαος και ο Παναγιώτης Τσάκος (φωτ.).

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας στη θέση Φιλιατρό Ιθάκης με την ονομασία «Epic_O» και αφορά την ανάπτυξη ενός ξενοδοχειακού καταλύματος, πολυτελών κατοικιών, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τουριστικού λιμένα σε μια ιδιωτική έκταση 873 στρεμμάτων.

Ο φάκελος της επένδυσης κατατέθηκε τον Ιούλιο στην Enterprise Greece προκειμένου το project να ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων για τη λήψη των κινήτρων χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης, καθώς και για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

«Στόχος του είναι ο συνδυασμός της τουριστικής ανάπτυξης υψηλών προδιαγραφών με την προστασία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής και την προώθηση της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Ιθάκης», αναφέρεται στον σχετικό φάκελο, με το έργο να βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η ανάπλαση του «Ξενία» της Χίου

Η επένδυση στην Ιθάκη δεν είναι, πάντως, το πρώτο τουριστικού χαρακτήρα project για την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Είχε προηγηθεί το 2020 η ανακήρυξη της εταιρείας «Avlum Enterprises Company Limited», συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου Τσάκου, ως αναδόχου του διαγωνισμού που είχε «τρέξει» η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την αξιοποίηση και λειτουργία του ιστορικού «Ξενία» Χίου ως σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας.

Το «Ξενία» της Xίου, τόπου καταγωγής του πατριάρχη της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγιώτη Τσάκου, που παρέμενε για χρόνια ανεκμετάλλευτο, μισθώθηκε για 40 χρόνια στην εταιρεία Avlum, με ετήσιο μίσθωμα  30.000 ευρώ. Η εταιρεία ανέλαβε την ανάπλαση του «Ξενία» με στόχο την αναγέννησή του και τη μετατροπή του σε ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 24 δωματίων, με κοινόχρηστους χώρους καθώς και χώρους εστίασης και αναψυχής.

Το «Ξενία» Χίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου και συγκεκριμένα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της. Απέχει μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι της Χίου και περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, δομημένης επιφάνειας περί τα 1.600 τ.μ., δυναμικότητας 50 κλινών και επί έκτασης εμβαδού περί τα 1.670 τ.μ.

Το ιστορικό ακίνητο αποτελεί έργο του Αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη, κατασκευάστηκε το 1958 και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί ιδιαίτερο και σημαντικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και της πρώτης συντονισμένης κρατικής προσπάθειας για τη δημιουργία πρότυπων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα.

Εκτός από το «Ξενία» Χίου, η εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, μέσω της Avlum, συμμετείχε, στο πλαίσιο διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο σχήμα που απέκτησε το 2018 το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια. Από το συγκεκριμένο σχήμα ο όμιλος Τσάκου αποχώρησε το 2022.

Το νησί της οικογένειας

Στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τσάκου βρίσκεται και ένα νησί ακριβώς απέναντι από την Ιθάκη, που ονομάζεται Άτοκος. Πρόκειται για ένα βραχώδες νησί στο Ιόνιο, έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη. Είναι, δε, μια από τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000.

Οι πληροφορίες θέλουν την εφοπλιστική οικογένεια να διοργανώνει κάθε χρόνο στο νησί, και συγκεκριμένα στην παραλία που έχει ονομαστεί «One House Bay», ένα τραπέζι. Το μοναδικό κτίσμα του νησιού είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, η Άτοκος είχε φιγουράρει σε λίστες εταιρειών real estate με ιδιωτικά νησιά προς πώληση, με τιμή στα 40 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία του ομίλου Τσάκου ξεκίνησε το 1970, όταν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος απέκτησε το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε την εταιρεία Tsakos Shipping & Trading S.A., η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα του Tsakos Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v