Real Estate: Η στρατηγική της Prodea και οι επιδιώξεις της Intrakat

Δεν αρνείται η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, την πρόθεση αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, αναφέροντας συζητήσεις για μεταβίβαση τριών πακέτων ακινήτων. Ανακοινώσεις για εξαγορές αναμένονται από την Intrakat.

Real Estate: Η στρατηγική της Prodea και οι επιδιώξεις της Intrakat

Την ύπαρξη διαπραγμάτευσης χωρίς ωστόσο καταληκτική υπογεγραμμένη συμφωνία για την εξαγορά πακέτου ακινήτων της Prodea από την Intrakat επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, χθες η τελευταία, ενώ πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της ελληνικής αγοράς επιβεβαίωσαν εμμέσως τη διενέργεια επαφών για τρεις επιμέρους συναλλαγές πώλησης πακέτων ακινήτων από το απόθεμά της, όπως αποκάλυψε χθες η στήλη Χαμαιλέων. 

Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συναλλαγής με την Intrakat και οι δύο πλευρές παρέπεμψαν στο άμεσο μέλλον, τόσο όσον αφορά το ύψος της όσο και τον τρόπο εξυπηρέτησής της από την αγοράστρια (μέσω ΑΜΚ ή τραπεζικού δανεισμού).

Υπενθυμίζεται πάντως πως η διοίκηση του ομίλου Iντρακάτ - Άκτωρ είχε προϊδεάσει για νέες επενδυτικές κινήσεις -πέραν του αμιγώς κατασκευαστικού τομέα- ήδη από την τακτική Γ.Σ. των μετόχων της τον Ιούλιο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Αλέξανδρο Εξάρχου να επαναλαμβάνει στην πρόσφατη ενημέρωση αναλυτών το ενδεχόμενο εξαγορών σε τομείς που θα προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές.

Σε ό,τι αφορά την Prodea Investments, η διοίκησή της έχει από καιρού εκφράσει την πρόθεση ενεργούς διαχείρισης του αποθέματος ακινήτων της και την προσήλωσή της σε κλάδους που δημιουργούν ορατότητα στο ξένο επενδυτικό κοινό, προσδιορίζοντας τη στόχευσή της στους τομείς των «πράσινων» γραφείων, των σύγχρονων αποθηκών και των τουριστικών ακινήτων.

Την παραπάνω στρατηγική επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Α. Καρυτινός (φωτ.) μιλώντας από το βήμα της 25ης Prodexpo. «Οι ξένοι θεσμικοί -ορθώς- εκτιμούν πως είναι πιο αποτελεσματική μια δομή στα REICs με λιγότερους κλάδους και αριθμό ακινήτων γιατί θεωρούν ότι μια άλλη διάρθρωση έχει μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης».

Σημειώνεται ότι στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024, η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση διαμορφώθηκε σε 3,155 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Prodea Investements «πολύ μεγάλη ώστε να μην έχει ανάγκη το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον», όπως ανάφερε χθες ο κ. Καρυτινός.

Στο α’ εξάμηνο του 2024 μάλιστα η ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε πώληση ακινήτων συνολικής αξίας 82,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι συναλλαγές πακέτων ακινήτων τελεσφορήσουν, ποσοστό 40% του εσόδου θα κατευθυνθεί για μείωση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν τόσο για νέες επενδύσεις όσο και για ανταμοιβή των βασικών μετόχων του ομίλου Prodea Investments.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v