Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας το 2024

Η ΕΑΤΕ έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε 35 νέα funds που θα χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές startups. Στο επίκεντρο Τεχνητή Νοημοσύνη και Golden Visa. Έρχεται νέο ταμείο για στήριξη των exits.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας το 2024
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Δρ. Λαμπρόπουλος

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζουν να προσελκύει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και παρά τη σημαντική καμπή στις επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται να παραμένει … αλώβητο δίνοντας «γκάζι» στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) προγραμματίζει σημαντικές πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος του έτους. Με την πρόθεση να ενισχύσει περαιτέρω το οικοσύστημα καινοτομίας, η ΕΑΤΕ στοχεύει να λάβει μέρος σε 35 νέα funds που θα χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές startups και την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, ανακοίνωσε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν πέντε νέα funds, επισημαίνοντας ότι καλύπτονται πλέον όλες οι φάσεις χρηματοδότησης, από την ιδέα μέχρι την ανάπτυξη. «Τα funds που συμμετέχουμε πλέον καλύπτουν όλο το φάσμα της χρηματοδότησης, και έχουμε πλέον δύο funds σε επίπεδο growth, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Η στήριξη στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι επίσης υψηλή στις προτεραιότητες των funds, με στόχο να προσελκύσουν εγχώριους θεσμικούς επενδυτές για να στηρίξουν ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις. Η ΕΑΤΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει ηγέτη στην υποστήριξη startups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και να αξιολογήσει τις προοπτικές των επιχειρήσεων μετά την επενδυτική περίοδο.

Μέχρι σήμερα, η ΕΑΤΕ έχει συμμετοχές σε 30 funds με χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ έχει δεσμεύσει κονδύλια σχεδόν 770 εκατ. ευρώ, με σκοπό να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια και να καταστήσει το ελληνικό οικοσύστημα ελκυστικό για επενδυτές.

Μια από τις σημαντικές συμφωνίες της φετινής χρονιάς είναι η συνεπένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων με το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala. Το Mubadala έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις επενδύσεις στην Ελλάδα και σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη στο εγγύς μέλλον.

Ευκαιρίες και στρατηγικές εξόδου

Η χρηματοδότηση προς το ελληνικό οικοσύστημα, αν και μειώθηκε λόγω της αύξησης των επιτοκίων, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων κολοσσών. Το 2024 αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων, με 10 εξαγορές και σημαντικές συμφωνίες, όπως η εξαγορά της BETA CAE από την Cadence για 1,24 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα υποστηρίζει τις εξαγορές και τις δημόσιες εγγραφές τεχνολογικών startups στην ελληνική αγορά.

Κατά τη διάρκεια του EIC Summit, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης τόνισε: «Ξεκινάμε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο ονομάζεται «πλατφόρμα εξόδου» και έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις εξαγορές και τις δημόσιες εγγραφές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας από ευρωπαϊκές εταιρείες. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ιδιωτικών επενδύσεων και της καινοτομίας, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των λαμπρότερων τεχνολογικών ταλέντων μας».

Αυξημένη χρηματοδότηση

Με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και νέες πρωτοβουλίες, η χρηματοδότηση αναμένεται να αυξηθεί το 2025. Η σύνδεση της Golden Visa με το οικοσύστημα startup και οι νέες δράσεις της ΕΑΤΕ αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η ΕΑΤΕ επιδιώκει επίσης να κατευθύνει χρηματοδότηση προς το νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων, ενισχύοντας τις ελληνικές startups στην πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιδιώκοντας να καταστήσει την Ελλάδα παραγωγό καινοτομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v