Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτιμήσεις και θεμελιώδη για τις τρεις εισηγμένες στον κλάδο πλαστικών

Τα θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων μεγάλων βιομηχανιών του κλάδου και οι αποτιμήσεις που διαμορφώνονται στο ΧΑ για Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης και Flexopack.Oι προοπτικές.

Αποτιμήσεις και θεμελιώδη για τις τρεις εισηγμένες στον κλάδο πλαστικών

Με σαφώς ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες διαπραγματεύονται οι τρεις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πλαστικών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σημειώνοντας υψηλές κερδοφορίες και παρουσιάζοντας ισχυρή ρευστότητα παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης και η Flexopack είναι όμιλοι με έντονα διεθνοποιημένη δραστηριότητα (στο εξωτερικό κατευθύνεται το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεών τους), έχοντας σημαντική παραγωγική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε αντίθεση πάντως με την οικονομική τους ευρωστία και τις ανοδικές τους προοπτικές, η φετινή τους παρουσία στο ταμπλό του ΧΑ κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα, ιδιαίτερα για τα Πλαστικά Κρήτης και τη Flexopack, οι μετοχές των οποίων χαρακτηρίζονται από περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2024 έχει εξελιχθεί σε ένα έτος προκλήσεων για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς αφενός η ζήτηση πλήττεται από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και αφετέρου το ενεργειακό και το μεταφορικό κόστος (ιδίως λόγω των ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και τη δραστηριότητα των Χούθι) προκαλούν έντονους πονοκεφάλους.

Από την άλλη πλευρά, ελπίζεται ότι η πολιτική μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η ΕΚΤ θα τονώσει τη διεθνή ζήτηση από το 2025 και μετά, επηρεάζοντας έτσι ανοδικά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.

Πλαστικά Θράκης: Σπάνια βλέπουμε σε έκθεση χρηματιστηριακού οίκου μια τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ της εκτιμώμενης εύλογης αξίας και της τρέχουσας τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και αυτό γιατί η Eurobank Equities εκτιμά την αξία του τίτλου των Πλαστικών Θράκης στα 7,7 ευρώ, όταν σήμερα διαπραγματεύεται στο ταμπλό χαμηλότερα από τα τέσσερα ευρώ!

Η Eurobank θεωρεί πως το 2024 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά για τον εισηγμένο όμιλο (στάσιμο EBITDA, πτώση καθαρών κερδών από τα 17,8 στα 13,8 εκατ. ευρώ), πριν αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από του χρόνου.

Ακόμη όμως και με βάση τις χαμηλότερες επιδόσεις του 2024, η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 12, πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 170 εκατ., ίδια κεφάλαια στις 30/6/2024 στα 275,2 εκατ. ευρώ, ή P/BV κοντά ή και κάτω από το 60%) και με μια μερισματική απόδοση κοντά στο 4,5% (μοίρασε φέτος 0,17 ευρώ ανά μετοχή), πέραν του προμερίσματος που είχε δοθεί μέσα στο 2023.

Και αυτά, για έναν όμιλο που έχει δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» μικρότερο από το 0,5 και που έχει επενδύσει κατά την τελευταία πενταετία γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

Πλαστικά Κρήτης: Ο εισηγμένος όμιλος το πρώτο μισό του 2024 διατήρησε την κερδοφορία του σε σταθερά επίπεδα και εκτιμά ότι στο σύνολο της χρονιάς θα εμφανίσει μικρή μονοψήφια βελτίωση (3%-5%) σε σύγκριση με το 2023.

Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να κυμαίνεται γύρω στα 390 εκατ. ευρώ και την περυσινή κερδοφορία να έχει διαμορφωθεί στα 40,4 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ένας δείκτης P/E με βάση τα φετινά αποτελέσματα γύρω ή και κάτω από το δέκα, όταν ο λόγος της τιμής προς τη λογιστική αξία υπολείπεται της μονάδας (χρηματιστηριακή αξία 390 εκατ., ίδια κεφάλαια στις 30/6/2024 στα 408,7 εκατ. ευρώ) και η μερισματική απόδοση (0,50 ευρώ ανά μετοχή) κυμαίνεται γύρω στο 3,5%.

Στα αξιοσημείωτα του εισηγμένου ομίλου ξεχωρίζουν ο πολυεθνικός του χαρακτήρας (εννέα εργοστάσια σε επτά χώρες) και η υπερβάλλουσα ρευστότητά του, καθώς στις 30/6/2024 διέθετε θετικό καθαρό ταμείο ύψους 120 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 31% της χρηματιστηριακής του αξίας!).

Flexopack: Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ και περυσινά καθαρά κέρδη 15,1 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται με έντονα μονοψήφιο δείκτη P/E. Ωστόσο κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς η εισηγμένη είδε τα καθαρά της αποτελέσματα να υποχωρούν από τα 8,25 στα 5,6 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος τελεί υπό διαπραγμάτευση με ελκυστικό δείκτη P/E, πολύ κάτω από τη λογιστική του αξία (χρηματιστηριακή αποτίμηση κοντά στα 92 εκατ., ίδια κεφάλαια στις 30/6/2024 στα 125,8 εκατ. ευρώ) και με μερισματική απόδοση 2,2% (μέρισμα 0,17 ευρώ ανά μετοχή), καθώς η διοίκηση επιλέγει τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου τμήματος των υψηλών επενδύσεων της εισηγμένης με ίδιους πόρους.

Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται το ότι ο όμιλος που ήδη διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία, ετοιμάζεται να κατασκευάσει άλλη μία στις ΗΠΑ, καθώς η τοπική ζήτηση ανεβαίνει και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v