Μουζάκης: Οι πιστωτές… πήραν τα όπλα τους

Εθνική και Alpha πιέζουν για να εισπράξουν 7 εκατ. ευρώ από την εταιρεία που είχε υπογράψει ως εγγυήτρια σε δάνειο της βιομηχανίας εσωρούχων «Ήλιος». Ουδέν νεότερον από το μέτωπο της έκδοσης ΜΟΔ.

Μουζάκης: Οι πιστωτές… πήραν τα όπλα τους

Συνεχίζεται η κλιμάκωση των πιέσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Βank προς την κλωστοβιομηχανία Μουζάκης, προκειμένου να εισπράξουν κεφάλαια της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται εξαιτίας του ό,τι η εισηγμένη εταιρεία έχει ρόλο εγγυητή -εδώ και πολλά χρόνια- σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος.

Η ουσία είναι πως ενώ η ίδια η Μουζάκης δεν έχει οφειλές προς τις τράπεζες και επιτυγχάνει κερδοφόρο αποτέλεσμα (τα έσοδα από ενοίκια υπερκαλύπτουν τη ζημία της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ήλιος προς την Εθνική και την Alpha Bank υπολογίζονται αθροιστικά γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, συν ενδεχομένως κάποιους τόκους και προσαυξήσεις.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Εθνικής (για τα 5 από τα 7 εκατ. ευρώ) η Μουζάκης έχει ήδη σχηματίσει περίπου ισόποση πρόβλεψη στα λογιστικά της βιβλία, πλην όμως δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή της. Ήδη η Εθνική Τράπεζα προχώρησε αρχικά σε συντηρητική κατάσχεση εσόδων από ενοίκια, η οποία ωστόσο ανεστάλη στη συνέχεια προσωρινά, μέχρις ότου εκδικαστεί η απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει υποβάλει η διοίκηση της Μουζάκης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Μουζάκης ανακοίνωσε χθες την κίνηση της Alpha Βank να εισπράξει «απροειδοποίητα και μονομερώς» 490,4 χιλ. ευρώ από το λογαριασμό της εισηγμένης στην ίδια τράπεζα, συμψηφίζοντας μέρος του οφειλόμενου προς αυτή ποσού. «Η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων της και θα συνεχίσει να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές για κάθε εξέλιξη», υποστήριξε η διοίκηση της Μουζάκης.

Οι κινήσεις της εταιρείας

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εισηγμένης έχει εδώ και καιρό ενημερώσει τους μετόχους για το συγκεκριμένο πρόβλημα, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ικανοποιητική λύση. Μόνο κατά το τελευταίο τετράμηνο, είχαμε:

  1.  Μια ενημερωτική γενική συνέλευση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
  2. Μια δεύτερη γενική συνέλευση μέσα στο κατακαλόκαιρο (16 Αυγούστου) που ψήφισε την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου υπέρ των παλαιών μετόχων, ποσού έως πέντε εκατ. ευρώ και λήξης στις 31/12/2025.

Το ζήτημα είναι πως μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ΜΟΔ, αλλά επίσης λέγεται πως δεν έχει μπει στο ταμείο της εισηγμένης ούτε προκαταβολή από τους βασικούς μετόχους έναντι του ποσού της έκδοσης που θα καλύψουν. Γενικότερα, η εισηγμένη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εξελίξεις επίσης δεν φαίνεται να υπάρχουν ούτε και στο ζήτημα της επιδιωκόμενης πώλησης του ακινήτου που διαθέτει η Ήλιος (πρωτοοφειλέτρια εταιρεία) στο νομό Θεσσαλονίκης (σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωνόταν το άνοιγμα της Μουζάκης προς τις τράπεζες).

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πιστώτριες τράπεζες και η διοίκηση της Μουζάκης θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης, με την Εθνική Τράπεζα πάντως να πλεονεκτεί καθώς έχει εγγράψει προσημείωση ύψους 17 εκατ. ευρώ επί του ακινήτου που διαθέτει η εισηγμένη επί της οδού Προόδου 2-4 στο Αιγάλεω (η πραγματική αξία του ακινήτου είναι υψηλότερη).

Σε ό,τι αφορά το δάνειο της Alpha Bank, στις λογιστικές καταστάσεις της Μουζάκης με ημερομηνία 30/6/2024 αναγράφεται ότι «η εταιρεία ενεργεί ως εγγυητής, ήδη από τη χρήση 2012 υπέρ δανείου της Alpha Bank προς την εταιρεία ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Πλεκτικής χωρίς κάποιο εμπράγματο βάρος. Το δάνειο αυτό την 31/12/2022 ανέρχεται σε 2.035.130,19 ευρώ. Την 26/4/2023 η εταιρεία δέχθηκε εξώδικη όχληση από θυγατρική εταιρεία διαχείρισης δανείων της εν λόγω τράπεζας που την ενημερώνει ότι το δάνειο αυτό έχει καταστεί μη εξυπηρετούμενο».

Η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του φετινού Ιουλίου είχε επισημάνει πως το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου ακινήτου προκειμένου να τακτοποιηθεί το ζήτημα, αποτελούσε γι’ αυτήν την τελευταία επιλογή.

ΥΓ: Η εταιρεία εδώ και χρόνια οφείλει χρήματα στους κληρονόμους του αείμνηστου ιδρυτή της Ελευθέριου Μουζάκη, οι οποίοι ωστόσο είναι και οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v