Τα ντεσού του ντιλ της Quest με GLS για την ACS

Υψηλά κέρδη από υπεραξίες θα εγγράψει η Quest, όταν ρευστοποιήσει το 20% της ACS έναντι €74 εκατ. Πολλαπλάσια κέρδη και ταμειακές ροές θα καρπωθεί σε περίπτωση που η GLS ασκήσει δικαίωμα αγοράς του υπόλοιπου 80%.

Τα ντεσού του ντιλ της Quest με GLS για την ACS
O πρόεδρος του Ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας

Μέσα από μια σύνθετη συμφωνία με την GLS, αντικείμενο της οποίας είναι η πώληση της θυγατρικής της ACS, η Quest Holdings φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη, κάτω από οποιοδήποτε σενάριο και να συμβεί στο μέλλον. 

Ειδικότερα, η Quest συμφώνησε την πώληση του 20% της ACS προς 74 εκατ. ευρώ και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στην GLS να αποκτήσει το υπόλοιπο 80% έναντι 296 εκατ. ευρώ σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα. Από τη στιγμή που η GLS δεν ασκήσει το δικαίωμά της, τότε η Quest δύναται να επαναγοράσει το 20% της ACS έναντι τιμήματος που θα προκύψει από κάποιο μηχανισμό, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε. 

Πού μπορεί όμως να οδηγήσει το συγκεκριμένο deal;

Πρώτα απ’ όλα, όταν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η συναλλαγή, η Quest θα ρευστοποιήσει το 20% έναντι 74 εκατ. ευρώ και θα εγγράψει πολύ υψηλά κέρδη από υπεραξίες (βάζοντας παράλληλα και 74 εκατ. στο ταμείο της), καθώς έχει αποτιμημένη στα λογιστικά της βιβλία τη θυγατρική της σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (να θυμίσουμε ότι η Quest είχε «γράψει» μεγάλες υπεραξίες και πριν από δύο χρόνια, όταν είχε πουλήσει την τότε θυγατρική της Cardlink).

Πολλαπλάσια κέρδη και ταμειακές ροές (επί τέσσερα) θα καρπωθεί η Quest σε περίπτωση που η GLS ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του υπόλοιπου 80% είτε τον Οκτώβριο του 2025 είτε τον ίδιο μήνα του 2026.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το δικαίωμα αγοράς, η Quest Holdings θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το αν θα επαναγοράσει το 20% της ACS ή όχι, δηλαδή εκείνη που θα πράξει ό,τι τη συμφέρει εκείνη την περίοδο. 

Άρα, η Quest εγγράφει υψηλά κέρδη και ενισχύει τη ρευστότητά της στην παρούσα φάση και επιπλέον μόνο κερδισμένη μπορεί να είναι μέσα σε δύο χρόνια από σήμερα, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η GLS.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αποτίμηση του 100% της ACS με βάση το συγκεκριμένο deal στα 370 εκατ. ευρώ, στέλνει μήνυμα (και) στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο όμιλος Quest αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ έναντι 595 εκατ. ευρώ, όταν πέρα από τη γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, έχει επενδύσει στην πληροφορική (Unisystems και όχι μόνο), στο εμπόριο (Infoquest Technology, Γ.Ε. Δημητρίου, Clima Quest, Μπενρουμπή, κ.λπ.) και στην ενέργεια (24 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος γύρω στα 40 Mw). 

Παράλληλα, η πώληση του 20% της ACS ενισχύει περαιτέρω την ήδη ισχυρή ρευστότητα του εισηγμένου ομίλου, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επεκτατικές κινήσεις και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η εξαγορά της εταιρείας Μπενρουμπή, προκειμένου ο όμιλος να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, δηλαδή σε έναν τομέα με υψηλότερα περιθώρια μικτού κέρδους, που συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία και που δημιουργεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. 

Για τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις της Quest για την πώληση της θυγατρικής της ACS σας είχε ενημερώσει το Euro2day.gr από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση

Η Quest Συμμετοχών Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι στις 21 Οκτωβρίου 2024 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Εταιρείας και της GENERAL LOGISTICS SYSTEMS B.V. (εφεξής «GLS»), για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Μ.Α.E.E. (εφεξής ACS).

Η GLS είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών δεμάτων, logistics και υπηρεσιών express, με δραστηριότητες παγκοσμίως, θυγατρική του ομίλου IDS (International Distribution Services - https://www.internationaldistributionservices.com/en).

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πώληση και μεταβίβαση από την Εταιρεία στην GLS του 20% των μετοχών της ACS, έναντι τιμήματος ευρώ 74 εκατομμυρίων.
  • Δικαίωμα της GLS να αγοράσει («call option») το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, είτε στις 31-10-2025 είτε στις 30-10-2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους ευρώ 296 εκατομμυρίων.
  • Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα αγοράς, η Εταιρεία θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς από την GLS του 20% των μετοχών της ACS, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού.

Η Διοίκηση της ACS μέχρι την άσκηση του δικαιώματος από την GLS θα συνεχίσει να ασκείται από την Εταιρεία.

Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενδέχεται να απαιτηθούν εγκρίσεις από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού, για τις οποίες η Εταιρεία και η GLS θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Quest Συμμετοχών Α.Ε. για τη συναλλαγή είναι η AXIA Ventures Group, ενώ Νομικός Σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Ποταμίτης-Βεκρής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v